Kinti kutyust, meddig érdemes benn tartani ivartalanítás után?
A jövőhéten visszük ivartalanítani a szuka kutyusom, azonban sajnos kinti kutya. A szüleim szerint nem való bentre (ebben nem értünk egyet). Abban egyeztünk meg, hogy a műtét éjszakáján bent lehet, azonban szerintem ez kevés.
Tudnátok érveket sorolni, hogy miért lenne jobb abban a pár napban inkább bent tartani, mint kint.
Próbáltam meggyőzni őket azzal, hogy kint belemehet a por, föld kosz stb a sebébe, ráadásul elég ugrálós így jobban odatudnánk figyelni rá.
Apu ellenérve az ,hogy ugatni fog bent, és nem tud majd tőle aludni napközben (éjszakás lesz). Amúgy alapból sem szereti annyira ezt a kutyát. Azt is próbáltam felhozni érvként, hogy mivel én fizetem a műtétet, nekik csak annyi lenne a dolguk, hogy abban a pár napban beengedik.
A kérdés nem az volt, hogy elvigyem-e ivartalanítani vagy sem,hanem az, hogy hogyan győzzem meg a szüleimet,hogy pár napig benn kell tartani.
Egyébként költhetném másra is az ösztöndíjam, de nem teszem mert ez fontosabb.
Az ivartalanítással sok betegség (pl gennyes méhgyulladás) és a nem várt szaporulatok megelőzhetők.
Szerintem varratszedésig, addig úgyis figyelni kell hogy ne bántsa a sebet
Az enyém is kinti, műtét után viszont itt bent volt.
Egyrészt igen, bele fog ülni a kosz, a por, aminek nagyon nem kellene. Szerencsére a bogaraktól már nem kell félnetek, légyszezonban rámehetnek a sebre...
A másik indok pedig a hideg. Le lesz borotválva a hasa, könnyen felfázhat alulról, bármilyen szívós kutya egyébként. Lehet, hogy az altató hatása ki sem megy egy nap alatt, mi pl. úgy jártunk. 2-3 napig nem is evett, csak aludt, elfeküdt a bent elkészített helyén, ilyenkor jót tesz nekik a meleg is, mert leesik a testhőjük.
Az is teljesen helytálló hogy nem ugrabugrálhat felügyelet nélkül.
Próbáld meggyőzni őket. Nem biztos, hogy baja lesz kint, de ilyenkor olyan kis védtelenek...
Valahogy ki kellene könyörögni azt a legalább másfél hetes bentalvást, a szuka ivartalanítása nem játék. Komoly, nagy hasi műtét, ahol bizony felnyitják a hasfalat, kiemelnek nem kevés dolgot, és egy jókora varrat marad a kutya hasán. Amit persze védeni, ellenőrizni, esetenként kenegetni kell (az én szukám full lakáskutya, az ivartalanítás utáni két napig nem aludtam miatta semmit. Folyamatosan a sebet néztem.). Mivel altatják, 1-2 napig vagy tovább brutál kába, elesett lesz. Az enyém nem evett, nem ivott, csak aludt a takarója alatt.
Veszélyes, ha felügyelet nélkül marad; az altató elmúlta után kirághatja a sebet, kiszedheti a cérnát, elfertőződik a seb és megint lehet menni a dokihoz.
A sebbe kerülő kosz, szennyeződés szepszist is okozhat, ami bizony elviheti a kutyát, viszonylag hamar.
Valahogy vedd rá a szülőket, ha szeretik, ha nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!