Mi az új csak kinti-benti kutyaként fogadható örökbe mánia?
Mostanában minden menhely és állatvédő egyesület gazdikeresőinél látom, hogy a kutya csak lakásba való korlátlan bejárással fogadható örökbe, legyen az akár kiskutya akár nagytestű, hosszú szőrű.
Félreértés ne essék, nem ellenzem a kutyák házba való bejárását, jelenleg egy terrier keverékem van, aki bent alszik, ha hazaérek a munkából akkor ha akar bejön velem, ha nem akar kint marad, napközben pedig be tud menni a hőszigetelt, fűtött garázsba.. De volt már nagytestű hosszú szőrű kutyám, aki csak kinti kutya volt, nem jöhetett be a lakásba (csak szilveszterkor és hasonló esetekben), mégis nem volt egy elhanyagolt kutya, egészséges boldog kutya volt, aki az udvaron (és persze a kutyaházban) élte kutya életét. A garázsba ő is be tudott menni, de nem nagyon szokott.
Nem értem, miért lenne kötelező minden kutyának bejárnia a lakásba? Miért nem jó az udvaron? Szerintem simán jobb lenne neki az udvarom, mint a menhelyen a kennelben (ami tegyük hozzá szintén kint van). Akkor mégis mi ez az újdonság, hogy minden kutyát csak ilyen feltételek mellett adnak örökbe? Attól még, hogy kint van, lehet boldog élete, szerethetik, foglalkozhatnak vele sokat..
Bocsi, hogy hosszú lett, csak tényleg nem értem :D
Szerintem egy kutya akkor tudja a legjobban őrizni a házat/családot, ha bent van. Hiszen, ha a kinti kutya ugat a legtöbben vagy meg sem hallják, vagy legyintenek rá, hogy "biztos, csak egy macska". Ha már majd megbolondul az ugatástól akkor max kinéznek az ablakon, de addigra simán ki tudják iktatni a kutyát, a gazdi meg csak visszaalszik, hogy "mondtam én, hogy elhallgat".
Ha egy benti kutya kezd el ugatni az éjszaka közepén azt viszont biztos nem hagyják figyelmen kívül, ha másért nem akkor azért, mert zavaró. Megmérgezni sem tudják, mert mire bejutnának hozzá a gazdi már simán felkelt és tud intézkedni.
Párom egyszer hajnal 2-kor ért haza. Én meg sem hallottam, hogy egyáltalán van valaki az ajtónál, de a kutyánk az első neszre ugatni kezdett és rohant oda. Olyan szinten ugatott és lökdösött, hogy keljek fel, hogy ha egy idegen akart volna bejönni, kb esélye nem lett volna észrevétlennek maradni. Pedig amúgy egyáltalán nem agresszív kutya, ha látja, hogy pl. beengedek egy számára idegent akkor rögtön elhallgat és nyugton marad, de amég nem látja, hogy én beengedtem addig ő sem engedni.
Amúgy a szülőfalumban egy rendőrhöz törtek be egyszer. Neki is kinti kutyája volt. Ha nem lett volna riasztójuk simán kirámolják őket, amég alszanak.
mikor kisebb voltam, kint voltak az állataim és kevésbé volt szoros velük a kapcsolatom, mint most, hogy bent vannak.
én falun lakom, a falun belül nem lehet órákat sétálgatni, mert iszonyú irritáló, hogy minden kerités mögül üvölt egy kutya, de van, hogy nemes egyszerűséggel átugorják a keritést. nyáron és a jó időben nagyon fun az erdőn mezőn szántón sétálni, most viszont ebben a zseniális időben nyakig sülyed a sárban az ember. télen igazából két véglet van: vagy a sárban csúszkálsz vagy a tükörjégen. hacsak nem szakad az eső vagy tényleg nagyon gáz az út, ilyenkor max egy órára megyünk el sétálni.
a többi lemozgatást a házban intézem. persze ez nekem kényelmes (bár a kiskutyám ilyen hidegben és esőben pisilni sem nagyon akar kimenni) , de a kutyáim igenis élvezik azt is, amikor a lábamnál vagy rajtam fekve nézünk egy filmet.
(16./21.) Na igen, arról nem is beszélve, hogy sokkal szorosabb lesz a kapcsolat egy olyan kutyával, aki bent lehet. És egy normálisan gondozott, normális kajával etetett kutya nem büdös, bárki bármit mond.
Mielőtt hozzánk került, a mi kutyánk is egy tipikus kertbe kibszott kutya volt, akitől azért akartak megszabadulni, mert hangos, neveletlen, sokat eszik, stb. Mióta nálunk benti kutya lett semmi probléma nincs vele.
Ráadásul néküle ki sem derült volna, hogy párom epilepsziás, mert mikor rohama volt én a konyhában voltam és a kutya jelezte, hogy valami nem stimmel. Ha kinti kutya lett volna lehet ki sem derül a betegsége. Ha álmában van rohama is mindig a kutya ébreszt. Egyszerű útszéli keverék, senki nem tanította neki.
Amúgy nekem.nincs
Ha én menhely vagyok, akkor költöttem a kutyára egy csomó pénzt, mentettem sárban, fagyban, tűző napon, aggódtam érte, gyógykezeltettem, ivartalaníttattam, vagy minimum kedvezményes ivartalanítással segítek a gazdának.
Időt, fáradságot áldoztam.
Jogom van ezek után biztonságban tudni őt, és egy kert végében kennelbe zárt, pláne kikötött kutya nincs biztonságban.
Menthet magának mindenki kutyát, vannak bőven szerencsétlen kóborok, és akkor (a törvényes kereteken belül) úgy tartja, ahogy akarja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!