Lehet tanítani egy 7 éves begalet, ha igen, hogy?
Elnézést a hibákért:
Kicsi voltam...
bár nem is szeret...
Most is kicsi vagy!
A szuleid miért Nem tanitották szocializálták?
"Ha 7 évig ki volt v@gva az udvarra honnan tudná hogy kell játszani?"
Ott a pont. Még ha valaha játékos, kreatív kutya volt, 7 év elhanyagoltság untig elég ahhoz, hogy ezeket a tulajdonságokat elveszítse. 10 évesen, rémesen elhanyagolt állapotban örökbe fogadott kutyám van, úgyhogy tapasztalatból beszélek :\ Kétféle "játékot" ért: a tölthető játékokat és a "mit akar a gazdi" játékot azaz a tanulást, gyakorlást.
Neked ott kellene kezdened,hogy elkezded napi szinten, fokozatosan lemozgatni a kutyádat. Amíg totál be van gőzölve, mert nem tudja kimozogni magát, addig úgyis képtelen lesz figyelni.
A pórázas séta tanítását millióegyszer leírták az oldalon, több módszert is, tessék szépen utánaolvasni, kiválasztani a legszimpatikusabb módszert és próbálkozni.
No még néhány fontos dolog:
- A jutalomfalatoknak értéke van, a kutyák nem egyformák, mindegyik mást szeret, más a kedvenc (ahogy te is mást szeretsz, lehet, hogy megeszed a cukorkát is, ha megkínálnak vele, de a chipszért megbolondulsz). Ezt ki lehet használni a kutyánál: új vagy nehéz feladatot értékes falattal jutalmazni, később váltogatni, egyre kevésbé értelmes jutalmakat használni.
- A feladatokat gyakorolni kell, előbb ingerszegény majd fokozatosan ingergazdagabb környezetben, ami jobban eltereli a figyelmét. Így fokozatosan el lehet érni, hogy akkor is jöjjön, ha valaki a közelben van vagy szalad a macska vagy valami. (Nézz a lelkedbe, hányszor válaszoltál anyukád hívására, hogy "ne most, ez a legizgalmasabb rész a filmben!" Na ugye? :) )
- Majd látod mennyire találja fel magát, de szerintem ő (is) megvezetéssel fog a legkönnyebben tanulni: tehát jutalomfalat megfelelő mozgatásával tudod elmagyarázni neki, hogy mit szeretnél. Ha megvezetéssel megbízhatóan csinálja a feladatot, akkor tudsz hozzá vezényszót kapcsolni, később más kézjelre váltani a megvezetést.
- Sok esetben a játékot (apportírozást, kötélhúzást) is tanítani kell. Ez is le van írva az oldalon néhányezerszer.
- A tanítás legyen rövid, 2-3 perc, hogy ne unja meg a kutya és legyen nagyon pozitív élmény.
- Az elosztogatott jutalomfalatok mennyiségét levonod a kajaadagjából. (Emiatt sokan nem is "jutalomfalatot" használnak a kutya jutalmazására, hanem jó minőségű tápot.)
Köszönöm a tanácsokat! Egyébként foglalkoztunk vele de ez nagyából annyiból állt,hogy kicsit futkározott az udvaron, meg vakartam a hasát (kicsi voltam na...) . Mostanában viszem, próbálom vinni sétálni, illtve tanítgatom. Csak nem igazán akar sikeredni.
Amit szeretnék:
-Hívásra oda jöjjön
-pacsi, forgás vagy hasonló dolgok
-póráz melletti kúltúrált séta
Hívásra odajöjjön: ezt még egy ideig ne próbáljátok, várj 1-2 hetet ameddig kialakul a kötődés.
Viszel jutit. Sima pórázon van, mondod neki hogy hozzám, vagy gyere ide. Ha odajön adsz neki egy falatot és nagyon megdicéred. Ezt gyakoroljátok, amikor már 10/10x odajön leveszed a pórázt és kész. Ha nem jön elfutsz a másik irányba, ekkor utánad fog menni. Gyakorlásként csinálhatod azt, hogy elbújsz egy fa mögé, és amikor pánikba esett előjössz. De ezt egy séta alatt max 3-4x csináld, különben sz@rni fog a fejedre. Amikor végleg hazamentek ne hívd oda, hanem inkább kapd el, mert összeköti a kettőt!
Trükkök: beírod google-be: 101 kutyatrükk pdf. Letöltöd és szépen elolvasod. Minden le van írva.
Fegyelmezett séta: itt gyk-n 90000x le volt már írva.
"és én azt érzem, hogy az én kis példányom az átlagnál kevesebb inteligenciával rendelkezik..."
Ez a szüleidre, meg az ő kis példányukra is teljesen igaz a kérdéseid alapján. Mégis mi a szart vársz el egy elhanyagolt kutyától? Az a foglalkozás, hogy futkározik az udvaron... lefosom a bokám az ilyen marháktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!