Miben Jobb 1 Fajtiszta Kutya, Mint 1 keverék?
És a fajtiszták nem annyira rágósak...
... sokkal ízletesebbek, mint a keverékek.
Egy fajtiszta kutyáról kb lehet sejteni, hogy milyen tulajdonságokkal néz szembe a gazdi.
Milyen megjelenésű , milyen célra alkalmazható.
Egy keverék kutyus ugyanúgy tud szeretni, hobbi célra( és sportra is alkalmas)de annyival kevesebb, hogy bár imádnivaló nem illik bele a tenyésztés által elérhető fajtatulajdonségokba, az ő köjkeiről bár cukik szintén nem lehet tudni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.
Szükség van a fajtanemesítésre, mert így lesznek tökéletes vadászkutyák, vagy örzőkutyák, vagy terelőkutyák.(meg semmire sem alkalmas, mégis imádnivaló francia bulldog)
Szóval hobbi célra a keverék kutyus is jó, de a szaporodása nem kívánt:)
A fajtatiszta semmivel sem jobb DE a keverék sem okosabb , egésségesebb , hosszabb életű mint egy fajtatiszta.
Én is csak azt látom előnynek a fajtatisztával szemben , hogy ott kiválaszthatod milyen kutyát szeretnél(okosat , aranyosat , ébert , lustábbat stb.), míg ez a keverékeknél csak "tippmix".
Szerintem kétféle "normális" kutyás létezik:
1, Ő szimplán KUTYÁT akar/tart - nem akar vele semmit csinálni csak: együtt élni vele, sétálni, kirándulni, házőrzőnek (nem valódi őrző-védő munkakutyára gondolok), hogy örüljön neki ha hazaér, stb...
Neki tulajdonképp mindegy, hogy keverék vagy sem. (Általában szívesen választ a fajtamentőknél is, ha ragaszkodik egy bizonyos fajtához).
2, Ő valamilyen konkrét céllal keres kutyát.
Pl: őrző-védő, vadászat, (versenyszerű) sport, terelés, kiállítás, (valódi) tenyésztés, stb...
Ő viszont megfizeti a "jó minőségű" (nem szeretem élőlénnyel kapcsolatban ezt a szót) kutyát. És (jogosan) elvárja, hogy pontosan az ő igényeinek megfelelő kutyát kaphasson...
Egy keverék lehet nagyon szép, okos és egészséges de nem várható el Tőle, hogy különleges igényeknek megfeleljen...
Nem véletlenül alakultak ki bizonyos tipusú kutyák:
Pl: a vadász kutyák többsége magas, karcsú, villám gyors (vizsla, agár,stb...),
a juhászkutyák szintén eléggé hasonló felépítésűek (kuvasz, komondor, bobtail, stb...),
Hogy csak párat említsek...
A fajtatiszta kölyökből tudom milyen küllemű és nagy átlagban hogy milyen jellemű kutya lesz, igényei, stb.
Keveréknél ez lutri.
Azért kedveltebbe mert divat, státuszszimbólum.
Régen mondták h jobb a keverék mert az egészségesebb. Ma már ez sem igaz, a keverékekben halmozódnak a fajták örökletes betegségei ugyanúgy ahogy a fajtákban.
Ezen amúgy fölösleges vitázni, tarts amilyet akarsz.
Mindegyikben van sok beteg, sok okos, sok problémás, sok gyönyörű...minden kutya egyedi és mindenki csak a saját életében tapasztalt pár kutya életéből próbál általánosítani.
Minden kutya fajtiszta de nem minden kutya fajTAtiszta!!
Nos kedves kutyatartók , még sokan ezt sem tudjátok ....
elég szomorú!
Nekem van keverék és van fajTAtiszta (Nem szaporítótól) származó kutyám is ! A véleményem az hogy minden kutyából azt lehet kihozni amit a gazdi akar, vagy éppen tud !
Egyik sem jobb a másiknál .
Butaságot én is tudnék írni ......
Utolsó !!
Milyen nevetséges vagy , ahogy megpróbálod lejáratni a fajtatiszta kutyákat .... ez már szánalmas.
Az én kutyáim is mindent megennének , de nem adok nekik olyat ami nekik nem jó ! Még a keverékemnek sem .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!