Véleményeket szeretnék kérni (kulturáltan) a kutya szabadon engedésével kapcsolatban. Bővebben lent (? )
Szóval az én kutyám lakásban él velem, és nagyon nagy mozgásigénye van. Ha nem fárasztom le, és nem hagyon neki otthon rágható tárgyat, rágja a bútoraimat. Ezért minden reggel és délután a közeli utcákon szoktunk sétálni kb 1 órát. Ilyenkor szabadonengedem, ugyanis csak úgy képes levezetni az energiáit. Úgy gondolom, hogy elég illedelmes kutya, mivel útkereszteződésnél hívószóra lábhoz jön és leül, és csak akkor megy át az úton, ha megengedem. Nagy távolságokról 80%-ban visszajön, ha hívom, kivéve, ha kaját talál.
A gond ott kezdődik, amikor jön szembe egy másik kutya a gazdijával. Ilyenkor nagy boldogsággal odarohan a kutyához és körbeugrálja, vagy szaglássza, de olyat is szokott csinálni, hogy lehasal, és álló fülekkel megmerevedik (ilyenkor nem tudom elhívni szinte sehogy se), aztán amikor 10 méternél közelebb ér a kutya, ráspurizik és morogva elkezd játszani vele, mégha az nem is akarja. Sokan esetleg megijedhetnek ettől, hogy morog? Mert ő nem azért morog, mert veszélyes, ugyanis ő egy barátságos, félénk menhelyi kutyuska, aki általánosságban fél a többi kutyától. De nem mindig tudom, hogy a gazdi szereti-e, ha odamegy játszani a kutyám (hiszen kell a pórázos kutyáknak is a szocializáció), vagy nem. Tudom, hogy elvileg tilos szabadonengedni, de nála semmit sem ér a séta, ha pórázon van.
Szerintetek mi a legcélszerűbb nevelési módszer a kutyámmal szemben? Hagyhatom, hogy odafusson más kutyákhoz szocializálódni, vagy kössem meg mindig pórázra ilyenkor?
"juhász kutyám van panelban és elhatároztam, hogy póráz nélkül fogom sétáltatni, most lesz 2 éves, ivartalanított, domináns, kanokkal agresszív kan kutyesz. "
"odaengedték a kis pinanyalókat a kutyámhoz"
"Póráz nélkül sokkal fegyelmezetebb, sokkal jobban figyel, ugyanis a póráz csak kerjeszti benne a feszültséget, mostmár eljutottam odáig, hogy póráz nélkül vissza tudom hívni ha elindul egy kutya felé",
Aztarohadt...Ehhez is csak gratulálni tudok. Ahelyett, hogy TE megtanulnád helyesen alkalmazni a pórázt (mert MIATTAD hülye pórázon), inkább póráz nélkül viszed, annak ellenére, hogy ELISMERED, hogy kanokkal agresszív. A kiskutyákra tett megjegyzésed is "fenomenális".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!