Lehet hogy fagyállót ivott a kutyám, mit csináljak?
Most jöttünk haza pár nap kirándulás után, és azt vettem észre, hogy a kutyánk kiszökött a helyéről, és az udvarunkon egy fagyállós ablakmosó folyadéknak le van rágva a kupakja, és meg van rágva a flakon szája. Ha jól tudom, az üvegben hígítva volt a folyadék. Nem tudom, hogy ivott-e belőle, vagy csak rágcsálta a műanyagot, de egy olyan 2dl hiányzik belőle, csak egy kicsi maradt az alján. Reménykedem benne, hogy a maradék csak kifolyt. Néztem, jelenleg nem látok a viselkedésén semmi szokatlant, de ahogy írtam, ~3 napja nem voltunk itthon, nem tudom mikor szerezhette meg. A szüleimnek a reakciója az volt, hogy ők aztán ma már nem fognak rohangálni vele sehova. (Ami egyértelműen egetverő hülyeség, ezt nem kell mondani.) Viszont gyorsan rákerestem, Debrecenben állatorvosi ügyelet hétvégénként egyébként is csak 14 óráig van ahogy én láttam.
Szerintetek mi a teendőm? Mivel nem tudom, hogy ez pontosan mikor történhetett, elég ha csak figyelek, hogy vannak-e viselkedésbeli változások, vagy valamit azonnal cselekednem kéne? Abban se vagyok biztos, hogy tényleg ivott-e belőle. Máskor is meg szokott rágni mindenféle műanyag palackot, függetlenül a tartalmától. Esetleg tudja-e valaki, hogy Debrecen környékén ilyen esti órákban lehet-e valahova fordulni? Egy közepes testalkatú labrador kutyusról beszélünk.
Minden válaszért nagyon hálás vagyok.
kizártnak tartom, hogy megitta volna, mivel az állatok szaglása remek, és csak a "tiszta", legalábbis természetes vízből isznak
amúgy valami tünete csak lenne, ha ivott volna belőle...
A tiszta etilén-glikolt simán benyalják, mert édes. Egy szélvédőmosóban valószínűleg vannak rossz ízű adalékok ennek elkerülésére, de ennek ellenére elképzelhető sajnos.
Először is nézd meg az összetételt, mert nem biztos, hogy van benne etilén-glikol, nem minden szélvédőmosóban van. A hűtőfolyadékok a gázosak inkább ebből a szempontból. Ha van benne, számold ki, mennyit fogyaszthatott belőle maximum, ha az egészet benyalta, ami hiányzik. 4,4 milliliter/testtömegkilogramm a kutyák m8n8mális halálos dózisa, ez azért nem kevés, egy 25 kilós labradorra 1,1 deciliter, de etilén glikolból, amiből lehet, hogy csak 5% van a szélvédőmosódban, amiből ugye max 2 decit fogyasztott a kutyád, azt mondtad. Meg kell nézni.
A kezelés amúgy intravénás etanol oldat.
+3630/5659255
Ezt a számot próbáld, elvileg az éppen ügyeletes városi állatorvos fogja felvenni. De még nem próbáltam vészhelyzetben, de biztosan reagálnak, olyan nincs, hogy ebben az időszakban nem fogadnak.
Ha nem, akkor privátban küldok számot, az én dokim ilyenkor is fogad, csak 12 ezer az ügyeleti pótdíja. De nem Debrecen, a környékén van, úgyhogy nem írom,csak ha nincs más megoldás.
Mindenképp vigyétek el még ma orvoshoz és az ilyen veszélyesebb folyadékokat tároljátok biztonságos helyen.
Amúgy 3 napra egyedül szoktatok hagyni a kutyát?Nem nézett rá senki?
#6 - szomszéd etette, de nem nagyon szereti a kutyákat, így próbált csak azzal foglalkozni, hogy kaját és vizet adjon neki a kerítésen keresztül. Köszönöm a számot.
Mindenkinem köszönöm a segítségét, de közben úgy néz ki, hogy még ha találok is ügyeletet itthon, nem fogom tudni elvinni. Nincs se saját kocsim, se pénzem, és hiába magyarázom az itthoniaknak, hogy 80% hogy semmi baja, de ha balszerencsénk van, akkor azt ki kell vizsgáltatni, és nincs vesztegetni való idő, egyszerűen nem hajlandóak tudomást venni róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!