Mit lehet tenni, ha egy kutyás - belterület
közterületén - a felszólítás ellenére sem hajlandó
pórázt tenni a kutyájára?
Figyelt kérdés
A minap az alábbi kellemetlen szituációba kerültem:
Megálltam az autómmal egy hulladékgyűjtő szigetnél, hogy környezettudatos állampolgár lévén megszabaduljak a PET-palackjaimtól. A kocsiból azonban észrevettem, hogy a szemközti járdán egy pitbull jellegű kutya sétálgat póráz nélkül, a közeli padon pedig a gazdája ül: egy kigyúrt, kopasz, középkorú férfi. Leengedtem az autó ablakát, és megkértem a férfit, hogy tegyen pórázt a kutyájára, mert így nem szeretnék kiszállni az autóból. Erre ő azt mondta, hogy nem tesz rá pórázt, mert ez a kutya még soha nem bántott senkit. Közöltem vele a vonatkozó jogszabály szövegét, miszerint belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - csak pórázzal lehet kutyát sétáltatni. Nem hatotta meg túlságosan a dolog, ezért gondoltam, hogy a telefonommal lefényképezem a kutyát, hogy póráz nélkül van, erre a férfi felpattant a padról és elindult agresszíven az autóm felé. Én nagyon megijedtem és padlógázzal elhajtottam onnan, de nagyon felháborított, hogy egy - jogszabályt sértő módon - póráz nélkül sétáltatott kutya miatt nekem kellett elmenekülnöm és másik szelektív hulladékgyűjtő szigetet keresnem.
Kiskoraban is ilyen kis tudalekos spicli volt ezert sokat vertek. Most is egy spicli ezert nincsennek baratai es itt eli ki magat.
2018. máj. 7. 09:49
15/21 anonim válasza:
Elolvastam a linkelt előző kérdéseit is... mi ez az embeeeer? :D
2018. máj. 7. 14:05
16/21 anonim válasza:
Ááá szia 31/F (meleg) hogy vagy ma? :) ^^
2018. máj. 7. 14:41
17/21 anonim válasza:
Szerintem mindketten rosszul kezeltétek a dolgot. Neki pórázra kellett volna teni mert megkérted neked pedig nem a jogszabályra kellett volna támaszkodni. Tudod elég bosszantó ám sok ember. Nekem rotim van, általában pórázon de van hogy elengedem a barátaival vagy lakatlan területen és mikor beszólnak hogy ez egy vadállat meg biztos hogy harap mer fekete az elég bosszantó és 66 ilyen ember után a 67.nek is oda kaffantok főleg mikor a másfél kilós ideggyenge kutyáján nincs szájkosár de az enyém közveszélyes mer megszagolt egy bokrot. Amúgy én úgy tudom hogy vadász és természetvédelmi területen kötelező a póráz kivéve ha a kutya dolgozik (terel, vadászik), közterületen felügyelet alatt kell lennie, az nem feltétlen jelent pórázt ha a kutya gazdája szóval is tudja kontrolálni a kutyát. Lehet az a kutyus világéletében a gazdi körül sétált és egy hangja nem volt soha póráz nélkül. A faszinak mivel megkérted legalább meg kellett volna fognia a kutyát és nem a törvények miatt hanem maga az illem miatt (én is mindig megfogom) és nem kellett volna agresszívan reagálnia a szövegedre. De te is mondhatad volna helyete hogy de fogja meg mer félsz a kutyáktól nagyon. Azért remélem ha egy yorki vagy csiva lett volna a pitbull helyet akkor is szólsz hogy kösse meg. Csak hogy a nagykutyasokat védjem kicsit. A kiskutyákat gyakrabban elengedik pedig komoly viselkedési gondjuk van mer az emberbe nagykárt nem tudnak teni, de nagy kutyát nem igazán engednek el ha az a kutya nem olyan hogy kenyére lehet kenni mer az bizony letudja kapni az ember kezét a helyéről.
2018. máj. 8. 08:21
18/21 anonim válasza:
vannak bunkó kutyások. Tegnapelőtt attől akadtam ki, hogy egy3 hónapos goldit póráz nélkül vitt a járdán, ami a bokor alól a kocsim elé ugrott, és mejdnem átmentem szegényen. A gazdája meg csak szólongatta, és látszólag nem értette, hogy a picike tanulatlan kutya miért nem fogad szót neki. Legszívesebben felpofoztam volna, és elvettem volna a kutyáját.
2018. máj. 13. 15:05
19/21 anonim válasza:
17-es: "közterületen felügyelet alatt kell lennie, az nem feltétlen jelent pórázt" Ez a szabálysértési TÖRVÉNYben van, amit a kérdező idézett, az pedig a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról kormányRENDELET (szóval egy alacsonyabb szintű jogszabály). Ezen azóta megy a vita, hogy mi van akkor, ha egy magasabb szintű jogszabály nem minősít valamit szabálysértésnek, egy alacsonyabb pedig igen.
Kérdező: nem a jogszabály be nem tartása miatt kellett elmenekülnöd, hanem mert 1. félsz a kutyáktól, 2. nekiálltál a gazdáját piszkálni. Jó, ha piszkálod a gazdát, akkor van alapja a félelmednek.
2019. jan. 17. 23:09
20/21 anonim válasza:
Jogszabályhuszár. Ugye tudod hogy jogszabályellenes más értékeiről (kutya is az) fotót készíteni? :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!