Hogy neveljem a kiskutyát?
Először harapdált játékból. Elsőre úgy próbáltam, hogy felordítottam, hogy au, (mint ahogy egy alacsony csodadoki ajánlotta...) majd ha fojtatta leszidtam. Hát mondanom sem kell semmit sem ért.
Utána feljöttem ide gyikre, hogy ugyan mit kéne vele kezdeni és azonnal küldtek más kérdéseket olvasgatni. Na más sem kellet: ugyan az a tanács két kérdésnél más-más embernél: szóljak rá, hogy nem majd a grabancánál nyomjam le a földre és tartsam úgy, míg meg nem nyugszik. Amióta ezt használom igaz nem harapdál játékból (vagy csak elég egyszer rászólni), de azóta meg szokott morogni. 1.elvettem tőle egy kötelet, 2. tiltottam neki, hogy ne rágja a szekrényt, 3. el akartam venni tőle a labdáját.
Na szóval, most mit is csináljak vele?
Kedves kérdező, próbálkozz pozitív megerősítéssel, ignorálással. Ha harapdál, de nem mozgatod a kezed, nem figyelsz rá, unalmas lesz ez a játék. Amint leakad a kezedről, jutalom (falat vagy játék). Illetve tanítsd meg rágcsajátékkal játszani. Valamint még elég szomorú, hogy ilyen kiskutyát már alpha-rollolni "kell" (azért az idézőjel, mert nem kell, egy kutyát sem kell). Egy felnőttnél is szomorú látvány. Íme egy kutatás leírása ami szerint ezek a módszerek mennyi kárt tudnak okozni: [link]
Azt még érdemes szem előtt tartani, hogy a kutyák pszichológiai értelemben úgy tanulnak, mint az emberek (B. F. Skinner, 1920). Ha jutalmazol valamit, hajlamosabb megismételni (sőt, többre fog vágyni, így tudod növelni a kutyában a tanulási vágyat). Ha büntetés éri valamilyen magatartásnál, akkor eltántorítja tőle, de ez csak átmeneti megoldás, mert a nem kívánt viselkedés előbb vagy utóbb visszatér. Ezért van az, hogy nálatok bünti után is még vissza-visszatért a rágcsához (hiszen számára az nagyobb buli és megéri kockáztatni egy jó élményért). Persze, most egy ilyen aprócska "gondból" a földre nyomással kreáltatok egy nagyobbat (mint ahogy a kutatásban is leírták). A kutya fél. Félelemből morog, nem kívánja újra átélni azt a helyzetet. Azt is sokan félreértik, hogy a földre lenyomott kutya megnyugszik. Nem, az a kutya feladja, lecsapja a biztosítékot, mint egy zárlatos áramkör. Sose lesz nyugodt. Legjobb példa erre, ha te félsz mondjuk a pókoktól. Valaki odavisz az arcodba egy szép nagyot, szőröset. Nem mozdulhatsz el, nem menekülhetsz, nem mondhatsz semmit (ez a morgás lenne a kutyánál), még csak megütni se tudod a pókos pasast. Megnyugodnál? Nem, ott feküdnél félelemtől mozdulatlanul. Megértem, hogy rettentő nehéz lehet a megfelelő módszert megtalálni. Én is bedőltem az elején Cesar Millannak, aztán egy kicsit Jan Fenneleztem, egyéb dominancián alapuló trénereket néztem, de minél jobban beleástam magam, annál jobb (tudományosan alátámasztott) módszereket találtam. Senki sem tökéletes, csak nyitott elmével kell járni, hogy nőhessünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!