Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Átlagosan mennyi időbe telik?

Átlagosan mennyi időbe telik?

Figyelt kérdés

Schnauzer keverék kutyám 4 éves, fiatalabb korában jártunk vele kutyaiskolába, az ült gyönyörűen megtanulta (csak akkor kapott enni...mondjuk általában leül, ha szólítjuk, ez nem tom baj e, ilyenkor nincs megdícsérve, nem is vesszük észre), viszont a feksziket most kezdtem el tanítani neki jutalomfalattal. 3. napon vagyunk, vannak jó pillanatai, de van amikor sokadikra fekszik csak le. Mennyi idő kellhet hozzá amíg rendesen jutalomfalat nélkül is biztosan lefekszik? Tudom mindenkinél más, stb, de átlagban egy ennyi idős kutyánál?

Nem vagyok türelmetlen, csak kíváncsi:) AMúgy szerintem borzasztó okos, első nap már volt h jutalomfalatot nem a földön húzva is lefeküdt (nem tom ez mennyire számít nagy dolognak:)

Még egy kérdés:Ha elsőre nem teljesíti a parancsot, mi a teendő? Azt tudom, hogy nem szabad ismételgetni, mert akkor azt hiszi, hogy nem kötelező neki lefeküdni, csak amikőr ő jónak látja. Eddig úgy csináltam, hogy 2-3szor elmondtam h fekszik, ha ülve maradt, akkor arrébbmentem szóltam, jöjjön oda, leültettem és elkezdtem megint. Ha lefeküdt, kapta a jutalmat,+a simogatást.

Ez így teljesen rossz? Hogy kellene?

Köszönöm a válaszokat, és bocs, hogy kicsit hosszú voltam:)

2010. máj. 31. 23:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
49%
Ha fénysebesség közeli sebességgel haladnál, még "hosszabb" lennél...
2010. máj. 31. 23:46
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi, bár egyik kérdésre sem válaszoltál:)
2010. jún. 1. 00:17
 3/11 anonim ***** válasza:

Az én kutyám elég nehezen tanulta meg a feksziket, több hétig gyakoroltuk. Valamiért nem szerette annyira ezt a pózt az elején, sokat kellett gyakorolni, hogy feküdjön, aztán maradjon is úgy, végül, hogy dicséret után is maradjon fekve és jutalomfalat se kelljen. Szerencsére most már imádja csinálni.

Pedig border collie és még pár hónapos volt csak, mikor tanítottam neki.

Minden kutya más, lehet, neked is több hétre lesz szükséged. Tarts ki, sikerülni fog. A lényeg, hogy olyan dologgal motiváld a kutyát, amiért tényleg bolondul.

2010. jún. 1. 11:00
 4/11 anonim ***** válasza:
Ja és még annyi, hogy szerintem az nem baj, ha többször mondod neki, amíg nem tudja. Ha viszont már valamit biztosan tud a kutya, akkor nem ismételgetünk. Én ilyen szempontból mindig különbséget teszek olyan dolgok közt, amit már megtanult és amit még csak most tanul.
2010. jún. 1. 11:01
 5/11 anonim ***** válasza:
Óriás snacim van, a módszer a következő. Leülteted, jutalomfalat az egyik, kezedben, másik kezed ráteszed az ülő kutya derekára és a jutalomfalatod az orra felől leteszed a földre. Közben többször mondhatod a fekszik vezényszót. Nem csak 2-3 szor, akár 6szor is. Így nem fog felállni a jutalomért, hanem lefekszik. Megkapja a falatot, simi, dícséret, lehet kezdeni elölről. Sok sikert.
2010. jún. 1. 14:14
 6/11 A kérdező kommentje:

igen én is így csináltam, de már az első nap kipróbáltam h csak a kezemben van a falat, és csak a parancsot mondom, ez esetben a fekszik szót, és volt h egyszerre, volt, hogy két három alkalom után lefeküdt, ilyenkor kézből odaadtam neki a kaját+simogatás+okos kutya :P

aztán a második nap már csak így próbálkoztam elég jól ment. 3. nap sajna nem voltam otthon. Tegnap meg uaz volt mint ma, hogy mintha nem értené. Lehet túl korán hagytam abba a kajával útmutatós dolgot?

Vissza kéne térni rá? Meddig? És ti a jutalomfalatokat hogyan osztjátok be? Úgy hallottam h az elején minden végrehajtás után, aztán minden 5. után, aztán minden 10. után.

Néha olyan érzésem támad, h csak a kaja miatt csinálja, amikor nincs nálam, de lefekszik és megsimogatom, szaglássza a kezem, hogy hol a kaja. Szerintetek hogy kellene tovább folytatnom? csak mutassam neki a falatot, vagy húzzam is a földön előtte, hogy le kelljen feküdnie?

Labdát most kapott újat, de annyira bezsong tőle, hogy ha 5 mpig nem dobom el (márpedig ilyenkor nem hallgat a fekszikre, csak néha a ül-re) akkor eszeveszett ugatásba meg nyüszítésbe kezd

ilyenkor sosem adtam oda neki a labdát, de volt h menekülésként az ült, mondtam csak, és amikor leült eldobtam.

Mindenféle tanácsot szívesen várok, legfőképpen a jutalomfalatok gyakoriságáról. Köszi!

2010. jún. 1. 17:02
 7/11 Akiteki ***** válasza:

Ezért kell suliba járni, hogy a hibás módszereket azonnal korrigálni lehessen.

Egyik parancs tanítása sem úgy működik, hogy elmondom a kutyának, aztán próbálom végrehajtatni.

Pont ez a lényege, hogy a művelet végrehajtásával EGYIDŐBEN adod ki a parancsot.

Így már láthatod, hogy esélye sincs arra, hogy ne hajtsa végre, és Neked pedig ismételgetni kelljen a vezényszót.

Tehát ha ültetem a kutyát, jobb kezemmel felfelé húzom (és persze ferdén jobbra) a pórázt, közben azzal a lendülettel már nyomom is le a fenekét. És KÖZBEN mondom neki, hogy ül. Fektetésnél lefelé húzom a pórázt, miközben a marját megnyomom és már mondom is KÖZBEN a parancsot, hogy fekszik.

Fektetés közben nem jutalmazunk, mert a jutalom elfogadásához fel kell emelkednie. Ezt akkor kapja meg, ha a helybenmaradást fekvésben befejeztük és kiadtuk az ÜL parancsot.

Ha elmozdul a helybenmaradásból SOHA nem hívod magadhoz, hanem odamész és ugyanoda visszafekteted. Különben sosem érti meg a dolog lényegét.

Nekem elég érthető, így visszaolvasva, Neked is?

2010. jún. 1. 22:30
 8/11 A kérdező kommentje:

kösz a választ, de nem fogom pórázon rángatni a kutyámat. Szerintem az a helytelen, hogy a kutyát "erőszakkal" veszem rá arra, hogy azt csinálja amit mondok. Még akkor is ha ez csak egy porázhúzás, meg segglenyomás.

Az első két nap én is úgy csináltam, hogy a végrehajtással egy időben mondtam a vezényszót, és után jutalomfalat, úgy látszik túl korai volt még ez. Azt sem akarom azért, hogy csak azzal kösse össze a feksziket, hogy kaját kap.

Köszi a választ mégegyszer, de attól, hogy nem a kutyaiskolákban elterjedt módszert használom (nyilván ez a leggyorsabb, de nekem vmiért nem fűlik a fogam ahhoz, hogy pórázra kössem+rángassam a kertben), még nem biztos h rossz is. Persze mivel ilyen részletességgel sehol nem találtam leírva, csak a jutalomfalatot a földön hízom míg le nem fekszik leírásokat. valahol olvastam viszont, hogy a jutalomfalatot csökkentsük minden 5. minden 10. majd minden 20. végrehajtásra. Ez nem volt tiszta, hogy mi az a jel amiből már látszik, hogy a kutya vágja, nem kell a jutalomfalatot huzogatni az orra előtt, vagy egyált nem kell jutifalat. Erről szeretnék felvilágosítást kapni

kösz!

2010. jún. 1. 22:59
 9/11 Akiteki ***** válasza:

Hát, akkor kitartást kívánok! :)

Én nem hiszek a gyerekeknél sem az olyan alternatív iskolában, ahol mindent lehet, csak tanulni ne kelljen.

De van, akinek ez a jó.

Sok sikert!

2010. jún. 1. 23:08
 10/11 anonim ***** válasza:

A borderes vagyok. Én maximálisan a te elveiddel értek egyet és a kutyám is pont így tanítom. Pórázt sosem használok és nem nyomkodom, rángatom a kutyát, hanem gondolkodásra késztetem. Csináld csak így továbbra is!

Én úgy tanítottam, ahogy te is, húztam a falatot az orra előtt. Nem kell hozzá a kutyának fölemelkednie, hiszen én "megyek le az ő szintjére", általában leguggolok vagy leülök a földre, mikor ezt tanítom/tanítottam. Szerintem ameddig nem megy stabilan a dolog, add mindig a jutalomfalatot. Első lépésben az kell, hogy a kutya megértse, mit vársz tőle majd az, hogy úgy is maradjon. Ezt úgy tudod elérni, hogy mikor már a lefekvés megy, húzod az időt a dicsérettel és a jutalomfalattal. A labdát tedd el addig, míg a feladat nem tökéletes és nem tud úgy maradni a kutya, mert én azt tapasztaltam, hogy a labda láttán kezdetben annyira izgatottá válnak, hogy képtelenek fekve maradni. :) Labdával már csak akkor jutalmaztam, mikor eléggé stabillá vált a feladat és ekkor vezettem be párhuzamosan azt is, hogy már csak meglepetésszerűen jutalmaztam. Bár ez neked még odébb van, de ha már eljutsz idáig, hogy labdával is tudj jutalmazni, akkor érdemes eleinte a labdát is elvezetni az orra előtt, hogy jobban megértse, mit szeretnél. Nekünk olyan jól sikerült a tréning, hogy most már szó szerint hasra csapja magát a kutya a fekszik hallatán, pedig mint írtam, régebben kifejezetten nehezére esett ez a pozitúra, úgy maradni meg pláne... :) Csak rengeteg türelem kell és kitartó gyakorlás. Én is azt mondom, inkább tanuljon meg adott dolgot hetek, sem mint napok alatt, viszont abban ne legyen kényszer és szeresse a kutya csinálni! Sokkal hatékonyabb!

És még egy tipp, amit tapasztaltam. Mikor úgy érzed, elakadsz egy adott dolog tanításában és nem juttok ötről a hatra, ne erőltesd, mert te is és a kutya is csak stresszesekké váltok és össze fogtok zavarodni. Ilyenkor jobb, ha a feladatot egy pár napra elteszed pihenni, érlelődni, gyakoroljatok olyan dolgokat, amik biztosan mennek és játsszatok sokat. Pár nap érlelődés után ha újra előveszem azt, ami nehézséget okozott, nem tudom miért, de aztán azonnal sikerül! És ezt már másoktól is hallottam! Érdemes kipróbálni. Viszont tényleg, ha úgy látod, hogy kezd a gyakorlás döcögni, a kutya vagy te stresszesek lesztek, összezavarodtok, inkább ilyenkor tedd azt, hogy vált egy olyan feladatra, ami tuti sikerélményt hozd, aztán bulizzatok, játszatok egy nagyot, a nehezet meg hagyd a francba. Pár nap múlva vedd csak elő újra.

Remélem segíthettem, bízom benne, hogy neked is beválik ez a módszer. Kitartást és sok sikert!

2010. jún. 1. 23:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!