Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Gazdikereső kutyák menhely<>gy...

Gazdikereső kutyák menhely<>gyepi. Hogyan, miért?

Figyelt kérdés

Több oldalon, látok gazdikereső kutyákat. Úgy tűnik, a gyepmesteri telepekről a fiatal, mutatós, fajtajellegű kutyák néhány nap alatt átkerülnek a "menhelyekre", ami nem egy esetben a gyepmesteri telep mellett/közelében van. Sok-sok bejegyzés szól arról, hogy helyhiány van, segítséget kérnek. Több kérdés is felmerül(het). Pl:

- Miért nem az idősebb, "nem kelendő" kutyusokat ""mentik meg" a "menhelyek".

- Ha túl sok a "menhelyen" lévő" kutya, miért nem "engednek" kicsit az örökbefogadási díjból.

- A fiatal, mutatós kutyákat gondolom a gyepmesteri telepről is hamar örökbefogadnák magánszemélyek.

2018. júl. 7. 08:57
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
84%

- örökbefogadási díj... Ahonnan én hoztam a kutyusomat, ott jelképesen 2000 ft-ot kérnek. Oltva, chippelve adják oda a kutyákat. A menhelyek nagyon ritkán kapnak önkormányzati támogatást, az sem elég a működésükhöz. Adományokból, 1%-okból (már aki kap) tartják fenn magukat. Illetve saját költségükön mentenek. A kutyákat chippelve, oltva, sok esetben ivartalanítás adják oda.

A mentett kutyákat etetni kell, és ott az állatorvosi költség is. A legtöbb helyen csak az oltások, és a chip árát kérik el.

- Akit én ismerek, nem csak a mutatós fiatalabb kutyákat menti, az idősebbeket is. De a kapacitás helyileg is, és anyagilag is véges. Csak azokat tudja kihozni, akik altatás veszélyben vannak.

2018. júl. 7. 09:09
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Én a menhelyeknél a távolság határt nem értem. :) Mert az rá a válasz, hogy tudjanak ellenőrizni, esetlegesen érte menni a kutyáért, ha probléma van. Ez mind szép és jó, de ha nem lenne ilyen szabály, nem lenne ennyire tumultus a menhelyeken. Én például kb. ki vagyok zárva minden menhelyről mert olyan helyen lakom, pestről esélytelen örökbe fogadnom, pedig szívesen megtenném, csak hát a "szabályok". :)
2018. júl. 7. 09:25
 3/15 A kérdező kommentje:

Személyesen nem ismerek menhelyet, írásban vettem fel a kapcsolatot egyik-másikkal. Többszöri levélváltás után közölték az örökbefogadási díj összegét, ami 20.000 Ft, de további adományokat is elfogadnak. Van persze olyan is, akinek a honlapján fel van tüntetve az örökbefogadási díj, általában 20.000 Ft körüli összeg.

" Csak azokat tudja kihozni, akik altatás veszélyben vannak." Nos, ahogy írtam, ahogy bekerül a gyepire a"kelendő" kutya, már viszik is a menhelyre. Néhol láttam gazdikereső bejegyzést, költözés, gazda betegsége, halála miatt a család keres új gazdit a kutyusnak. Mire érdeklődtem volna, már láttam, hogy őket is "megmentette" valamelyik alapítvány. Gyepmesteri telepen 5-6000 Ft-ot kérnek az oltott, chipezett, ivartalanított kutyáért.

2018. júl. 7. 09:29
 4/15 anonim ***** válasza:
60%
Ha engednének a díjból, nem fogadnának örökbe többen. Az a díj az, ami "biztosítja", hogy jó helyre kerül az állat. Ha valaki azt a szaros 20.000 Ft-ot nem tudja kifizetni, és hozzá kerül egy kis élet, szerinted milyen sorsa lenne?
2018. júl. 7. 09:36
 5/15 anonim ***** válasza:
93%

#3: a gyepmesteri telep kap állami támogatást. A menhelyek nem. Egy chip 3500-4000 Ft, egy veszettség elleni oltás 4500, egy kombinált oltás 3600. Már 12 körül van... Egy ivartalanítás is 15 felett...

Tehát ha a menhely kiad 20 ezerért egy öltött, ivartalanítás kutyát, már 8-10 ezret bukik rajta. És akkor még nem etet...

Vannak, akik pénzkereseti lehetőséget látnak benne, ők azok, akik kapják a sok 1%-ot, de vagy nem mentenek, vagy csak "mutatóba".

Viszont vannak sokan, akik erejükön felül, saját költségen...

De ha a költségek egy részét nem kérik el, akkor nem tudnak fennmaradni.

2018. júl. 7. 09:38
 6/15 anonim ***** válasza:
79%

Azért kérnek pénzt, hogy ne vigye ki őket akárki. 20ezer fornit kutyatartásnál nem kéne hogy nagy összeg legyen. Mi csak a tápra 18 ezret fizetünk havonta, havi költség még az élősködők elleni védelem ami kb 6ezer/hó. Erre jönnek a jutalomfalatok, néha egy-egy játék, így havonta kb 30 ezer forint megy el rá összesen. Minden évben a veszettség oltás 4500, a kombinált 6200 forint. Arról ne is beszéljünk, hogy mivan, ha a kutyának tartós betegsége van vagy megsérül (térdszalag szakadás műtét 100ezer felett kezdődik pl)

A háziállat tartás luxus, sajnos az átlag ember nem engedheti meg magának. Szomorú, de ez van.

2018. júl. 7. 09:45
 7/15 anonim ***** válasza:
44%

Tőlunk vacak 5ezer ft-ot kértek,úgyhogy adtunk mellé még adományt.Esztergomban a bogáncs-nál, de pl. Ajkán a vahurnál ismerős 2 kutyust is kihozott és egyikért sem kértek pénzt.(az más kérdés,hogy azért ennek ellenére adott) Miert kéne amúgy keveset kérniük?? Nem!! állami penzből,hanem adományokból tartják fent magukat.Mire egy kutyának vegigtolják az oltási programját,chipezik, ivartalanítják kb. 80ezerben van a kutya!! És ez egy egészséges állat. Közben mentik a balesetes,szivférges,bőrbeteg stb kutyákat,amiknek az orvosi költségei hosszútávon többbszáz ezer ft-ra is rúghatnak. Mi ahhoz képest még 20ezer ft is?! Ez egy szűrő is. Ha valaki még ennyit sem hajlandó rászánni mi lesz a későbbiekben? Egy kutya sokba kerül etetés,felszerelés és a leginkább az állatorvos.

Az,hogy fajtajellegű kutyák hamar kikerülnek a gyepiről, azért van mert vannak külön fajtamentő szervezetek. Ezek egy bizonyos fajtával foglalkoznak. Ez azért jó,mert aki fajtajellegű kutyát szeretne mert viszonylag konkrét célra keres kutyát, így könnyen rájuk talál. Ők jelemzően hamarabb találnak gazdira és mivel nagyobb rájuk a kereslet, a fajtamentő szervezet megteheti,hogy szigorúbb örökbefogadási procedúrát alkalmaz illetve több pénzt kér,mint egy átlag mehely.

Nagyon sok menhely ment idős és nem kelendő kutyákat is. Honnan veszed hogy nem? Sok menhelyen jártunk és mindenhol egy csomó ilyen kutya volt!! Talán nem kéne úgy ítéletet hoznod,hogy személyesen nem látogattál ki ilyen helyekre.

2018. júl. 7. 09:54
 8/15 A kérdező kommentje:

# 6/6

Hidd, el tudom mivel jár a kutyával élés (nem kutyatartás). 16 évig élt velem, közel fél éve volt a fájdalmas búcsú :-( Utolsó 4 évben csak gyógytápot evett, rendszeres orvosi ellenőrzésre jártunk. Változatlanul nem tudom megérteni, ha nincs helyük, miért "ugranak rá" a továbbadhatónak látszó kutyákra.

2018. júl. 7. 09:54
 9/15 anonim ***** válasza:
19%
A "kutyával élés" (helyesen kutyával való élet) egyenlő a kutyatartással.
2018. júl. 7. 11:53
 10/15 A kérdező kommentje:
A kutyát tartok, nem = kutyával élek, ahogyan itt is írják. [link]
2018. júl. 7. 13:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!