Szeretnék egy Rottweiler kiskutyát. Tippek? Tanácsok?
Neked ajánlom ezt a kérdést: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__4881221-miert..
Főleg a hozzászólásokat ajánlom figyelmedbe, úgy 17-től. Nagyon tanulságos, jól gondold meg!
Tájékozódj,még mielőtt megvennéd.Nevelés,kutyák viselkedése,falkavezérség kialakítása.
Utána,jó helyről vedd.Tenyésztőtől,kennelből...ne apród,jófogás,expressz meg hasonlók.Egy normális,egészséges,nem idegbeteg roti ára 90-100 ezertől indul.
Otthon készülj fel szépen.Fekhely,póráz,nyakörv stb.
Készülj fel anyagilag az első 2 hónap húzós lesz.Miután hozzád kerül 8hetes kora után,még 2 oltsát be kell neki adatnod,szükség lesz bolha-kullancs elleni védekezésre illetve idővel féreghajtsára. Ez 2 hónap alatt még olyan plusz 10-15 ezer Ft.
Jó minőségű kutyatáp,ha első kutyád,akkor ajánlott felkeresni egy kutyaiskolát vagy házhoz hívni egy trénert.
A jó minőségű táp pedig nem chappi meg pedigree,hanem Acana,Orijen,Taste of the wild,Brit Care,Brit...AZP,Belcando.
Ezekből persze kezdetben junior,majd ha felnőttnek számít (1,5-2 évesen) akkor a felnőtt.
1es vagyok. Abban a kérdésben azért nagyon durva dolgokat is írnak róla, pl. hogy az egyik elaltatta, mert a gyerekét nem fogadta el.. na az ilyennek plüsskutya sem való. Nevelni kell a kutyát, vezetőjének lenni, és akkor nincs olyan,hogy nem fogadja el a gyereket. Ki tudja mit csinált amúgy meg vele a gyerek.. lehet húzgálta, cibálta. Na ezt valóban nem fogadják el a rottik, de ha ott a gazda is, sohasem bántaná a gyereket. Na mindegy.
Továbbra sem tudom mi számodra az aranyos roti. Minden roti kedves és aranyos a gazdájához, idegenekhez viszont nem. Tartózkodó, elviseli őket, de amint valami furcsaságot észlel, támadásba lendülhet. Ezért nagyon fontos az őrző-védő foglalkozás, hogy megtanulja, mikor támadhat, mikor kell támadnia és mikor nem. Emelett kemény kézzel kell fogni (ami nem a verést jelenti, azzal kb. csak felingerelni lehet), ugyanakkor nagyon szeretetéhes, egy igazi bújós mackó, DE csak otthon, a gazdájának, családjának. Ha veszély fenyegeti őt, vagy a családját, akkor szinte leállíthatatlan. Nem megy haza akárkivel és nem fogadja el mindenki közeledését, illetve a saját gazdájának se ugrál parancsokra csak úgy... nem egy mali tehát, akinek éjjel-nappal parancsolgathatok, 100szor is megcsinálja egymás után a feladatokat, na hát a roti nem. Akkor dolgozik, ha értelmét látja, ha nem, akkor otthagy, lefoglalja magát mással, szóval nagyon fontos a motiváció.
Én az igazi rottiról beszélek, nem a mai malacképű, mindenkivel aranyos rottiról. Ilyen tenyészet az országban kb. vagy 2 van össz-vissz.
Az első kommentre válaszolva: Az aranyos alatt nem egy palotapincsi feelingű kutyát értettem. Igazából nem is tudom, hogy értettem a szót. :)
Nem harci kutyát szeretnék, de olyat aki kiáll értem és jó barát illetve jó házőrző lesz.
A második kommentre válaszolva: Igen, hallottam, hogy elég ellentmondásos fajta. Sokak szerint agresszív. Én ebben nem hiszek, szerintem nevelés és odafigyelés, illetve szocializáció kérdése. Én sajnos nem vagyok nagy kutya szakértő, ezért tettem fel a kérdést.
Harmadik kommentre válaszolva: Köszönöm a választ, hasznos tanácsoknak tűnnek. Az a baj, hogy elég ellentmondásos fajta. Ezért szeretnék tényeket hallani és nem laikus dolgokat amiket oly sokszor lehet hallani.
Hülyeség, h ha nem látja értelmét, akkor nem csinálja meg. A roti munkakutya. Ha csak a maga feje után menne, akkor hogy a francba lehetne belőle rendőrkutya?
Se a mostani kutyám (roti-nj mix), se a korábbi rotim nem ment a saját feje után csak úgy. HA mondok egy parancsot, akkor azt végre KELL hajtani, nem kedv kérdése.
Tények: Minden kutya agresszív,ha nem normálisan nevelik,bántják esetleg nem foglalkoznak vele,nem fárasztják le.
Sok olyan gazda van,aki ezeket nem csinálja meg,majd az ő állítása szerint "hirtelen,minden ok nélkül bekattan"...
Tény: Ha normálisan,következetesen nevelünk egy kutyát,BÁRMILYEN FAJTÁT,akkor nem fog támadni,nem lesz félős,nem lesz agresszív.
Tanulság/Előrelátás: Felmérjük a saját képességünket,a kutyás tapasztalatunkat és ennek reális tudatában hozunk egy döntést,hogy képesek vagyunk-e segítség nélkül egy kiegyensúlyozott rotit nevelni a kutyából.
Nem szégyen,ha belátjuk,hogy segítség kell,sőt...nagyon is jó,mert egy hozzáértő ember mellett,kitanuljuk a kutyázás alapjait,és ezzel a kutyánknak biztosítunk egy jó és harmonikus életet.
Tény: Sokan úgy vannak vele,hogy csak "egy kutya",akire nem költ több pénzt,mint muszáj,meg hogy ő tud egyedül is nevelni.
Ebből jönnek az agresszív kutyák.
Minden kutya ártatlannak születik,bármit tesz is az élete során,arról az ember tehet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!