A kutyám a falkavezér, mit tegyek?
Terrier, makacs fajta és ráadásul az összes létező dolgot elrontottátok mellette. Bocs, de már a hideg rázott a tájékozatlanságodtól, alig bírtam végigolvasni a szöveged.
Nekem is van kutyám, mindennél jobban szeretem, családtag, de vannak szabályok, amit következetesen betartatok és a kutya mégsem utál, sőt, engem szeret a családból a legjobban, pedig én követelem meg tőle a fegyelmet. Például tőlem nem kunyerálhat, ha eszem. Nem mászhat fel sem a kanapéra, sem a fotelre, nem kapaszkodhat fel az asztalra. Nem kap csak úgy jutalomfalatot, azért meg kell dolgoznia (persze van amikor veszek neki kutyakekszet és azt csak úgy odaadom, de előtte is szépen le kell ülnie, megvárnia amíg én nyújtom oda, nem ugrálhat, nem ugathat) . És ezek csak az apróbb szabályok, ezektől könnyebb az együttélés, boldogabbak vagyunk, nem feszengünk, hogy megint valamit csinál majd a kutya, ő meg nem fél, hogy mérgesek leszünk rá.
De az én kutyám is prémium tápot eszik, naponta sétálunk (hiába van kertünk is) , velem alszik az ágyban (igen, ágyban alszik, de fotelra nem mászhat fel, fura, de anya heppje :D ) . És makacs fajta, makacsabb, mint egy terrier (közép schnauzer az ebzetem) , de megtanultam kezelni a nehéz természetét, 2 kutyasuliba is járunk (ugyanaz a képzési módszer) és ez a legjobb amit tehettem vele, kiegyensúlyozott kutya lett, hogy megfelelő nevelést kapott. Nem egy hisztis, türelmetlen, akaratos kis görcs (és ezt én nem a te kutyádra értem) .
Amit tegyetek:
Sürgősen kutyasuli, valami jó. Rengeteget tanulhattok, te is, nem csak a kutya.
Ha valami rosszat csinál, tiltsd le. Mivel egy full neveletlen kutyáról van szó, ez nehéz lesz, de el kell érni, hogy tiszteljen. És nem kell érte megverni, félre ne érts. Nézd meg nála mi működik, taps, dobbantás, rákiáltás. Amikor valami rosszat csinál és RAJTAKAPOD (sose büntetünk utólag) akkor kiálts rá erőteljesen, határozottan, hogy NEM, és tapsol egyet, dobbants felé vagy bármi, lényeg, hogy vegye a lapot.
Ezt akkor amikor megugat, bekakil, bepisil (csak ha éppen rajtakapod, utólag ne nyomkodd bele az orrát, nem fogja érteni)
Kitúr az ágyadból? Megfogod, leküldöd. Ha visszamászik rászólsz és leküldöd.
Ha nagyon ugat titeket akkor rászólsz és otthagyod, rá sem nézel. Megszokta, hogy minden körülötte forog, de ezt nagyon gyorsan felejtse el.
Ha mérges vagy rá, akkor legyen annyi tekintélyed, hogy nem kezded el 2 perc után újra babusgatni.
HATÁROK KELLENEK! Ő eddig korlátlanul azt csinált, amit akart, ez változzin meg.
Ettől lehet szeretni, imádni. Nekünk kutyakiképzőnk azt mondta, hogy "Lehet imádni a kutyánk, de sajnálni soha" (nyilván ezt nem arra értette, hogy ha beteg vagy balesetet szenved nem sajnálhatjuk, hanem a kiképzős részre, hozzáteszem, hogy a verés nem kutyakiképzés) .
És vezess rendszert az életetekbe, amit próbálsz mindig betartani.
Egy példa a rendszerességre tőlünk.
7:00- Pisi
13:00- Pisi, kaki
15:00- Hosszú séta (kb. 2,5 óra szokott lenni)
20:00- Utolsó pisi
21:00- Vacsora
Ternészetesen ez nem azt jelenti, hogy mindig pontban egészkor leviszem sétálni, csak akörül. És a köztes időszakokban is foglalkozom vele, játszunk, agilityzünk, trükközünk, csak a nagyobb dolgoknak van meg a hellyel közeli időpontjuk.
Szóval mihamarabb kutyasuli, részedről meg következetesség. Sok sikert !
"Nem lehet, hogy ne ő legyen az első, tényleg olyan mint egy kisgyerek."
"Csak tényleg annyira szeretem, mint egy gyereket."
Nincs ezzel semmi baj. Azt kellene felfogni, hogy pont, mint a gyerekeket, nevelni kell és korlátokat felállítani. A gond itt csak az, hogy a kutya nem ért magyarul, nektek meg milkalila fingotok sincs arról, hogy hogy kommunikáljatok, értessetek meg vele dolgokat.
Bizony, menjetek kutyaiskolába! Csak nagyon nézzétek meg melyikbe, némelyik sokkal többet árt, mint használ. (ha jó a kutyakozmetikusotok, kérhettek tőle ajánlást, ő elég sok kutyát lát)
Az f-betűs szóval meg nagyon kérlek vigyázzatok. Abból általában az sül ki, hogy "tiltsd" "domináld le", "nyomd le", amivel vagy sikerül beleszadiznod a kutyát az általad elvárt viselkedésbe (ami sok esetben learnt helplessness) vagy nem, de VALÓDI megoldást a problémátokra nem ad. Több itt: [link]
A kutya falkaallat. A falkaban hierarchia van. Jelenleg te alacsonyabb szintu falkatag vagy a kutyad szemeben,ezert viselkedik igy veled.
A falkaban a falkavezer:
- eszik eloszor,utana a tobbiek...ha jut
- a falkavezerrel NEM alszik egyutt alacsonyabb rendu tag(tehat a kutyanak sem szabad az agyadban aludni)
- a falkavezer donti el,h mikor akar vagy nem akar foglalkozni a tobbiekkel
- a falkatag nem birtokolhat...jatekot sem..esetleg engedgeted,h jatszon vele...amikor TE akarod..
Es meg sorolhatnam...
Rengeteg jo dolgot olvashatsz,praktikus dolgokkal tudsz valtoztatni a helyzeten.
Pl.
- az ajton mindig te mesz ki eloszor
-ti esztek eloszor,utana kap o enni (itt van lehetoseg arra is,h ugy csinalj,mintha a te maradekodat kapna meg,mint a vadonban)
- ha hazaersz,hagyd ot figyelmen kivul kb negyed orara. Utana TE hivd magadhoz. Ne odamenj hozza...
Es meg ezt is sorolhatnam...
A legfontosabb,h o KUTYA es nem EMBER! Tehat nem a szereteterol szol a ez. Hanem a falkaviselkedesrol...
Es kutyasuli...ha maskent nem megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!