Hogy tanítsam meg a Border Collie-mnak hogy ne harapjon?
Ne az orrát ütögesd, hanem "csípd" meg. Gondolj arra, amikor az anyja fegyelmezi a kölykeit, mit csinál? Megcsípi vagy megböki az orrával vagy rámordul. Vmelyik fog jó lenni.
Egyébként sétáltasd többet és amint megvannak az oltásai vidd kutyaoviba, később suliba, mert kell neki a sok foglalkozás, illetve kicsiként a szocprogram.
Őszintén?
Túl sok a tanítás, túl kevés az inger.
Tök jó, hogy ennyi idod van tanítani ez később nagyon jól fog jönni. Viszont amíg ilyen kicsi, a tanítás legyen napi 15-20 perc és a séta napi 1 óra. :) A többit meg oszd el, ahogy kedved tartja. ;)
Semmiképpen se trükkökkel kezdj, hanem alap engedelmességi dolgokkal. Mi az, hogy nem tűri a pórázt? Az az első. Nyakörv, póráz, ül, fekszik, marad. Csak ez után állj neki a trükköknek.
Így könnyebb lesz haladni, az új ingerek miatt nem fog harapni, mert fáradtabb lesz :)
Először is, ahogy már előttem írták, jó ötlet lenne kicsit átszervezni a naporendet. Egy kölyöknek bőven elég 4-5 perc tanulás napi három alkalommal. Nem tudnak túl sokáig egy dologra koncentrálni, és nem is szabad tőlük elvárni, azért kölykök hogy izgágák, rosszak és mindenre kíváncsiak legyenek. A tanulást játékká kell tenni számukra, az a lényeg, hogy megtanulják élvezni hogy feladatokat kapnak, ki kell maxolni a motiváltságukat. A tanulás közben a lényeg a pozitív megerősítés, minden próbálkozást díjazni kell, ha valamit megcsinált, mehet a juti és a dicséret, a tanulás végén jackpot, azaz minden jutalomfalatot kapjon meg ami megmaradt, és nagy játék. A sétálás pedig fontos, hiszen még pici, most ismerkedik a világgal, szüksége van új ingerekre. Szoknia kell más emberek és állatok jelenlétét, az autóforgalmat, a bicikliseket, a vonatokat, a környezet természetes és mesterséges zajait (pl. dörgés a távolban, fűnyírás, favágás, stb.), a különböző típusú talajokat (bátran átmenjen kavicson, homokon, patakon, rácson, csatornafedélen, lépcsőzzön, kússzon-másszon), egyszóval mindent. A kiskutyák is tapasztalat útján tanulnak, azt pedig a kertben vagy a lakásban nehéz biztosítani nekik. Az is fontos lenne, hogy a pórázas sétát gyakorold vele.
Másodszor, a harapdálást nem egészen értem. Először azt hittem, tanítás közben rágcsál, mert az a hevesség miatt van, ezt könnyen ki lehet küszöbölni ha a földre vagy a szájába dobod a jutit, vagy addig nem adod oda neki amíg egy pillanatra le nem áll a kapkodással. Ha játék közben rágcsál, azt szigorúbban kell tiltani, de erre is írtak már megfelelő módszert.
*9
Hát igen ő se nagy sétálós MÉG de majd alakul gondolom. MA csak 5x harapott meg ez már haladás ma beiktattuk a kötélhúzást is amit nagyon élvezett 200 méteren keresztül rángatott én meg húztam ki is purcant szegénykém ment is a helyére aludni játék végeztével. Trükkökre nem tanítom amiket eddig vettünk és ismételünk azok az : ül,fekszik,marad,vissza,pacsi,forog és a kedvence a forog azt már akkor csinálja ha meghallja az első szótagot 1.-2. parancsra ül (ezért nem rajong) a fekszik megy elsőre a marad parancsra 20 lépést tudok megtenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!