Mit csinálok rosszul? Már semmit sem értek.
Vagy csináld meg a japán vacsorát.Ülj le a földre,előtted egy tálba a kajád.Ha odasomfordál,vagy csak megindul feléd,zavard el.Legjobb ha morogsz,de most komolyan.Én mondtam a kutyámnak,hogy nem,de az oktató szerint az lett volna jó,ha meg se szólalok.Neki volt agresszív kutyája,valahogy nála kötött ki a kutya,felnőtt volt.A kajáját sokszor úgy adta oda neki,hogy pl séta közben az volt a jutifalat ha hívásra visszament,vagy akármire jutalmazásnak.Nem kellett a kutyának,de akkor nem esett le neki,hogy az az egész napi kajája ott a jutifalatos táskában.Ő "megette" előtte a csirkefarhátat is,a kutya meg üres tálat kapott.Sok munkája volt vele.
Van a dühdobozos technika is.Magyarul rázúdítod a kutyádra az összes feszkót ami benned van,ahogy a csövön kifér.A kutyát lehet fenyíteni is,de az középfokos már.
Vszont ha tőled nem védi be a kaját, de a párodtól igen, akkor az a párod meccse lesz a kutyával.
Az, hogy nem szereti ha idegenek simogatják ezzel nem tennék semmit. Van ilyen. Nem minden kutya bírja. De az, hogy pl az oktatót betámadta a kajáért az para.
Nem vagyok a kutyaverés híve, de mikor az enyém hozzámkerült és először rámmordult a kaja miatt nem a gesztusevés jutott eszembe, hanem akkora sallert kapott, hogy azóta nem volt köztünk konfliktus emiatt.
A tiltás meg alap esetben azt jelenti, hogy a kutya azonnal hagyja abba az adott viselkedést és többet ne is produkálja. Ha kettő, max három alkalomnál többször kell büntetni, akkor valamit nagyon nem csinálsz jól. Vagy a büntetés fajtája, vagy az erőssége, vagy a kioldás, vagy a jó viselkedés megjutalmazása nincs rendben.
Én egy ilyet úgy kezelek le, hogy lebüntetem, majd azonnal beleviszem a kutyát a szituba, akár 2-3x is egymás után. Menjen oda a másik ember az ételhez, aki felé agresszív volt, nyúljon a tálba, tapogassa át a kutyát, stb. És ha elviseli, azt jutalmazom. Ha nem, megint büntetem, akár erősebben. A figyelem elvonást miért jutalmazod? Mit tanul belőle a kutya? Azt, hogy rád figyeljen. De ha agresszív, akkor nincs büntetés és nem magyarázod és követeled meg a jó viselkedést.
Egyébként amíg a nevelés nincs rendben, addog a munka sem lesz rendben.
Nekem mondjuk az a gyanúm, hogy te pont azt tanítod neki, hogy qrvára minden oka megvan védeni a kajáját. Az, hogy tőled nem védi, valószínűleg azt jelzi csak, hogy tanult tehetetlenség van a képben, nem azt, hogy tudja és érti mi miért történik vagy hogy milyen viselkedést vársz el tőle.
A megoldás az, hogy elkezded arra tanítani Buksikát, hogy milyen vidám és jó dolog, ha ember van a kajája közelében (nyilván ehhez figyelni kell, hogy mi az a pont, ahol még nyugodt tud maradni és azon belül dolgozni).
Idegenekkel szemben? Dettó. Attól, hogy ledominálod, meg megdobálod zörgős flakonnal, még nem fogja tudni, hogy mi az a viselkedés, amit elvársz tőle. Viszont remekül összekapcsolja az idegeneket negatív élményekkel, amitől még stresszesebb lesz, amit ő továbbra is csak egyféleképpen tud kezelni - mert mást nem tanítottál neki. Kezdj el figyelni a kutyádra, ingerküszöb alatt dolgozz vele és kezd el jutalmazni azt, amit JÓL csinál: pl. nyugodtan néz a járókeretes bácsira.
másik kutyaiskolát keresni. Nem tudom mi9ta jársz oda, de nem igazán haladhatsz a kutyával, és most, hogy meg is akadtatok, elintézi annyival, hogy idegbeteg a kutya.
Neurológus talán, hogy ezt így megmondja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!