Van olyan akinek szaporítótól van a kutyusa?
nekem van 1 éves csivavam. akkormeg nem voltam tisztaba a szaporító és a tenyésztő közötti külömbséggel....
kiskoraba nagyon beteges volt.. hasmenes,megfázás...sokat hordtam orvoshoz.
már most hálistennek nincsennek bajai. egyedül a fogat kell majd húzni ami nem esett ki meg a hátsó lábai állnak furán. amit olvastam csivava fajtabetegség .
van olyan akinek szinten szaporítótól van a kutyusa és már több éves?
félek e miadt nem fog sokáig élni hogy nem tenyésztőtől van.....:(
a külömbség pedig ha valaki nem tudná --->
engem nem érdekel ha nem törzskönyves egy kutya nem érdekel ha nem fajtiszta és azt se ha nem tenyésztőtől van.
nem is ez a kérdés , hanem arra voltam kíváncsi , hogy nem e él e miatt kevesebbet...
Tény, hogy a szaporításból származó kutyáknál statisztikailag nagyobb a betegségek/abnormalitások, de azt nem tudjuk ebből megmondani, hogy kevesebb ideig fog-e élni. Ha szűrve van és a leleteken nem látszik semmi eltérés, akkor valószínűleg megúsztad (a tenyésztők is viszik szűrésre a kölyköket, ebből tudnak ők is csak biztosat mondani). Persze daganatos elváltozások bármilyen életkorban kialakulhatnak, ezeket nem lehet megjósolni.
Ha szereted a csivavádat, akkor szerintem tök mindegy, hogy szaporított-e, emiatt nem kell kidobni. Neveld fel szeretettel, a következő kutyád pedig majd tenyésztőtől veszed. Szerintem sokan vannak, akik első kutyájukat szaporítótól vették, mert az ember olyankor még nincs benne annyira a "szakmában", hogy ismerje a különbséget a tenyésztő és szaporító között.
"van olyan akinek szinten szaporítótól van a kutyusa és már több éves?"
Szinte mindenki válaszolt erre, leírták az egészségügyi állapotukat és az eddigi betegségeiket. Ez alapján szűrd le a választ. Senki nem fogja tudni, hogy meddig fog élni, a válaszok többségében a kutyák együtt élnek idős koruk ellenére a betegségeikkel. Innen már szűrd le te, hogy neked segített-e vagy nem.
Szeresd ameddig él, vidd rendszeresen állatorvoshoz, fizesd a kezeléseit. Ennyit tudok tanácsolni.
Igaz, az utcáról került már hozzám 8 éve, de kiderítettem, ki volt az előző tulaj.
"Fajtiszta puli"-ként vette a piacon egy szaporítótól, de tacskólábai lettek, ezért kidobta.
Baj van a gerincével, a gyomrával, allergiás, és folyton a cseresznyeszemmel küzdünk.
1. Mit értesz szaporító alatt? Mert az összes keverék kutya tulajdonképpen szapis, mert nincs törzskönyve. Nem lettek szűrve, hanem csak becsúszott alom vagy hozzá nem értő pároztatta a kutyáját, hogy legyenek kölykei...
Szóval ebből kifolyólag, persze élhet akár 25-30 évet is, ha jó a gén állománya, mert pont egy jó mix, de élhet pár évet is, ha valami rossz mix jön össze.
2. Ha azokra gondolsz, akik pénzért szaporítják, a törzskönyv nélküli fajtajellegű keverékeket, (mert ha nincs törzskönyv, akkor ellenőrizhetetlen, hogy az fajtatiszta és nem számít annak, de mindegy), akkor szintén az a válasz, hogy nem lehet tudni, meddig fog élni a kutyus. Ha mázlid van, pont nem lesz beteg és elél egy normális élet hosszig, (átlag 10-15 év) ha nem nem. Mivel nem volt szűrve, nagyobb a rizikó hogy az állat beteges lesz. Fajtatisztánál, még nagyobb az esély, hogy kijön rajtuk valami genetikai betegség, ezért nem jó őket törzskönyv nélkül venni. De, mint korábban írták, egy beteges kutyus is élhet sokáig, csak mondjuk a gazda nem örül, hogy élete végéig gyógyszerezni kell.
Mivel senki nem jövendőmondó és a kutyusodba sem látunk bele, ezért nem lehet azt mondani, hogy rövidebb ideig fog élni, mint egy Tk-s.
Eleve egy Tk-s kutyának is lehetnek örökletes betegségei, csak mondjuk kisebb rá az esély, mint egy szapisnál. Ráadásul lehet bármilyen Tk-s kutya, ha elcsapja egy autó vagy bekap egy komoly fertőzést, akkor ugyan úgy elpusztul, mint bármelyik nem Tk-s társa. Az élethossz életmódtól is függ... Mit eszik? Mennyit mozog? Egész nap szívja a dohány füstöt vagy kint a friss levegőn szaladgál a réten? Megvannak az oltásai? stb. stb.
Amúgy, a családban többnyire ingyen kapott, keverék kutyusok voltak. (Becsúszott almokból) Normál élethosszig éltek. A Tk-s kutyánk meg időnap előtt ment el. :(
Szerintem ne idegeskedj ezen, úgyse tudod előre kiszámítani.
Hát ilyen "jobb" szapitól van egy bichonunk. Két almot hoztak le a szukával, többet nem is, rendesen tartották őket, több dolgot kaptak a kiskutyák gazdai, mint egy tenyésztőtől. Kaptunk egy kiskönyvet, amit a "szaporító" írt, hogy hogyan kell ápolni, mivel kell etetni, stb. Mai napig kapcsolatban vagyunk. A kutya már 11 éves, SOHA nem volt semmilyen betegsége. Leszámítva a cseresznyeszemet, de azért az nem olyan nagy probléma.
Ettől függetlenül a következő kutyánkat tenyésztőtől vettük. És nagyon-nagyon sokat csalódtam a tenyésztőkbe. Rossz szűrésekkel hoznak le almot, csak a weboldalra nem írják ki, rengeteg kutya baromi neveletlen, sőt, agresszív, de azért a CAC, CACIB cím meg van egy hónapban negyvenszer. Nem is sorolom. Nagyon nehéz jó, lelkiismeretes tenyésztőt találni. A következő kutyám biztos, hogy menhelyes lesz. Az is zsákbamacska, úgy, mint minden más.
Egyébként a jó tartással sokat tudsz javítani rajta. Jó fajta táp, jó táplálékkiegészítők, megfelelő mozgás, minőségi foglalkozás(tanítgatás trükkökre). Hidd el, ezek sokat számítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!