Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyaiskolai foglalkozás...

Kutyaiskolai foglalkozás után: behúzott farok?

Figyelt kérdés
2 éves kutyámmal ma voltunk 3. alkalommal kutyaiskolában. Első és második alkalommal is feszült volt, de otthon hamar feloldódott. Ma viszont, amióta hazajöttünk folyamatosan behúzott farokkal közlekedik, teljesen "szomorú" képet vág. Többször melléültem, simogattam, akkor kicsit csóválta a farkát, de utána ismét a visszatért a korábbi állapothoz. Mi lehet a gond, hogyan kaphatom vissza a korábbi vidám, oldott kutyusomat ?
2018. nov. 24. 19:58
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Milyen kutyaiskola? Milyen módszert alkalmaznak? Történt-e valami rossz élmény vele a suliban? Mondjuk másik kutya neki ment, ledominálták vagy valami.

Illetve miért jártok, sokan vannak-e, kölyökkori szocializáció volt-e?

Én egy állatorvosi vizsgálatra is elvinném, lehet fájdalmai vannak, ami az extra mozgástól, igénybevételtől jön elő, ami a kutyasuliban éri.

Egyébként, ha már ott vagy a kutyasuliban, miért nem kérdezed meg az oktatótól? Mi semmit nem látunk, ami ott történik, ő pedig mindent. Szóval erre neki kellene tudni választ adni. Ha meg csak elbagatellizálja a problémátokat, akkor lehet nem a megfelelő kiképzőhöz jártok.

Mi most vagyunk a 3. kiképzőnél. Az első alap szocializáció eléréséig jó volt, mert rengetegen voltak. Viszont utána nem tudott kellő figyelmet fordítani mindenkire, így a kutyám teljesítménye stagnált. Ezért váltottunk. A 2. helyen sokkal kevesebben voltak, kicsit fejlődött is a kutyám. Aztán ez a kutyasuli megszűnt. Ebből kifolyólag ismét váltottunk. Ekkor kerültünk a mostani kiképzőnkhöz. Minden tekintetben imádjuk. Viszonylag kevesen vagyunk ezért mindenki megkapja a neki szükséges figyelmet. A kutyám 3 hónap alatt többet fejlődött, mint előtte 10 hónap alatt. Személyre szabott módszerek vannak, a kutyához igazítva. Például az én kutyám nagyon érzékeny, őt csak jutalmazással vesszük rá a feladatokra, illetve a helytelen feladat megoldásokat figyelmen kívül hagyjuk. Annyira bejön ez a kutyámnak, hogy AKAR dolgozni és suliba menni. 3 hónap alatt felkészültünk a vizsgára és sikeresen levizsgáztunk (BH).

Szóval ezzel azt akartam bizonyítani, hogy a megfelelő kutyasuliba a kutya élvezettel megy, várja. Me féljetek váltani, ha úgy érzed, hogy nem nektek való a jelenlegi suli.

2018. nov. 25. 14:29
 2/4 A kérdező kommentje:
Korábban nem jártunk kutyaoviba, ez hiba volt. A kutyák (a kérdésben szereplő és a testvére) sajnos a behívásra nem mindig engedelmeskedtek, és ebből adódott egy baleset. Ezután írtam a kutyaiskola vezetőjének, aki felajánlotta, hogy a kezdő csoport differenciált foglalkozásaiba csatlakozzunk be. Pórázfegyelemmel, behívással, sétával kezdtünk. Sajnos a póráz teljesen ismeretlen volt nekik. Az egyikük elég jól viselte, de a másik kutyus teljesen mélabús lett - gondolom attól, hogy rájött nem ő irányít. A kiképző szerint a kutyák eddig úgy gondolták, hogy ők a főnökök, és most ez a rangsorbeli zuhanás megtörte őket. A kutyák létszáma változó, attól függ éppen kinek van kedve becsatlakozni (6-10 fő). Otthon is gyakoroljuk a pórázon sétálást, marad, ül vezényszavakat. A két kutya habitusa nagyon különböző, az egyiken már látszik, hogy kezdi élvezni a feladatokat, a jutalmazást. A másiknak nagyon kevés kedve van az egészhez, ha csinálja is, sokkal nehezebben, és továbbra is a behúzott farok dominál... A kutyasuli módszerei közül nem tudom, hogy mindegyik helyes-e, olvastam megegyező és ellentétes véleményekről is ... én nem tudom eldönteni (pl. pórázzal erős rántás, ha előremegy, a szügyére odabökni....) Persze nekem vajból van a szívem, ha róluk van szó, de itt büntetést is kell alkalmazni.
2018. nov. 26. 19:01
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Könnyen lehet, hogy a szóban forgó kutya érzékenyebb, mint az átlag, nem egyszeri eset lenne. Van olyan kutya, akinél a póráz rántás, oldalba bökés is rossz dolgot vált ki. Ezekkel a módszerekkel nincs addig baj, amíg egyensúlyban van a jutalommal, és a kutya is kiegyensúlyozott. Viszont nálatok ez nem így van. Én a helyedben megpróbálnék több jutalmat alkalmazni, a kisebb, kevésbé fontos, de helyesen végrehajtott feladatokért is.

Vagy elhagynám egy időre ezeket a póráz rángatásokat, bökdöséseket, csak nagyon szükséges helyzetekben alkalmaznám, és kajával próbálnám magam mellett tartani a kutyát. Mi ezt alkalmazzuk.

Ha egyik sem válik be, akkor pedig tényleg keresnék egy másik sulit, mert láthatóan ez a kutyádnak nem tetszik, ennek így nincs sok értelme.

2018. nov. 26. 19:34
 4/4 A kérdező kommentje:
Az állatorvossal is bejött a sejtésed .... Ugyan nem a túlterheléstől volt rosszul, de valószínűleg összeszedett valamilyen fertőzést, mert már nem is evett, reszketett és 40,7 fok volt a láza.... Szóval most ezt próbáljuk kikúrálni, és utána sokkal több dicsérettel, jutalommal megy majd a tanítás tovább...
2018. nov. 27. 19:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!