Rottweiler: lehet olyan kiskutyát kapni aminek nem vágják le a farkát?
Szeretnék egy rotit, de olyat amihez még "nem nyúltak hozzá"
Nemtudom, de engem nagyon szokott idegesíteni, ha emberek beleavatkoznak valamibe amihez nincsen közük, pl levágják a kutyák farkát, de az is szokott zavarni, ha fákat úgy metszenek, hogy gömb, vagy kocka alakú legyen. Nem véletlenül nőtt az a farok oda. Visszatérve a fás példámra, akkor a legszebb minden ha hagyják úgy ahogy van. Minden esetben.
A rottweilerek farkát mikor szokták vágni? Mindenki levágja?
Keress egy szimpatikus tenyésztőt, akivel megbeszéled, hogy a következő alomból vennél egy kiskutyát és ne kupíroztassa.
Legtöbbször 2-3 napos korban szokták őket nyesni.
Vannak tenyésztők, akik nem vágják. Pl kiállítási v munkakutyánál.
Keress szimpi tenyésztőt és beszéld meg vele!
Kevesebb tenyésztő kupíroztatja a kutyáit mint aki nem, mivel sajnos illegális.
A rottweiler munkakutya, talicska vonásra úgy alkalmas ha csonkítják a farkát, ezért terjedt el így...
Én ivartalanítás párti vagyok, s belátom, hogy az egy hasznosabb műtét, de azt is be kellene látni, hogy komolyabb műtét.
Vagyis amíg a kutyának nem származik hátránya abból, hogy levágják a farkát, addig döntse el a gazda, hogy hogyan is legyen...
A kutyának pedig nem árt, aki nem laikus az tudja.
Különben nem lenne ennyi állatorvos aki vállalja, a tenyésztők kb. 30%-a sem kupíroztatná a kutya fülét és farkát pl. dobermanok esetében.
Mert amúgy a doberman fajtát Dobermann úgy állmodta meg, hogy csúcsos, szarv szerű a fülre és "nincs" farka.
Ezért a genetikailag a fül és farok rendelenességgel rendelkező egyedek is átmentek a szűrőn (hiszen gyerek korukban kupírozva lettek, nem lehetett tudni ha volt valami ilyen bajuk) és tovább örőkítették ezen génjeiket... + a küllemre sem tudtak nagyon odafigyelni, ami a füleket és farkat illeti, így lett hogy a doberman egy rendkívül gagyi kinézetű és minőségű fület és farkat kapott, ami a mai napig a nem kupírozott egyedeknél gyakran okoz problémát felnőtt korban.
A farok játék közben eltörik, a fül begyullad, vagy elszakad, és ilyen esetekben a kutya sokkal nagyobb fájdalomnak és veszélynek van kitéve, mintha gyerekkorában normálisan, orvosi körülmények között megcsinálnák ahogy kell, fájdalom mentesen.
+ Ha már egy baleset után kell megcsinálni, az esetek magas százalékában nagyon csúnya is lesz az eredmény, gyakran a teljes fület el kell távolítani, de semmiképpen nem fog olyan szépen állni, mintha megtervezve csinálták volna.
Még hozzátennék annyit, hogy az ilyen sérülések a dobermanok esetében különösen veszélyesek, ugyanis csaknem 40% hemofíliás.
A rottweilereknél azért más a helyzet, pl. én is meghagynám a farkát, mivel talicskát sem húzatnék vele, de szerintem minden gazda döntse el magának...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!