Ivartalanítás, vagy elővigyázatosság?
Szerintetek melyik etikusabb? Tisztában vagyok az ivartalanítás előnyeivel, hátrányaival, a kérdés pedig elméleti.
Az ivartalanítás ugyebár valamilyen szempontból természetellenes, de mégis szükség van rá. Melyik etikusabb egy hobbikutya szempontjából, ivartalanítani, vagy vigyázni rá úgy, hogy tényleg ne tudjanak kölykei születni?
tegnap 20:55
Hatalmas butaságot mondtál. A kutyánál CSAK ösztönös a szaporodási inger, nem fog nekik hiányozni mivel be se "izgulnak". Továbbá egyik félnek se kellemes a párzás amúgysem, nem élvezetből csinálják... kicsit olvass mielőtt hozzászólsz.
A vigyázás csak egy dolog, megfelelő odafigyeléssel elég jó eséllyel el lehet kerülni a nemkívánatos almot (bár ahogy mondani szokták, a természet utat tör - egészen meglepő megoldásokról hallani, a leleményesebb kutyák pl. kerítésen keresztül is megoldják, ha átfér a cerka).
Ami komolyabb probléma, az az, ami a fejükkel történik. Kanok hajlamosak annyira belemerülni ebbe a fajfenntartás-dologba, hogy csak nagyon kemény kézzel (esetenként kifejezetten durva bánásmóddal) lehet őket a földön tartani, hogy hajlandóak legyenek a gazdával is érdemben foglalkozni, ha más kutyák vannak a közelben, és ez a stílus érthető módon sok gazdának nem fekszik. Nem véletlen, hogy a karrierjük miatt ivarosan hagyott keményebb munkakutyáknál sokkal sűrűbben kell szöges meg elektromos nyakörvet használni, mint az ivartalanított hobbikutyáknál. Nyilván ebbe belejátszik az alapvető temperamentumuk is, de hobbikutyásokhoz is kerülnek olyan stílusú kutyák, mint amikkel dolgoznak, mégse kell őket agyba-főbe verni, mert általában gyorsan rábeszélik a gazdákat a tökölésre, és nincs ebből gond.
Ismerek nem egy olyan kutyát is, aki abszolút nem ilyen kemény stílus, de ivarosan lett hagyva, és teljesen rá van állva a szukázásra, nem tud egy jót játszani a többivel, vagy csak lazítani kutyatársaságban, mert megállás nélkül valakinek a seggében van, ideges ő is, az ő viselkedésétől meg ideges lesz a többi kutya meg a gazda is. És képzeljétek el ezt egy kutyaéleten át, hogy SOHA nem tud semmi másra gondolni, ha másik kutyát lát, csak arra, hogy valakit most már meg kéne dugni. Egy idő után az ember elkezdi sajnálni, mert nagyon sok buliból kimarad emiatt a beszűkültség miatt.
A szukák meg hajlamosak tüzeléskor kifejezetten agresszíven viselkedni, néha egészen extrém formában is. Nemrég pl. volt egy esetem, ahol egy családban az ivaros szuka bullterrier álvemhessége után a fejébe vette, hogy kicsinálja a gazda feleségét, mert itt ő az alfanőstény és kész. Nem egy életbiztosítás. És azon már az ivartalanítás sem segített (bár az rontott volna, ha ivarosan marad), önmagában attól nem adta fel a tervét, el kellett kezdeni rendesen kezelni.
Szóval a vemhesség megelőzése egy dolog, de a kutya és a gazda életminőségét sem szabad elhanyagolni, azon pedig rengeteget segít az ivartalanítás, főleg ha időben elvégzik, és rá se szokik a kutya a hülyeségre.
Mondtam én, hogy a szöges rossz? És beszéltem én pályamunkáról?
Általánosságban a jelenségre utaltam, hogy a munkakutyások sűrűbben nyúlnak olyan eszközökhöz a mindennapokban, amik erőteljesebb ingert adnak, mert erőteljesebb ingerre van szükségük az ő kutyáiknak, és ennek részben (de nem kizárólag, és nem minden kutyánál) az ivarosság az oka.
Ne láss rosszindulatot és támadást ott, ahol nincs :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!