Páromat a saját kutyája megharapta. Szerintetek is ez a jó hozzáállás?
A kutya 2 és fél éves kan németjuhász. Alapból játékos kutya volt, ezt a párom fokozta rongyhúzógatással, földön bírkózással. A sétáltatást nem bírta, idegent nem tűrt meg az udvaron, így neki megfelelő méretű kenelben van, de gyakran van kiengedve. Tehát ez a kutyája nagyon játékos, túlzottan is. Ha labdázunk vele meg tudna harapni a játékáért, korábban az egyik családtagot harapta meg a játék miatt.
Ezek mellett egyébként egy szerethető kutyáról van szó, aki állandóan átöleli páromat, amint belép hozzá a kenelbe, vagy összenyalogat mindenkit, amikor kijön.
A mai napon, mikor párom nyujtotta neki az ennivalót, beleharapott a kezébe, elég mély seb lett, valószínűleg varrni kell. Ezután át akarta ölelni, mint ahogy eddig. De felsértette a hátát is, oda is belekapott.
Most a kutya 2 hét megfigyelésen lesz, hogy veszélyes-e az emberekre és el kell e altatni.
A párom nem akarja megvárni az időt, mert szerinte egy olyan kutyája, aki bántja a saját gazdaját az nem kutya. Meg neki ezzel összetörte a szívét, amiért megharapta.
Ti neki adtok igazat? Ti is hasonlóan cselekednétek, elaltatnátok?
First of all, állatorvos egészséges kutyát nem altat.
Több pontos is problémás egy ilyen típusú MUNKA kutyát a ti módszeretekkel tartani:
Egy, a kennel nem arra szolgál, hogy abban élje az életét, hanem az egy pihenőhely, netan, amíg be-meg kimennek a rokonok, épül a kerítés, földmunka van, el legyen zárva. Kis időre, nem pedig fordítva, ahogy ti csináljátok, mert oké, hogy sűrűn engeditek ki, egy x nm-en él.
Ebből fakad a kettes pont, nem tudom nálatok hpgy van, de nálunkfele a kut,a családtag, velünk él, nem pedig kint a kertben.
Harmadik, milyen nevelést kapott, ha kapott egyáltalán? Volt szocializalva, más emberrel, állattal?
Szétbontom: a földön birkózást, a kutyák egymással csinálják. Durva játék emberrel szemben nem megengedhető, viszont természetes viselkedés a kutya részéről, ő szimplan azt csinálja amit a fajtársával tenne: felülkerekedik rajta. Na most ezt egy kölyökkutyától még elviseli az ember, de egy felnőtt már okozhat sérülést (végülis a kölyöktől is). Ezért nem kell azt gondolni hogy agresszív, szimplán nem kell erre rászoktatni a kutyát, a birkózós játékkal.
A játék és ennivalopféltés pedig komoly dominancia, ézaltal nevelési probléma! Egész kicsi korban, de leginkább attól a pillanattól fogva hogy a gazdajahoz kerül, meg kell tanítanina kutyanak, hogy akármit elvehetnek tőle.
Mit jelent az, hogy a sétálást nem bírja? Húz? Akkor többet kell sétálni vinni, és meg kell tanulni rendesen, szépen sétálni pórázon.
A ti esetetek iskolapéldája a hozzá nem értésnek, az után nem-olvasásnak, és annak, ha valaki nem a sajat tudásszintjének, életvitelének nem megfelelő kutyát választ.
A német juhászkutya munkakutya, mint olyan folyamatos feladatok ellátására hivatott. Nevelés és kellő fárasztás híján ez lesz a vége
Nem tudok állást foglalni, mivel nem tartanék így semmilyen kutyát, pláne egy munkakutyát, és úgy gondolom, kizárt, hogy a saját kutyám valaha is megharapjon engem. (Van bőven tapasztalatom kutyák terén).
Nincs olyan, hogy a kutya a sétáltatást nem bírja, ill. a gazdája jelenlétében nem tűr meg idegent az udvaron. Illetve akkor van, ha a kutya nincs megnevelve, és ő az ún. falkavezér, és nem a gazdája, akinek lennie kellene.
Itt is ez történt. Teljesen világos a leírás alapján.
A kutyát kutyaként kell kezelni és nevelni. Plusz lefárasztani mind fizikailag, mind mentálisan, ezenkívül szocializálni.
A kutya ez esetben, mint vezér, valami oknál fogva rendreutasította az alattvalóját, azaz a gazdáját. Mindez nem a kutya hibája, hanem a tulajdonosáé, aki elmulasztotta a normális nevelést.
Ezt jó lenne a gazdában tudatosítani, és javasolni neki, hogy ne vegyen magához másik kutyát, pláne ne nagytestűt és/vagy munkakutyát.
De mégis, tegyük fel az elmélet kedvéért, hogy megharap a kutyám. Ezt ott azonnal igyekeznék megtorolni, helyre tenni a kutyát, hogy meghunyászkodjon előttem. Majd elgondolkodnék, hogy mit rontottam el, mert ez soha nem a kutya hibája.
Innentől 2 út van: vagy rendbe hoznám a nevelését, vagy ha ettől kezdve félnék tőle esetleg, akkor a fajtamentők segítségét kérném, hogy segítsenek neki megfelelő gazdát találni.
Hacsak nem bizonyítottan beteg, és ez okozta a harapást (amit nem tartok valószínűleg), nem küldeném a halálba.
A gazdinak össze is törhet a szíve, ha a saját hülyesége és hozzá nem értése miatt kivégezteti a kutyáját.
7 napból 2-3 alkalommal ki van engedve a kertbe egész nap. És szerinted egy nagy mozgásigényű munka kutyának elég?
Tudjátok,hogy egy munkakutya mivel jár?
Ha pedig félti a kaját,játékot akkor ott vmit elcsesztetek a nevelésben.
Azért húz sétánál,mert tele van energiával és szerencsétlen másképp nem tudja leadni,csak hogy húz,mert menne,vezetné le az energiáját,de ti korlátoljátok benne.
Gáz,hogy német juhász tartók lévén eszetekbe nem jutott kutyasuliba menni tanácsot kérni.
Játék egy munka kutyának édes kevés.
Amik történtek egyértelműen nevelési és rossz tartási körülmények. A kutya nem agresszív,csak nincs nevelve,nincs a fajtájának megfelelően foglalkozva vele.
JObb ha olyan gazdát kerestek neki aki tisztában van vele,hogy egy munkakutya nem kennelbe való.
Nem vagyok épeszű mert nem vagyok hajlandó a párom véres kezét kiposztolgatni vadidegeneknek? És ettől minden bizonnyal kamu?
Akkor ha innentől bármilyen kérdésem merűl fel, bármivel kapcsolatban akkor kell az az elcseszett kép?? Mert amugy nem hiszitek el? Röhejes.
Nem élek együtt a párommal, a válaszaitokkal nem engem minősítetek. Meggyőztem a barátom adja Fajtamentőknek, amint az állatorvos úgy ítéli.
A képlet egyszerű: Aktív munkakutya plusz ingerszegény környezet egyenlő kattant munkakutya.
Hogy érted, hogy a sétáltatást nem bírta? Félt, ideges, vagy izgatott volt, és nem tudott viselkedni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!