Mi most ez a border collie mánia?
Elkezdett minden tele lenni borderekkel. Az a menő akinek borderja van, mert az jaj de szép, jaj de okos.
Azt, hogy az agility durván elborderesedett, már kezdem elfogadni, bár nem tetszik, mert más fajták is alkalmasak agilityre, csak ők le vannak sz@rva (már bocsánat) , mert a "Nagy agilityseknek borderjük van" .
Hallottam olyat, hogy aki verseny szinten akar agilityzni, az munkavonalas border colliet vegyen, mert a többi kutya csak hobbira jó, otthon elszórakozgatni. Ez hülyeség szerintem.
Na de mi ez a border mánia? Mitől kezdett el terjedni ennyire?
Hozzáteszem, hogy sok menő borderesnek csak valami fajtajellegű keverékje van.
Most kezd lecsengeni a bulltípusú kutyákkal való menőzés, most kezdik ugyanezt a borderekkel.
Amúgy semmi bajom a border collieval, csak a beképzelt, gőgös borderes gazdikkal.
megválaszoltad magadnak:
"mert az jaj de szép, jaj de okos"
"Most kezd lecsengeni a bulltípusú kutyákkal való menőzés, most kezdik ugyanezt a borderekkel."
Én nem igazán értem mi a problémád, jobban mondva értem de nem tapasztalom. Tény, hogy agilityben ők a legelterjedtebbek, de szerintem ez nagyban azért is van mert hiába jó más fajta is az agilityre, arányaiban a borderek közül kerül ki a legtöbb eredményes egyed. Mármint amire én gondolok az az, hogy lehet hogy mondjuk a mudikból mint fajta akik a legjobbá válnak agilityben mondjuk 30% a fajtából, a többi inkább másban kiemelkedő, míg a bordereknek lehet 50%-a lesz kiemelkedő a sportban. Ezek fals számok, csak mondtam valamit.
Egyébként én border gazdi vagyok, két éves a kutyám de világ életemben erre a fajtára vágytam, nem most lett hirtelen fellángolás. Rengeteget gyűjtöttem és készültem fel hogy ilyen kutyám lehessen és sokáig kerestem a megfelelőt, de ő hobbi kutya, csak hobbiból agilityzek és sportolok vele, nem ebből a célból szereztem.
Tény hogy reklámok tele vannak borderekkel, az utóbbi évben nekem is feltűnt, de nekem inkább az a csoda hogy eddig nem jöttek rá hogy milyen egy könnyen tanítható okos fajta akinek rengeteg felhasználhatósága van. Ha belegondolsz régebben (akár filmekben, reklámokban, a való életben) a német juhász figyelt minden második ház udvarán, minden második kutyás filmben, holott az se való mindenkinek és attól mert Rex felügyelő baromi okos volt nem született minden német juhász a rosszfiúk elkapására és a porta őrzésére, pedig mondhatnám hogy rendőrkutyának majdhogynem a malinoisok alkalmasabbak (és használják is őket most már, sőt a két fajta keverékét), házőrzésre meg kifejezetten a pásztorkutyák jók mint a kuvasz, káj, kangal és társaik.
Ez ugyanaz, minthogy rengeteg bichon, francia bulldog, mopsz, retriever meg yorki rohangál. Van ak divatok. Régen a német juhász, uszkárok, tacskók mentek, még régebben a dobi, afgán agár, pekingi.
Divatok, jönnek, divatok mennek. Valamiért a média, kutyás reklámkultúra, filmipar felkap egy-egy fajtát, és onnantól mindenkinek az kell.
A border elegáns, szép és okos, és tök igazad van, csak a gazdik ilyen gőgösek. Amúgy totál divat kérdése, hogy épp milyen fajta iránt rajonganak az emberek, és mivel ezt kapta fel a média, valóban ezt veszik az emberek is.
Amúgy félek előre, hogy ezt a fajtát is elcseszik majd a szaporítók, mert felkapja a média, és össze-keresztbe tenyésztenek minden szép ebzetet a szapuk, hogy egy kis zsozsót termeljenek a zsebeikbe. Kár, hogy a labival is ez történt :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!