Behívás? Alkalmi süket, mit tegyek?
Van egy 5,5 éves golden retrieverem. Régen el volt engedve, de amikor úgy gondolta, akkor nem hallgatott a behívásra, és ment a szaját feje után. Majdnem lekeveredett a "cigánykutyákhoz". Azóta nem nagyon merem elengedni.
Mit tudok tenni?
Nem tekint téged alfának, ezért tojik a megtanított parancsszókra.
Megfelelő dominancia kimutatással, határozott neveléssel "észhez" téríthető.
határozott nevelés van, van mellete még 2 kutya azok érdekes módon azonnal ugranak, ha szólok.
bár lehet az a baj, hogy első kutya volt
Akkor irány a fressnapf és vegyél egy 10-15 méteres pórázt és kezdődhet a behívás tréning. Minden séta elején az elengedéskor megcsinálod 3-5ször és utána folyamatosan menni fog.
Én nem kimondottan így csinálnám, de ez is egy járható út: https://www.youtube.com/watch?v=1YvqASxE2b4
Most komolyan? 6 éves leszaz első kutyu, amellett van még 2. Ennyire én se vagyok buta, hogy ezekkel ne próbálkoztam volna. Van esze a kutyának, hosszú pórázon érdekes módon mindig jött, egyszer kétszer sokkoló is volt rajta. milyen érdekes, hogy csak akkor nem jött, ha tudta, hogy semmi nem "köti" hozzám.
Túl rafkós a kutyám!
Vagy túl ingergazdag a környezet.
És most felejtsd el azt, hogy van 2 másik kutya mellette, a kutyák sem egyformák és EZ most a labradorodról szól. A megoldás az, hogy kettőt-hármat visszalépsz a nevelésében:
- visszaszoksz a jutalomfalat használatára, teljesítményalapon: minél nehezebb a feladat, annál finomabb a falat
- fokozatosan viszed egyre ingergazdagabb helyekre, nem engeded hogy hibázzon (ha tudod hogy úgyse tudnád behívni, mert túl sok neki az adott hely, pórázra veszed)
- ha van olyan beépített embered, aki kizárólag testbeszéddel el tudja magyarázni, hogy rossz lesz a kutyának, ha közelebb megy hozzá, elviszed magaddal segíteni (tanulja meg, hogy a gazdi mellett van biztonságban)
- gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás
- jutalomfalatról fokozatos leszokás: ha egy helyen már nagyon ügyes, lehet variálni, a jutalomfalat értékén: most egy finomabb falat, most egy kevésbé kedvenc falat, később lehet játékot is adni neki (ha játék motivált) meg buksisimit, legkésőbb szóbeli dicséret - így a kutyának is izgalmas lesz oda mennie hozzád, hogy most éppen mit kap a gazditól. Aztán előbb-utóbb úgyis rutinfeladat lesz a behívás és csak az iszonyatosan nehéz eseteket kell nagyon lejutalmazni (pl. behívás szaladó vadról, amennyiben szeret dolgok után futni).
Igen, eléggé ingergazdag a környezet. Annyira nem aktív golden, de ha pl talál vmit (lószar) és elkezdené enni, akkor van az h rászólok hogy fúj, gyere ide. Na akkor kb esélytelen.
Mindig is használtam jutifalit, de az se mindig érdekli, labdával nem motiválható.
Köszönöm a tanácsokat! Lehet, hogy csak én vagyok vele nagyon parás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!