Tapasztalt kutyakiképzők! (nem hobbikutyások) Tanácsra lenne szükségem, segítene valaki?
Lassan 2 éves törzskönyves szuka kutyám van. (terrier) 3 hónapos kora óta járunk minden hétvégén kutyasuliba. Eddig különösebb probléma nem volt a nevelésével kapcsolatban. Viszont ma nagyon furcsa dolog történt. Esti képzés közben itthon egyszer csak nem volt hajlandó végrehajtani a feladatot.láb mellett szorosan beülni. Behúzta fülét farkát, és nagyon nehezen és ódzkodva de megcsinálta. Másodjára nem. A jutit nem fogadta el.
Kicsit megilyedtem. Kimnetünk az udvarra ott sem csinálta meg amit kértem. Az apportja nagyon jó, de azt sem akarta ideadni amit kértem... Arra gondolok hogy esetleg a státuszommal van baj, hogy azt hiszi ha kedve tartja nem csinálja amit nem akar. De elég érdekesen tiltakozik. Van valami ötletetek hogyan oldhatnám meg ezt a problémát? Nagyon érzékeny, az erőszak nem segít, semmilyen formában pl. csípés. csak még rossazbb lenne. Érdekelne, van-e itt olyan ember, aki találkozott már ilyen helyzettel, és sikerrel meg tudta oldani. sokmindent megpróbáltam, de eddig nem jártam sikerrel. most a helyére küldtem. dolgoztassam? vagy hagyjam ülepedni a dolgot? kicsit felbosszantottam magam, tehetetlennek érzem magam.
Kutyaiskola után nem szabad azonnal/kis idő elteltével elkezdeni az iskolában tanultakat.
Hagyni kell a kutya agyában feldolgozni a tanultakat és pihenni hagyni azt.
"láb mellett szorosan beülni. Behúzta fülét farkát, és nagyon nehezen és ódzkodva de megcsinálta."
1.A láb mellet szorosan leülés egy viszonylag könnyűnek számitó feladat.
A "tünetek" amik előléptek,leginkább arra utalnak,hogy valami rossz dolog történt vele és fél a feladattól.
Előfordulhat,hogy valamely rossz dologgal kötötte össze a parancsot és így rossz tünetek léptek fel és fél.
Péládul,mikor tanulta az ül parancsot akkor megütötted (vagy rossz dolog történt vele) amit msot összekötött a mostani feladattal.
Ha így törént akkor a legegyszerűbb az ha nagyon jó dolog történik vele a feladat elvégézse után,éreztetni kell benne,hogy jó dolog történik.
De következő iskolába szólj a kiképzőnek/kiképzőknek
és majd helyben feltudják mérni,hogy mi is áll a háttérben
Most hagyd a kutyát pihenni.
Ne fárazd le nagyon szellemileg.
A jutalom nem volt elegendő a feladat nehézségéhez mérten, leegyszerűsítve, a kockázat nagyobb volt, mint a haszon. Oka változatos lehet, pl fájdalom, félelem, kedvetlenség stb.
Nagyobb gond, hogy ennyi iskola után is iszonyú mereven-, de ami az igazi baj, gondolkodás nélkül neveled. Az állat nem véletlenül tagad meg egy feladatot, amint megteszi, át kellene gondolni, hol a hiba, nem továbberőltetni. Mert jóesetben cseszik megcsinálni, rossz esetben meg bestresszeled, és onnatól fogva irányíthatatlan a tanulási folyamat. Figyeld a kutyád, keresd az okot, de ezt neked kell, mert mi se a helyzetet, se a kutya viselkedését nem látjuk. Csak azért is erőltetni amíg bele nem pusztul meg nem szabad, de ezt tudnod kéne - szóval nem értem azt a nagyon csúnya kérdést, hogy dolgoztassad-e?! Mindíg kell az állatra IS reagálni, ezért nem gép tanítja a kutyát, hanem ember. Egyébként is, az iskola feladata volna ilyeneket megtanítani neked, keress egy jobb helyet, ahol el is mondják mit mért csinálsz.
Ez egy egyszeri eset volt eddig, nem kell rögtön pánikba esni.
Simán lehet, hogy csak nagyon elfáradt, vagy egyszerűen nem volt kedve már dolgozni. A kutyáknál is előfordul, tökéletes nevelés mellett is, hogy néha kevésbé van kedvük gyakorlatozni.
Egyszer a barátnőm megjött a suliból a kutyájával, kutty beült a lábtörlőre figyelni, ahogy főzök. Ült, szépen lassan neki dőlt a falnak, majd konkrétan lefolyt a falról :D. Nagyon durván elfáradt. :D
Attól, hogy munkakutya, és folyamatos a terhelés, nála is előfordulhat, hogy aznap jobban elfáradt.
Nem kell mindenben azonnal dominancia problémát keresni. Ha ez rendszeres és visszatérő tünet lenne, akkor el lehetne gondolkozni azon, hogy rendben van-e a falka sorrend, hogy megfelelő-e a motiváció, stb., de ezt a helyzetet én a részedről túlzott aggodalmaskodásnak tartom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!