Vettünk egy kiskutyát! Tanácsok?
Fajtiszta Vizsláról van szó! Annyit akarok hogy: milyen homersekletu vizben kell furdetni, hogy kell raszoktatni a kutyapelenkara, hanyszor kell setaltatni, mennyit kell neki adni enni, mit kellene adni neki enni stb..!
A válaszokat elore is koszi! (CSAK NORMALIS VALASZOKAT KEREK)
- Fürdetni a lehető legritkábban, spec. kutyasamponnal, kézmeleg vízben. Én csak akkor fürdettem, amikor elhoztam, mert iszonyú büdös volt szegény, rossz helyről került hozzánk. Ha nagyon vizes / sáros, akkor áttörlöm törülközővel és pár órán belül "öntisztul":)
- Kutyapelenka tévút, felejtesd el!
- Amíg ilyen pici, 2-3 óránként ki kell vinni. Általában azt szokták mondani, hogy evés és alvás után. A mienk evés után nem igényelte, viszont alvás után 1-2 percen belül, szóval szó szerint el kellett dobni mindent, amikor ébredt. Lehet, hogy nem fogja kibírni az éjszakát, és akkor egyszer éjjel is le kell vinni. Fokozatosan lehet a kivitel közti szüneteket növelni, majd látod, hogy igényli. Felnőtt korban 3 séta kell, ebből egy hosszú / bandázós. A mienk 3,5 hónapos korára lett szobatiszta, de ha nem tudjátok megoldani a 2-3 óránkénti kivitelt az első 6-8 héten, és kénytelen a lakásban elvégezni a dolgát, akkor ez 6 hónapos koráig is kitolódhat.
- Enni annyit adj, ami a tápra rá van írva. Mi Brit Care Puppy-val etettünk. Hogy naponta hányszor kell adni neki, az is rajta van. Mi kezdetben 4-szer adtunk, de a most egy éves kutyámnak is adok napi háromszor, csak az ebéd már jelképes:)
- Az oltási sor 5-6 oltásból áll: az első a parvovírus elleni, a második a kombinált, a harmadik és a negyedik ezek ismétlése. Ha ez a négy megvan, onnantól kezdve járhat közösségbe. A kennelköhögés elleni választható, ha adatod, akkor az az ötödik, és az utolsó a veszettség elleni. A veszettség ellenit fél évvel később ismétlik. Felnőtt korban a veszettség elleni és a kombinált van meg a kennelköhögés elleni, ha adatod. Az árak nagyon különbözőek lehetnek, de kb. 4-5000/oltással számolhatsz.
- Ha nincs még benne chip, akkor neked kell intézni. Hivatalosan legkésőbb a veszettség ellenivel egyidőben kell beültetni, de én már az első alkalommal betetettem, az ördög nem alszik... Ajánlom még, hogy legyen rajta mindig nyakörv és biléta. Ha véletlenül elveszne, nem biztos, hogy a megtaláló el tudja / el akarja hurcolni állatorvoshoz (ha van egyáltalán a közelben), hogy leolvassák a chipet, de ha a bilétán van telefonszám, csak megereszt egy telefont.
- Ne feledkezz meg a külső-belső élősködők elleni védelemről! 3-4 alkalommal kéthetente érdemes féreghajtózni, akkor is, ha tönetmentes, később elég 3 havonta. A külső élősködők elleni védelem gyakorisága attól függ, milyen módját választod. Mi csepegtetőset használunk, azt havonta kell rácsepegtetni.
- A negyedik oltás után legalább pár alkalommal vidd el kutyaoviba! Neki is nagy élmény lesz, és ti is sok hasznos tanácsot kaphattok!
“Uccsonak: mekkora egy bunko vagy! Gondolkozz mar egy kicsit! Tul mentel minden hataron! NORMALIS VALASZOKAT KERTEM NEM ILYEN UNDORITO OCSMANY SZ*RT! Remelem egyszer neked lesz ilyen hogy kapsz ajandekba egy kutyat es azt se tudod hogy milyen a fajtaja! Keptelen leszel rakeresni nem??? Na szoval huzd innen a lyukadat csillagom!”
Én gondolkodtam...veled ellentétben...
Alapos felkészülés után lett kutyám egy fajtamentő szervezettől, ahova olyan kutyák kerülnek, amit a hozzád hasonlók kidobtak.
De képzeld, került már hozzám olyan állat is, amit nem ismertem, egy ismerős kisfiú gekkója, amit megunt, nem etetett, és majdnem elpusztult. Ha nem fogadom be, elengedték volna. Egy gekkót, ami itt nem él meg, ráadásul olyan gyenge, hogy a fejét sem tudta megemelni. Azonnal elkezdtem tanulni róluk, tenyésztőkkel beszéltem, nem fűztek sok reményt a dologhoz, mert az àllat gyakorlatilag haldoklott. Hetekig etettem kézből pépesített táplálékkal, vitaminoztam, mire annyira helyrejött, hogy egyedül is tudott vadászni. A gekkó még 2 évig élt, annak ellenére, hogy többen is lemondtak róla.
Vagy ott a kaméleonom...szintén megunt állat, 2 napom volt felkészülni, mielőtt lepasszolták.
Soroljam még csillagom?
Tenyésztő nem ad ki kutyát a kezéből alap oltásokkal és részletes "kezelési útmutató" nélkül. Minél jobb minőségű táppal etesd, és mozgasd rengeteget. A vizsla vadászkutya, rettentően intelligens nagy mozgásigénnyel és ha nincs lefárasztva napi szinten mind szellemileg, mind fizikailag akkor könnyen a fejedre nő.
Mivel szaporítótól van érdemes egyből állatorvoshoz vinni, mert ha nem tudod milyen oltásokkal rendelkezik, akkor azt mielőbb rendezni kell, illetve érdemes kivizsgáltatni, mert nagyobb eséllyel lehet egészségügyi problémája.
Bár ez már utólagos tanács, ilyen helyről nem veszünk kutyát. Fajtatiszta kutyát tenyésztőtől veszünk.
- Fürdetni nem kell, csak végszükség esetén, pl. ha dögbe fetrengett. 30-35 fokos vízben, ha lehet, ne samponnal, csak tiszta vízzel. Ha sampon indokolt, akkor kutyasamponnal, de ne többször, mint évente 2-3 alkalom.
- Kutyapelenkára nem kell rászoktatni, mert ha sikerül, lehet, hogy az életben nem lesz szobatiszta. Arra kell rászoktatni, hogy a lakáson kívül végezze a dolgát, ami hónapok munkája. Eleinte kb. 2 óránként ki kell vinni.
- Sétáltatni felnőtt korában napi 3-4-szer, ha nincs udvar. Ha van udvar is, akkor egyszer.
- Enni kölyök prémium tápot javasolt adni neki.
- Oltások: ha normális helyről vettétek, akkor már 2 oltása megvan. 6-8-10-12-16 hetesen kell oltásokat kapnia, majd évente. Veszettség elleni oltásból 1 kell 4 hónapos korig, 1 kell 1 éves korig, majd évente.
Ezenkívül féreghajtó negyedévente, bolha-kullancs elleni védekezés folyamatosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!