Hogy tudnám megtanítani a kutyám normálisan sétálni?
"Hogy tudnám megtanítani a kutyám normálisan sétálni?"
Sehogy. A fő probléma forrása nem a kutya hanem te magad. Keress fel egy kutyaiskolát és ott majd segítenek.
Én is sétáltattam párszor menhelyi kutyákat és sajnos nagy részük heti max 1 alkalommal jut ki a kenelből, így teljesen 'megőrülnek' ha séta jön gondolom idő kell neki, míg erről leszokik.
Mióta van veletek a kutya? Hiába egy éves, mivel eddig gondolom semmi nevelést nem kapott a telepen, olyan mintha kaptál volna egy pár hónapos kölyökkutyát.
Bent agyilag kéne lefárasztani. Napi 2x kéne vele az alap engedelmességi feladatokat gyakorolni(10-15 perc): ül, fekszik, marad, behívás és a helyedre(pokróc, kutyaágy stb.) Ha nincs, vegyetek egy klikkert és azzal csináljátok. Az első kettőt a leghülyébb kutya is egy hét alatt megtanulja. Rengeteg videó van a neten ezekről.
Bent kezdjétek el a 'lábhoz' parancs gyakorlását, mikor is a kutya szorosan a lábad mellett megy. Sajnos magyarul értelmes videókat erről nem találsz, ha nem gond az angol akkor ezekre keress rá: heeling, perfect heeling. Ez azért idő, ne egy hetet számolj rá.
Kint is kell neki legalább napi 2x egy óra séta. Flexit ne használj, se hámot. Rendes póráz amit az elején elég szorosra fogsz, hogy a kutya ott legyen a lábadnál. Jó lesz a visszafordulós és megállós dolog is, némelyik kutya makacs több idő kell neki. Néha nem árt ha erősen rászólsz és megrántod a pórázt és kiadod a lábhoz parancsot. Nem töröd össze a lelkivilágát, hiába hangoztatja sok pozitív oktató.
Lényeg, hogy nem a kutya vezet téged, hanem te őt és ezt neki is érezni kell. Nekem bull típusú kutyám van, akik eléggé megtudják makacsolni magukat. Van, hogy szétteszi a lábát, hogy ő arra nem megy. Én pedig húzom magam után nem is figyelek rá, pár másodperc és simán jön mellettem. Mivel egy éves a kutyád még kamasz, ez jobban rátesz a makacskodásra. E miatt még lelkes más kutyák iránt is. Késöbb ez jobb lesz, de nem kell minden kutyánál megállni, ha jön egy kutya és nem akarsz éppen foglalkozni vele, lábhoz hívod és szorosan magad mellé húzod. Minden alkalommal mikor szépen ott van veled dicsérd meg, adhatsz eleinte jutalomfalatokat is.
Nem tudom merre laksz, ha teheted keress valami zöldes-parkos részt, ahol tudsz néha rohangálni vele. Erre a célra érdemes venni egy legalább 10 méteres pórázt és akkor neked kevesebbet kell rohangálni, illetve ezzel tudjátok majd gyakorolni kutya behívását is.
A szöges nyakörv (nevével ellentétben nem szúr!) egy nagyon jó hatékony eszköz, de mint fentebb is irták előtte neked kell megismerned a használatát. Sok videó van róla, prong collar néven keress rá, itt egy nagyon jó bemutató : https://www.youtube.com/watch?v=nibaQnS44FE
Előtte adnék egy hónapot a kutyádnak a sima megállós megfordulós módszerrel, szokjatok össze. Ha tovább sem használ, akkor érdemes utána nézni a szögesnek. Azzal kb. egy hét alatt megszűnik a húzás gond és mindketten élvezni fogjátok a sétákat később.
A vinnyogás egy rossz viselkedés forma, gondolom nincs semmi fizika baja a kutyának. Egyszerűen ne engedd neki, nálam ált. elég ha egy hangos(igen lehet ijesztő ne foglalkozz az emberekkel nem velük kell élned) NEM paranccsal rászólok, de ha nagyon büntetni akarom, akkor egy feltekert kis törölközővel odacsapok. Már elég ha előveszem a törölközőt és tudja, hogy abba kell hagynia a hülyeséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!