Mi motiválhatja azt az embert, aki fagyállós kockacukrokat dobál szét a kutyák ellen?
Előrebocsátom, hogy én ellenzem a kutyatartást és nem szeretem a kutyákat. Viszont azzal sem értek egyet, aki fagyállós kockacukrokat vagy egyéb mérgezett csalétkeket dobál szét, mivel törvénytisztelő állampolgárként nem értek egyet semmiféle törvénysértéssel. Kérdésemet nem provokációnak szánom, csupán gondolatébresztésnek. Egy kicsit megpróbáltam az elkövető fejével gondolkodni, és arra jutottam, hogy elképzelhető, hogy talán már nem látott más megoldást a problémáinak kezelésére. Ezzel persze nem szeretném őt mentesíteni a bűncselekmény felelőssége alól. Viszont úgy gondolom, hogy a kutya nélküli emberek napjainkra nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a kutyásokkal szemben, amely már a rendszerváltás idején elkezdődött és napjainkra csúcsosodott ki. Kezdjük ott, hogy senki nem kérdezte meg a településeken élőket, hogy szeretnének-e kutyákkal együtt élni, csak egyszerűen évről-évre gyarapodott a kutyák száma, és ezzel egyenes arányban nőttek az együttélési problémák is. A legapróbb, hétköznapi dolgoktól kezdve, az akár életveszélyes kutyatámadásokkal bezárólag értem a gondokat itt, amelyek többsége ellen a kutya nélküli emberek gyakorlatilag tehetetlenek. Folyamatosan hangosan ugat, nyüszít a szomszéd kutyája? Mit lehet tenni? Tudom, a hivatalos út, hogy birtokvédelmi eljárást kell indíttatni a jegyzőnél, de hány ilyen eljárás vezetett eredményre? Mit lehet tenni a közterületi kutyapiszok ellen? Mit lehet tenni a közterületre kiszökő vagy más magánterületére átszökő vad kutyák ellen? A hatóság itt sem tesz semmit, amíg nem történik tragédia. Mit lehet tenni, ha valakinek a szomszédai, akár panellakásban, akár családi házban több nagy testű, vad kutyát tartanak? Mert ugyebár most már a tartható ebek száma sincs maximálva. Mit tehet az, akinek folyamatos félelemben kell élnie az életét a szomszédai, illetve a környékén lévő kiszökő vagy póráz nélkül sétáltatott kutyáktól? Olyan közösségi együttélési problémáknak lett a melegágya a kutyatartás, amelyek 30 évvel ezelőtt fel sem merülhettek volna. És ahogy már írtam, elítélem azt, ami a linkelt cikkben történt, viszont érdemes belegondolni, hogy hosszú távon ilyet és ehhez hasonlókat okoz az, ha embereket olyan kiszolgáltatott helyzetbe hoznak a környezetében élő kutyatartók és kutyáik – a hatóságok nemtörődömsége, valamint a kutyások jogait előnyben részesítő jogszabályi előírások mellett – amely ellen végső elkeseredésben már nem tudnak a legális kereteken belül mit cselekedni.
"Kezdjük ott, hogy senki nem kérdezte meg a településeken élőket, hogy szeretnének-e kutyákkal együtt élni, csak egyszerűen évről-évre gyarapodott a kutyák száma, és ezzel egyenes arányban nőttek az együttélési problémák is."
Na mert engem megkérdeztek-e, hogy szeretnék-e dohányosokkal élni? Hát nem, mégis mindenhol ott vannak, és engem is megmérgeznek.
"én ellenzem a dohányzást és nem szeretem a dohányosokat"
Úgyhogy, kedves kérdező, vedd észre, hogy az élet nem erről szól, hogy mindig mindenkinek minden jó legyen. Téged a kutyák zavarnak, minket meg más dolgok. De nem lehet eltüntetni a zavaró tényezőket, csak azért, mert valakit zavarnak.
Az meg vicc, hogy téged nem az érdekel, hogy valaki meg akart ölni ártatlan, érző lényeket, hanem az, hogy törvényt sértett amikor eldobálta a fagyállós cukrot közterületen...
Ez olyan, hogy "engem megkérdezett a szomszéd, hogy akarok e egy újszülött babával együtt élni , amelyik 02:00 felsír?"
Hát nem! S ha kérdeznéd, nekem egyre megy a kettő.
Én se dobok a kisgyerekeknek fagyállós cumisüveget, pedig engem nagyon is irritál a gyerek sírás. Elfogadom. Ők sem szólnak, hogy az én kutyám ugat. Így beszélnek. Nem tud pihenni?? én sem... délutános vagy éjszakás műszak után meg azért jól is esne.
Nem az állatokat kellene beszabályozni, hanem azokat akik nem tudnak ezzel együtt élni, mert fontosabb saját önkényes hisztijük vagy félelmük mindennél.
Én félek a szomszéd Marika nénitől mert mindig les az ablaka mögül mikor elmegyek. Most dobjak neki kockacukrot én is??? Mert, hogy zavar!!?!?!?! Ugyan kérlek.
Abban egyet tudok érteni, hogy sok minden múlik a gazdikon, hogy milyen nevelésben mozognak a kutyák. De akkor sem ez a megoldás, semmilyen kereteken belül. Kompromisszumot kell kötni esetleg vagy megoldást keresni, amelyik MIND KÉT félnek jó. VAGY! Tolerancia ... ritka mint a fehér Zorro még a szótárakban is ritka szám, de még mindig jobb.
"Mert ugyebár most már a tartható ebek száma sincs maximálva."
Na ez mondjuk pont nem igaz, mert maximalizálva van csak ugye senki nem ellenőrzi.
Magyarországon a kutyatartás kultútája elég visszamaradott, még mindig rengeteg ember tart azért kutyát, hogy kibssza a kertbe "házörzőnek". Persze nem foglalkoznak vele, szerencsétlen kutya meg az ingerszegény környezetben a legkisebb zajra/mozgásra is ugat mert konkrétan halálra unja magát. Persze nincsenek rendesen szocializálva sem, ivartalnítva sem, ilyenkor gyakori a szökés és az agresszív viselkedés. De szerencsére egyre inkább terjed el a kutya társállatként tartása. Én pl. valamilyen engedéjhez kötném a kutyatartást is de sajnos a már meglévő állatvédelmi törvényeket sem tartatják be, nincs ellenőrizve kb semmi. Ha egy kutyának viselkedési problémái vannak, az 100%-ba a gazda hibája, vagy nem foglalkozott vele eleget vagy egyszerűen nem ért hozzá.
Én azért részben megértem a kérdezőt amiért kiakadt, mert tényleg nagyon sok a felelőtlen kutyatulajdonos, akikre egy vasgolyót nem bíznék, nemhogy egy élőlényt. És pont az olyan megnyilvánulások miatt mint amit például a 14-es válaszoló írt, hogy kit érdekel ha egész nap ugat a kutya, mert ők „így beszélnek”, na ezek miatt bélyegzik meg a normális kutyásokat is. Ha nem tudja megnevelni úgy a kutyát, hogy ne ugasson akkor is, ha fél kilométerre tőle elrepül egy légy, akkor ne tartson állatot. Meg sok esetben harci kutyákat tartanak összegányolt kerítésű telken, ahonnan simán kiszöknek, és a hatóság tényleg csak akkor csinál valamit, amikor már vér folyik. Talán a szigorúbb szabályozás segíthetne, én azt tapasztalom az élet sok területén hogy a magyar csak a súlyos büntetésből ért. A normális, felelősségteljes kutyásokat ez nem érintené, de akinek egész nap megállás nélkül ugat a kutyája, vagy veszélyeztet másokat, azoktól végső soron lehetővé kellene tenni szerintem a kutya elvételét, mert abban tökéletesen igaza van a kérdezőnek, hogy normál emberként nem tud tenni semmit.
OFF: Mi ez a meleg dolog az első oldalon lévő válaszokban? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!