A kiskutyákat (szukákat) mennyi idős korban szokták ivartalanítani?
Én azon a véleményen vagyok - az állatorvosommal egyetemben - hogy nőstény kutyát csak a teljes hormonális (testi) kifejlődés után (1,5 év) célszerű ivartalaníttatni, mert a nőstények hajlamosak a korai ivartalanítás után elhízni.
Hiába írják, hogy ez csak a kajától függ, mert nem igaz! Van a hormonalapú hízás is, ahogy embereknél is hajlamosító tényező tud lenni.
Ezt igazolva is látom, mert a 3 kutyám közül a középső amelyik korábban lett ivartalanítva, azonos ételmennyiség és mozgás mellett gurul a kövérségtől, a másik kettő ugyanolyan meg nem.
De senkivel ezen nem akarok vitát nyitni, mindenki maga döntse el!
Attól függ. Pl ha nem benti kutya, és a szomszédban van ivaros kan, akkor célszerű minél hamarabb ivartalanítani a szukát. De ha egy benti kutyáról van szó, aki csak "felügyelet" mellett kerül kutyák közé, pl a parkban, akkor meg lehet várni a 1.5 éves kort.
Nekem egy kan kutyám van, 11 éves, kinti-benti, de kb napi 10 percet van a kertben. Nem lett ivartalanítva, ennek ellenére sosem szökött meg, sosem mászott rá szukákra, azaz nem csinált semmi "rosszat". Ha szökött volna a tüzelő kutyák után, és állandóan próbálkozott volna a séták alkalmával, akkor ivartalanítottam volna.
Jót mond a kettes válaszoló. De annyit hozzá fűznék a dologhoz hogy nem jó megvárni azt amikor elkezd tüzelni, még ha tudunk is vigyázni arra hogy ne legyen vemhes a kutya akkor sem jobb. Ugye a hormonális dolgok miatt alakulhatnak ki különböző betegségek amik később jöhetnek elő akár évekkel később például daganatos megbetegedések, emlővel kapcsolatos betegségek stb... Meg akkor az ivartalanításnak több kockázata is lehet alapból. Csak azért írom mert több ismerősöm kutyusát is ivartalanították akkor amikor már rég ivarérett volt, sőt egyikük már ellett is kölyköket és utána volt ivartalanítva és sajnos voltak gondok a műtétnél. Több állatorvossal is beszéltem már erről, meg egyik menhely vezetőjével aki szintén állatorvos és ő mondta hogy igazából számtalan vélemény van erről, neki is számtalan tapasztalata. Ugye amit a kettes írt azt a menhely vezető is alátámasztotta hogy abban van sok igazság, de az sem jó teljesen ha már ivarérett a kutyus.
Igazából amit ők tapasztaltak legjobb 6-8 hónapos korban megtenni ezt a dolgot, de minimum akkor amikor 1 éves lesz a kutya. Ha egy kutya sokat mozog, megfelelően táplálkozik akkor nehezen fog elhízni, igaz hogy elhízhat hormonális dolgok miatt, de arra is van megoldás mint mindenre.
Kedves 5-ös, sok igazság van abban amit írsz, de érdekes módon pont a középső, korán ivartalanított kutyámnál alakult ki melldaganat, (7 hónaposan lett ivartalanítva) a másik kettőnél eddig semmi ilyen gond, pedig az egyik 2 évesen, a másik 2,5 évesen lett ivartalanítva.
Én is beszélgettem hozzáértőkkel a betegségekről és gyakorlatilag csak tippelgetések folynak. Volt olyan vélemény is, hogy a kutyák egyre gyakoribb daganatos megbetegedéseiért a hormonokkal teli ivóvíz, a sétáltatáskor belélegzett kipufogógázok, egyes - festékkel, tartósítőszerekkel teletömött - tápok, vagy a hormonokkal felfújt baromfik, egyéb, ezzel-azzal kezelt húsok a felelősek.
A késői, vagy elmulasztott ivartalanítás álterhességet és abból következő gennyes méhgyulladást okozhat, ami komoly kockázat. De ez nem szokott bekövetkezni 2 éves kor alatt.
1)
Nem törvényszerű az elhízás, de korán ivartalanított szukáknál nagy számmal előfordul
2)
A te kutyád 2 éves, ami gyakorlatilag egy érettebb kamaszlánynak felel meg. Még mindig nem érte el a teljes testi fejlettség korát, ami a kutyáknál 2,5 éves korukban fejeződik be. Ha utána, az évek folyamán sem hízik el, akkor mondhatod szerencsésnek, mert az elhízás ekkoriban kezdődik.
Az én szuka kutyám 6 hónaposan lett ivartalanítva, havanese, szóval benti kutya, sokat lustálkodik, a sétáknál se az a kifejezetten rohangálós, de szeret futkorászni a kertben. Most 3,5 éves, rendesen eszik (egész nap ropizhat, ha kedve tartja), néha kap falatokat az asztalról és kifejezettem vékony.
Most kicsit túl vékonynak is tartom, bár valószínűleg a tápváltás miatt van, mert annyira nem jön be neki... :)
De ugyanez igaz a kinti szuka puli kutyánkra is, aki már 7 éves, ugyanúgy 6 hónaposan lett ivartalanítva és sose volt elhízva.
Én tapasztalatom alapján meg pont azok a kutyáink voltak anno elhízva ivartalanítás után, amelyek nem ivarérettség előtt lettek ivartalanítva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!