Kutyával nem lehet megvédeni magam?
Pl. szerzek egy örző-védő kutyét, kiképzem, és ha betörnek hozzám, vagyis bemásznak a kerítésen, és a kutya neki megy, de nem lesz komolyabb baja, csak megfogja, ilyesmi. Akkor, ha lesz belőle ügy, a rendőrség megkérdezi majd, hogy miért támadott rá a kutya...stb. Azt mondta erre több ember, hogy olyan szabály van, hogy majd engem lecsuknak, meg elaltatják a kutyát, mert veszélyes. Lehet, hogy majd Ő is kap, mert be akart törni...stb, de én járok rosszul. És, ha az utcán van ez, hogy nekem jönnek, akkor megint ugyan ez lesz, főleg ha nincs rajta szájkosár.
Szóval lényegébe nem tudom használni a kutyát törvényesen?
Az utcás dolgot nem tudom.
De ha a kerítésre kiírod, hogy Kutyával őrzött terület és ennek ellenére bemegy valaki akkor Te nem kapsz.
Sziasztok! Ezt nem értem hogy miért van úgy hogyha bemegy a telkedre és a kutyád nekimegy miért téged büntetnek meg,(főleg ha nincs kiírva) Ez nem betörésnek számít? Akkor meg hogy mondhatja hogy megtámadta őt a kutya? ha egyszer hozzád tört be?
Nem igazságtalan ez kicsit?:S
hát pedig bizony, Magyarországon meglehetősen érdekesen hozzák a magántulajdon védelmével kapcsolatos törvényeket...
ha betörnek hozzád és megtámadja a kutyád, felelősségre vonnak. ha kint van a harapós kutya tábla, akkor úgy tudom csak akkor vonnak felelősségre ha nagyon komoly (életveszélyes) sérüléseket okoz neki a kutya
ha betörnek hozzád, és bejut a lakásig, és dulakodásba torkollik a dolog, és te mondjuk leszúrod, akkor is téged vonna felelősségre.
ha az utcán megtámadnak -és nincs szemtanú- és a kutyád megvéd téged, akkor is téged vonnak felelősségre. pláne ha kiderül, hogy a kutyád csibészelve van
a szájkosárra nem tudom milyen jogszabályok vonatkoznak, hol kell és hol nem kell a kutyán lennie hivatalosan
Úgyanúgy a jogos önvédelmi törvény vonatkozik rá. Tehát te a támadás elhárításához szükségesnél nagyobb erőszakot nem alkalmazhatsz. Mivel a kutya "fegyvernek" számít, ezért pedig nem hivatkozhatsz menthető felindulásra, vagy, hogy félelemből cselekedtél, mert elvárják, hogy pontosan meg tudd határozni ezt a mértéket, akár csak pl egy harcművésznél, katonánál stb.
Magyarul, ha a kutya megtámad egy betörőt, míg nem vagy otthon, (amennyiben kint van a kutyára figyelmeztető táblának), téged nem vonnak felelősségre. Ha otthon vagy, és észeleld az esetet, akkor azonnal büntethető vagy, amint nem állítod meg a kutyát, ha az a támadást már elhárította. Vagyis törvényellenes nézni/tudni arról, hogy a kutyád éppen mást marcangol. Ugyanez vonatkozik az utcára.
Ne feljtsük el, hogy az őrző-védő kutya baromira nem játék! Ha fegyvernek használod a kutyát, akkor a fegyerhasználó minden felelőssége terhel téged, és kötelességed (meg a kutyának is) betűről betűre mindent úgy csinálni, ahogy azt elvárják. Nem azért nem fogod tudni használni a kutyát, mert a törvény nem engedi, hanem mert nem vagytok elég képzettek ha nem tudjátok betartani a szabályokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!