Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tart valaki Huskyt vagy más,...

Tart valaki Huskyt vagy más, makacs fajtájú kutyát lakásban? Milyen az élet vele?

Figyelt kérdés

A szibériai husky minden makacssága ellenére az álomfajtám. Viszont a belátható jövőben nem fogok kertesházba költözni, így maradna, hogy a 70 négyzetméteres lakásban laknánk hárman (a párommal és a kutyával együtt).

Viszonylag kevés embert ismerek, akik lakásban tartanak kutyát, és a többségük azoknak is olyan, akik tipikus "szobakutyákat" tartanak (Yorkshire Terrier, Westie, Bichonok, tacskó, stb.). Így nincs kit megkérdezni, hogy kinek hogy sikerül megoldania a lefárasztást.

Egyetlen egy emberrel találkoztam, akinek alaszkai malamutja van egy aprócska panellakásban, de egy példa nem példa. Az ő állítása szerint a több órás napi foglalkozás, szellemi és fizikai fárasztás mellett is gyakran érkezik haza a feldúlt, szétrombolt lakásra, emellett sok a probléma nyáron a kutyus lehűtésével is. Szegénynek folyton melege van a lakásban, hiába hűti, akár vízzel is. (Mondjuk, ez kinti-benti tartással sem lenne jobb.)

Egyelőre ellenérzeteim vannak az ötlettel kapcsolatban, már csak azért is, mert a hazai éghajlat, főleg errefelé, talán nem a legideálisabb egy szánhúzó kutyának.

Tehát akik tartanak akár Huskyt, malamutot vagy más, makacsabb, nem hazai éghajlathoz szokott kutyafajtát lakásban, elmondanák, hogy mik a tapasztalatok?

Mennyi foglalkozást biztosítotok neki napi szinten, ami után csak pihenget a lakásban? Milyen negatív oldalai vannak a nagytestű, nagy mozgásigényű kutya lakásban tartásának?

A válaszokat előre is köszönöm.

2017. ápr. 17. 23:28
 1/10 anonim ***** válasza:
60%
Szia regebben en is imadtam a szanhuzo kutyakat husky malamut samoyed ilyesmi...nagyom sokat olvastam roluk mert volt idom....panelba husky nem erdemes ...inkabb csak kinzas lenne a kutyanak ugye o egy SZANHUZO kutya akinek mozgasigenye rettentoen sok + azok az egyetlen kutya fajtak koze tartotik akiknek az agyat NAGYON lekell farasztani de meg ha ugy csinalod hogy reggel 1-1,5 ora seta este pedig egy jo nagy seta utana pedig jo kis szellemi lefarasztas az is jo egy nyugodtabb tulajdobsagu peldanynal...bar az nagyom ritka de meglehet nagyon nehez tartani...szokos makacs minden baj van vele..plusz ok ugye ellegge vedlenek szoval ha nem akarod hogy a lakasod maga egy szorgomboc legyen akkor haggyad nem tom mar hogy irtad le de nap kozbe otthon vagytok?? Mert a husky az a fajta hogy ha unatkozik (mivel nagyon gazdas es azt akarja mindig hogy a gazdaval legyen) igy az lessz panelba az elso dolga hogy mindent szetszed szoval nem annyira jo a kutyanak is kinzas meg kb 1 ev utan neked is az lessz
2017. ápr. 17. 23:39
 2/10 anonim ***** válasza:
36%
Akitám van. Én is azt tanácsolom hogy inkább várj. A nyarat nagyon megszenvedik és télen sem élhetik ki maguk. Az én kutyám nem rombol, de folyton szomorkodik. Ezeknek a fajtáknak nem való a panel.
2017. ápr. 17. 23:42
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
Nem.
2017. ápr. 17. 23:46
 4/10 anonim ***** válasza:
88%
Ja és szeretnek vonyítani ami a szomszédoknak nem fog tetszeni.
2017. ápr. 17. 23:46
 5/10 A kérdező kommentje:

Nem panelban lakom, téglalakás, csak a kérdésben szereplő malamut gazdi lakik panelban.

Ettől függetlenül ez a lakás sem éppen nevezhető ideális hőmérsékletűnek nyáron. No meg a 70 négyzetméter (1,5 szoba egyébként) sem a legtágasabb.

Jelenleg a párom van többet itthon, mert itthonról dolgozik, az én időbeosztásom sokkal változóbb egyetem mellett, de azért elég sokat vagyok itthon, tehát a kutyával volna bőven idő foglalkozni.

Nem is annyira az idő- és foglalkozáshiány, ami miatt aggódom. Hanem, hogy nem érezné jól magát.

2017. ápr. 17. 23:50
 6/10 anonim ***** válasza:
9%

Pár napja kaptunk egy Huskyt.

(vidék)

Dolgoztatni kell és jól tartani.

Mert nagyon mozgásigényes.

Így minket is mozgásra kényszerít.

De ez nekünk is egészséges.

Talán jobban tudja, hogy hogyan kell egészségesen mozognunk.

Nem egy buta aktivitás egy Huskyt-tól.

Talán jó gazdit szeretne. Mert nem buta.

Okosabb, mint mi vagyunk?

2017. ápr. 18. 00:22
 7/10 anonim válasza:
11%
A vizslának is nagy a mozgásigénye. Az ismerős lakásban tartotta, majd másfél év múlva izomsorvadás vitte el a vizslát.
2017. ápr. 18. 06:00
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Mindegy,hogy panel vagy téglalakás ebből a szempontból.

Nyáron meleg kibacott meleg van, télen meg megy a fűtés ezerrel. Gondolhatod ha a bichonjaink lihegnek télen bent, akkor a husky egyenesen megpusztul majd.

Itt a környéken volt egy Husky lakásban. Gazdái kikészültek, reggel 2 órás biciklizéssel kezdtek a parkban. Délután megint 2 órás aktív séta, este meg egy e.ü séta csak. Agyilag is fárasztották a kutyát.Hétvégenként egész napos túrák. Folyton arról panaszkodtak,hogy felfordulást csinál a kutya mire haza érnek,hullik a szőre nagyon,naponta porszívóztak és felmostak. 1,5 évig bírták. Majd a csaj szüleihez lett lepasszolva kertes házba,nagy birtokkal. Hétvégente mennek hozzá,mennek kirándulni stb.

Amíg kölyök volt letudták fárasztani,de kb 9-10 hónapos korától kezdve már nem.Pedig aktív sportos pár!!

Bár lehet hogy ők husky-ból is egy aktívabb példányt fogtak ki.

Papámnak malamutja meg akitája volt,bár kertesben, 2 naponta 3-4 órás sétákra vitte őket,de alapjáraton a kertben sokat mozogtak és játszottak.

Minden esetre én sem ajánlom a Huskyt, a mozgásigénye és a bundája miatt.

2017. ápr. 18. 18:59
 9/10 anonim ***** válasza:
73%
Nekem van egy huskym! 8 honapos. Mi egy 78 nm-es panellakasban lakunk. Van kertunk is, a szomszedokkal egyutt. A szomszedok felnek a kutyatol,ezert nem rakhatjuk ki a kertbe. Na mar most, ez a kutya nagyon nagyon nagyon energiadus. Ami azt jelenti,hogyha te nem foglalod le,akkor o kitalal maganak valamit,aminek biztosan nem fogsz orulni! En reggel szoktam levinni egy 30 perces setara,aztan delutan egy 1,5-2 ora,es este is egy 1,5-2ora. Aztan a parom mikor hazajon,meg o is jatszik vele legalabb 1 orat. S meg akkor sincsen teljesen lefarasztva! En raklapot szoktam vele huzatni,hogy egy kicsit elfaradjon. Nagyon sokat kell vele foglalkozni. 0-24ben csak jatszana. Szerintem eleg jol birja a panelt. Valamelyik este kiraktuk a kertbe is,hogy ott aludjon,de egesz este ugy vonyitott,hogy meg a polizei-t is rank hivtak,szoval felhoztuk,mert neki itt a jo.:) Van,amikor nagyon ruhes. Pl,most is az,mert csak fekszik es a hangjat nem hallom. Viszont,van amikor nem lehet vele birni egyaltalan.... Szoval,a Huskyt tenyleg csak olyanoknak ajanlom,akiknek van idejuk foglalkozni vele. Nalunk ok,mert a parom melozik,en itthon dolgozok,szoval igy van aki foglalkozzon vele. Viszont,ha nekem is el kell mennem,allitolag sirni szokott,hogyha egyedul van. Szoval egy husky nagyon nagyon kemeny dio!:)
2017. ápr. 26. 09:59
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Malamut sokkal könnyebben tartható és fárasztható. Elvan a házban is, ha megkapja a rendszeres sétát és ez nem két kör az utcában ahogy sokan szokják...

Egyébként az ilyen jellemű kutyákat ha eleget mozgatod akkor röhögve elvannak házban. A vadászkutyák nagyon problémásak, mert annak az igényeit egy egyszerű sétával nem tudod kielégíteni. Egy szánhúzó vagy juhászkutya ami alapvetően se csinál mást csak őrzi a területet vagy közlekedik rajta, azokkal sokkal könnyebb, de vadászösztönt nem tudsz így kielégíteni.

2017. jún. 5. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!