A kutyám elrohant egy nyúl után, jól cselekedtem? Vagy mit kellett volna tennem?
értem. Hát abban a pillanatban úgy éreztem hogy nincs mit tenni, már nem tudom leszidni mert nem értené miért kapta. Alapból nem tudom hogy ilyenkor hogyan büntessem meg, ha pl nem jön oda. Mert ha elindulok felé akkor odajön, ha tovább megyek akkor nem tudom szemmel tartani és amúgy sem érdekli hogy elmentem. Egy komolyabb szólás után már oda jön, viszont örülnék ha megértené hogy nem 10. hívásra kell odajönni. A macskákról már le lehet tiltani, a madarakat meg már nem kergeti akármilyen közel vannak, csak a nyulakért és őzekért van így megbolondulva. Ilyen helyzetekben hogyan szidhatnám meg úgy, hogy ne azt higgye hogy azért kapta mert oda jött.
(ui: én arra gondoltam hogy ha egy ilyen eset után oda jönne én meg megszidnám akkor legközelebb direkt nem jönne oda hisz azt hinné hogy úgy is csak verést kap akkor már mind1 inkább foglalkozik a nyúllal.)
Ha macskáról le tudod hívni, akkor a legjobb úton haladsz. Csak így tovább. Annyit tanácsolnék, hogy amikor látod, hogy nem fog visszajönni, ne ordibálj, csak a hívószavadat csépeled el. Akkor szólj, amikor látod, hogy elbizonytalanodik, vagy kezdi feladni. Komolyodik még, addig csinálhatsz ösztönkontroll-feladatokat, pl élelem-megtagadást, rongyhúzós-elengedős játékot, vagy ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=2epcNofYLEw
Ezek segítenek elborult agyú kutyát is irányítani.
Hám és hosszú póráz használatával, és a legfinomabb jutalomfalattal zavaró tényező-állóvá teheted a behívásodat. A hosszú póráz nem arra való, hogy húzd rajta, hanem hogy megakadályozd, hogy a zavaró tényezőhöz (nyúl, kaki) szaladással önmagát megjutalmazza.
A "szidásnak", vagy a "jutalmazásnak" akkor van értelme és hatása.
Ha az az adott pillanatban történik, nem órákkal később.
Mert akkor a kutya nem érti, miért szidalmazzák,vagy jutalmazzák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!