A Corgi jó első kutyának panelba? Jobb mint egy Basset Hound?
Tudom, hogy nagyon mások...
De mégis melyik lehet jobb egy olyan embernek akinek még semmilyen állata nem volt?
Corgiból a Cardigan vagy a Pembroke a könnyebben kezelhető?
Szerintem meg az az állatkinzó és totálisan hozzá nem értő, aki ki teszi a kutyát a kertbe és mert szerinte nagy a kert ott tud futkorászni a kutya... Aztán szerencsétlen kutya 2-3 naponta meg lesz sétáltatva.
Egy kutya életéhez semmit nem ad hozzá a kert, ha nem foglalkoznak vele.
És ezt mindenki tudja aki beszélt már bármilyen tenyésztőcel.
Basset Houndot és Corgit szerintem eleve nem is szabad kint tartani, a rövid lábaik miatt nagyon rosszul viselik a szélsőséges időjárást.
Szerintem a kuvasz tipusú pásztor kutyákon kívül kb. minden más fajtát megillet minimum a kinti-benti lét.
Mégis csak az EMBER legjobb barátjáról beszélünk.
Mert szerinted a kutya egy vadállat aki szíve szerint egész nap az erdőt róná?
Biztos a minőségi kajára és a meleg nappalira is nemet mondana, meg z emberi társaságra szeretetre...
Na itt a sok okos állatvédő aki szerint állatkínzás a kutyát lakásban tartani :D abba nem gondoltok bele, hogy ha mindenki így gondolkodna, akkor 1000x több kutya kerülne az utcára, mert egyszerűen nem lenne rájuk igény a kertesház hiánya miatt?
Én 30m2-en tengődöm a kutyámmal, akit az utcán kapartam össze kidobva, bántva. Na vajon hol a jobb neki?
Napi 3x 4x le van víve sétálni rendesen, nem csak 20 percre, rendeszeresen eljár velem dolgozni mert megteheti, (ott 15m2-en sanyarog 4-5 órát) aztán megyünk a partra mert a Duna mellett lakunk.
Ugyan nem panel, de attól még lakás. És fix, hogy boldog.
Egyik fajtát sem ismerem természetileg kérdező, de ne is szállj felesleges vitákba a lakáskutya ellenzőkkel. Tiltassák be aztán próbálják meg ők mindet kertesházakba pakolni.
Ahogy említettem, állatkínzónak mindegy mit írok.
Ők tényleg elhiszik, hogy egy panelnyomorban a kutya jobban érzi magát, mint kertes házban az 1000 m2-en, ahol futkorászhat. Ennek semmi köze az ellátáshoz, a táphoz, a szeretethez, pusztán józan ész kérdése.
Akinek nincs, az a zsúfolt panelba visz területigényes állatot és azt hiszi, a napi séta elég neki. Akinek van, az ilyenre nem is gondol.
Állatkínzók, hajrá!
"mint kertes házban az 1000 m2-en, ahol futkorászhat."
Ha tudnál bármit is a kutyákról, akkor azt is tudnád, hogy az a 1000m2 neki pont annyira szórakoztató mint egy panel szoba.
A kutyáknak rendszeresen új impulzusok kellenek, egy nagy kert ahol élnek nem ad semmit hozzánaz életükhöz, ellentétben anrendszeres sétákkal és szellemi foglalkozással.
Érdekes cikk a felmerült témához kapcsolódóan. Szerintem ha egy kutya rendesen le van mozgatva, és sokat foglalkoznak vele akkor minden gond nélkül el van lakásban. Kint sem fog egész nap rohangálni, a nagy tér nem pótolhatja a sétákat.
Ír szetterem van, nagytestű is, a mozgásigénye is nagy. Köszöni szépen remekül elvan lakásban. Meg is őrülne egyedül a kertben, mert ő a gazdájával szeret lenni.
Napi 2-3 órát sétálunk/bandázunk más kutyákkal, utána általában már csak alszik.
Normálisan lemozgatott kutya a lakásban nem rombol.
Kérdező, te ismered magadat és a lehetőségeidet. Én kertvárosban élek és azt látom, hogy nagyon hasznos, hogy van udvar. Nem azért, mert a kutya majd egyedül szaladgál, hanem mert van hol eldobni neki a labdát, anélkül, hogy törvényt sértenél vagy elzarándokolnál a legközelebbi kutyafuttatásra kijelölt helyre (esetünkben messzire van és sok a huligán kutya).
A corginak két hatalmas nagy buktatója lehet.
1. Hatalmas a mozgásigénye. (Abból indulj ki, hogy egy átlagos kutyának eleve nagyobb a mozgásigénye, mint egy átlagos embernek).
2. Tudod minek a terelésére tenyésztették ki? Szarvasmarhára. Na, most gondolj bele egy pillanatra, hogy egy milyen temperamentum kell ahhoz, hogy egy 10-15 kg csöppség egy 500-1000kg-s állatot rávegyen, hogy arra menjen, amerre ő szeretné!
A corgi baromi ritka fajta. Amellett, hogy elmégy kiállításra igazi, élő corgit nézni és tenyésztővel beszélni én azt javaslom, hogy vedd fel a kapcsolatot olyanokkal, akik nagy mozgásigényű kutyákat tartanak. És próbálj meg túllépni azon, hogy milyen cuki meg "okos" meg "nyugodt", hanem azt nézd, hogy mennyi erőt, energiát és időt fektet abba a gazdi, hogy a kutyája ilyen legyen.
Illetve nem árt hozzá hatalmas mennyiségű előzetes szaktudás sem - tehát ami nem merül ki a limitált számú és néha elavult magyarra fordított szakirodalom olvasgatásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!