Ehet a kutya ilyeneket?
Igen, elvileg a mazsola (szőlő is) és a csoki mérgező lehet, bár csodálkozom rajta, mert apám gyerekkori kutyája szüretkor eszegette a szőlőt a tőkéről.
Nekem meg volt egy kiskutyám, aki 2 éves koráig nagyon sok csokit megvett, mert nem tudtuk akkor még hogy nem szabad. És végül is 12 éves koráig élt, és akkor sem egészségi probléma vitte el.:(
Sziasztok , hármaska vagyok !
Kedves válaszadók!
Tudom, mi a hivatalos verzió, és higgyétek el, 2 napig figyeltem az ebemet, míg kiderült (12 éve), hogy összeszedte a földről a sütikészítés közben lepotyogott mazsolaszemeket. Van még néhány tiltott és nem ajánlott élelmiszer, de az én ebem mindenevőnek bizonyult. Rendkívül szerencsés vagyok vele.
Amit nem kap, akárhogy kéri, az az étcsoki és néhány csontféle. (utóbbi is csak azért került "tiltólistára", mert hiperaktív, emellett néha mohó is. Tehát egy csirke lábszárcsontját, vagy hosszú combcsontját nem kapja meg, mert kajálás után nekiáll ugrálni, akkor kiszúrhatná a gyomrát.)
Mindig van itthon konzerv -és száraztáp, annál is inkább, mert néha napokig olyan beteg vagyok, hogy magam is alig tudom ellátni, és akkor az én "aktív" életem is abból áll, hogy kétszer, háromszor leviszem őt. Rokkantnyugdíjas voltam már akkor is, amikor ő, mint második kutyám idekerült, de direkt, a kezdetektől úgy lett tanítva, mint az első kutyám, tehát mintha 8 órán keresztül melóhelyen lennék. Éppen az egészségi állapotom miatt: legtöbbnyire nem mindig tudok olyan rendszerességgel lejárni, mint azok, akik percre pontosan, 4, vagy 6 óránként lentvannak a kutyussal.
Az alkalmazkodóképessége óriási, gyomorral és emésztési problémával meg semmi problémánk nem akadt. Műtéte kettő . egy az ivartalanítás és egy az ízületszakadás, porckorongleválás, azaz egy szerencsétlenül sikerült macskakergetés miatt.
Olyan , az asztalról lekerülő ételekért odavan és kiköveteli, amit más kutya meg sem enne, undorral fordulna el. Sőt! pl rizibizi, rizseshús és egyéb, rizses kaja úgy készül, hogy egy férfiadag plusz tányérnyi csak az övé. Azt általában kétfelé osztva kapja. Nem csinál gondot sem főzelékből, sem tésztákból, sem a ritkán adott, egy kanál olivaolajjal kikevert egész tojásból, filézett halételek, halmáj miatt, sem krumplival készülő ételekből, sőt! A főzelékekért odavan, még egy finnyás kisgyerekkel is megszerettetné a spenótot, vagy a paradicsomos húsgombócot.
Tudom, sokaknak az az első reakciója, ahogy itt néha olvasom, hogy "moslékon tartom a kutyát", de itt írom le, hogy néhány, agyondicsőített márkás kaját nem is adnék neki, ingyen se!
Ilyen pl. a Pedigree. Részint nem is enné meg, részint (mint ezen a fórumon írták valakinek a Pedigree-vel kapcsolatban): "KONKRÉTAN SZARRAL ETETI A KUTYÁJÁT". < idéztem, azaz nem csupán az én véleményem ez!
Amit szintén mellőzünk, az a sok gazdinál jutalomfalatkákként adott mindenféle felvágott. Jómagam is lehetőleg kerülöm, a magas nitrit-és nitráttartalmuk miatt.
Ami viszont számára "kötelező", tehát nem igazán díjazza, az az orvosilag adott féreghajtó helyett havonta egy gerezd fokhagyma. És azt mondta a doki, hogy jól teszem, sőt! ő is alkalmazza a saját kutyáinál.
Csokoládét, babételeket nem kap, de ( kövezzetek meg érte, ha úgy esik jól!) pl. a kakaóért, tejbegrízért, tejberizsért, tejjel készült kapros tökfőzelékért, sajtokért, tejfölös- joghurtos cuccokért odavan.
Szóval, döbbenet a kutya és eleinte eszembe nem jutott volna, hogy ilyen ételeken "tartsam", ( < ahogy ti írjátok gyakran),
de ő "követeleli ki".
Ott áll a konyhai pultnál, míg pucolom a levesbe valót és boldogan trappol be a szobába, amikor megkapja a szál sárgarépáját. A levesekben minimum 12 plusz csirkenyak, néhány csirkeláb, néha pár csirkemáj, szív, csirkefej, és (ilyesmi reggelik mellé) esetleg kis adag rendes kaját kiegészítve kevéske táppal, vagy egyéb konyhai cuccal, és tökéletesen elégedetten dől le emészteni. És néha a tápot jól otthagyja.
A leglehetetlenebbnek tűnő dolgokat, megeszi, szinte "embergyomra" van. Az akácfától kezdve a teljes kiőrlésű rozskenyérig. Vessetek meg érte, ha úgy esik jól, de pl. megfázós időszakomban derült ki róla : langyosan imádja a kamilla-és a hársteát, ugyanúgy kéri, mint pl. egy csirkehúslevest. 2-3 deci teát úgy iszik meg, hogy nem veszi ki a fejét a tányérból.
Fogtisztítónak is nyers marhacsontot kap, nem azokat a műanyag "dentastickeket", amiktől egyébként 2 napig fsik és szenved.
A fa alól felszedi a hullott diót. Ha teniszlabda helyett egy almát dobok neki: rohan utána, nem csak rágja, de eszi is, aztán boldogan hempereg...és kerek a világ.
Fressnapfból is kap néha azokból a fogpucoló, tésztába sütött "téglaporból" : a fene tudja, mi van abban, de azt szereti.
( most nem ugrik be a neve, de kilóra lehet kapni)
Mindez nem azért alakult így, mert nem tudnék kigazdálkodni neki sok olyan kutyaeledelt, amire mások ---és persze a gyártók) esküsznek. Megvettem elraktam, másnap sem kapott mást, hátha csak finnyás és móresre kell tanítani : egyszerűen nem kell neki. Otthagyja és les, hogy "mi van, kaja már is nem lesz?"
Amit nagyon tudna díjazni még, az a szárított bikacsök, marhahús és efféle kaják, de azokat aranyáron adják, azokat sajnos nem tudom megvenni.
Tehát vitaminokat, kálciumot, karotint, élelmi rostokat, egyéb fontos anyagokat nem a kutyakajagyártók és a patikák polcairól kap. Fogai épek és nem kövesednek, étvágya, gyomra, széklete rendben, a szőre gyönyörű, a szeme jó, a 8 éves korában, átmenetileg jelentkező pollenallergiát legyűrte a szervezete.......és rettenetesen utálja a műanyag és mesterséges étrendet. Tehát belenyugodtam, hogy szinte embergyomra van és így érzi jól magát. Ösztönösen tudja, mi a jó neki..én pedig hagytam. Rizikót vállaltam úgyan, de nem bántam meg.
Megtapasztaltam, hogy azokat a válaszadókat, akik a megszokottól ( akár csak egy kicsit is) eltérő ételekkel eteti az ebet, mint amiket a TVreklámokban nyomatnak, azokat utálják és megszólják, de attól még tény, hogy vannak ilyen ebek is...
Jöhetnek a piros pacsik és a felháborodott ellenvélemények, reagálások: 12 éve így működik az ebem, és szakember is azon a véleményen van, hogy ha a kutya tudja, mi jó neki, akkor hagyjam őt. Figyeljek oda, de ne igazítsam az étrendjét .
Nagyon szívesen fogadnám azok írását, akiknek szintén "mindenevő" kutyájuk van. Ugyanis--leginkább pásztorkutyás berkekből--úgy értesültem, hogy nem vagyunk egyedül, sok olyan kutya van még, akik "úgy működnek", mint az őseik 100-200-300 évvel ezelőtt.
Üdv minden kutyusnak és gazdijuknak, jó egészséget ! :)
Ahogy a kutyák 200-300 éve éltek... Mindössze 6 évet majd jött az új kutya. 😁 Illetve megnézem melyik evett mindenféle főzeléket, csokit meg levest. 😁 Nem kell ennyire betegesen rettegni a tápoktól. Nézz meg egy Acana, Taste of the wild összetevőt. Talán jobb, mint a kapros főzelék. Én már csak azért sem adnék ilyeneket mert a kutyám húsevő. Mivel ugye ha ennyire az eredetire akarunk hasonlítani akkor húst kellene neki adni nem pedig főtt ételt... De tulajdonképpen mindegy, mindenki azzal etet amivel akar, akár jó az állatnak akár nem.
Viszont ezt a fokhagymás hülyeséget felejtsd el. Számtalan tanulmány igazolja, hogy HÜLYESÉG. Egy orvos szerint jaj de jó, de mondjuk 3000 szerint meg nem. Olyan is van aki szerint a szukának egyszer ellenie kell, mégis kiröhögi aki kicsit is értelmes. Ez így ilyen formában erősen felelőtlenség.
Még két dolog: ezeket a tápokat az életben nem látod a tv-ben. Jó táp nem a tescoban és nem is az állatorvosnál lesz aki azt nyomja az arcodba amiért neki fizetnek.
Másik: tudja mi a jó neki? Akkor miért nyalja fel annyi kutya a fagyállót csak azért mert édes? Kicsit megváltozott a világ ahhoz, hogy a kutya mindig tudja mi a jó neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!