Szerintetek melyik kutya fajta illene egy kicsit sportosabb életmódhoz?
Sziasztok!
Nemrég lett vége egy 1 éves kapcsolatomnak, kicsit magamba zuhantam egy időre.. De mostmár azért túl léptem rajta. :)
Régebben sportoltam, kondiztam is, csak az hanyagolva lett.
S most, hogy van újra szabadidőm, meg teli pénztárcám:) újrakezdem. :)
Kutyát meg azért szeretnék, mert sosem volt és mindig szerettem :D
Olyanra gondolok, aki igényli a mozgást. Ha kell akkor reggel 7-kor is fussunk egyet a tömb körül :)
Meg aki olyan, mint egy barát:) Mindig felvidítana :D
Nem vagyok otthon a kutya fajták terén, remélem tudtok ajánlani pár örök mozgó jószágot:)
Kinti-vagy benti kutya lenne?
Mennyi időd lenne rá egy nap? Csak mert egy kölyökkel sokkal több dolog van eleinte és egy kölyökkutyát futtatni sem szabad egy ideig, amíg fejlődésben van.
Ezek tudatában könnyebb lenne fajtát ajánlani.
Örökmozgó pl. a mudi, vizsla, dalmata stb. Ha fontos, hogy fajtatiszta legyen.
Azért óvatosan a futással, mert a kölyköket nem szabad kicsi korban sokat futtatni, pláne aszfalton.
Egy felnőtt kutya, vagy idősebb kölyök is jó választás lehet. Akár keverék. Ha ideiglenes befogadótól választasz kutyát, akkor jó esélyed van arra, hogy szobatiszta kutyát fogadhatsz örökbe, akinek a természetéről be tud számolni neked az ideiglenes gazdi. Vagy kijárhatsz menhelyre sétáltatni, ott alkalmad nyílik megismerni a kutyákat és azt fogadhatod örökbe, amelyikkel jól " megértitek egymást".
Nem jó neki ha egész életében aszfalton fut.
Esetleg 1-2 éves menhelyi kutyus?
Én is ajánlom,hogy nézz szét egy menhelyen,rengeteg barátságos,energikus kutya van bent,akik mit nem adnának egy olyan gazdiért,mint te.c:
Ha fajtisztához ragaszkodsz,akkor:
Kistestű:spániel,beagle
Közepes:border collie,golden retriever
Nagytestű:Vizsla,német juhász
Ezek csak példák,nyilván rengeteg más ilyen kutya van,sőt a legtöbb imád mozogni,tehát kutakodj az interneten,menhelyen,tenyésztőknél.
Szinte bármely kutya jó erre a célra, amelyik nem nyomott orrú, óriástestű, nagyon rövid lábú.
Örökmozgó pl. vizsla (csak benti tartással), mudi, pumi, border collie <neki nem elég csak a mozgás, agyilag is komoly lefárasztást, munkát igényel. Kinti tartásra husky, vele futhatsz napi 10-20 km-t is, bár ő meg a meleget viseli nehezen.
Betonon, aszfalton viszont nem jó futtatni a kutyát, csak földön, füvön. Valamint kölyökkorban, amíg fejlődésben van, nem szabad célzottan futtatni.
Leginkább egy fiatal, közepes termetű, pörgős menhelyi kutyust ajánlanék neked. Van választék bőven.
Hűha! Ez gyors volt! Nem hittem volna, hogy ennyien és ilyen gyorsan válaszoltok! :)
Ha kölyök kutya is lenne akkor köszönöm a tanácsot a futtatással kapcsolatban.
Írtatok 1-2 fajtát, utána nézek nekik.
A menhely nem is jutott eszembe!
Tavasszal szeretnék hozni/venni egyet, addig még tudok nézni itt-ott.
Köszönöm az építő jellegű válaszokat! :)
(Utolsó) Köszönöm a tanácsot! Napokban felkeresek 1-2 tenyésztőt!
Ment a zöld mancs!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!