Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyavásárláson töröm a...

Kutyavásárláson töröm a fejem. Border collie vagy akita inu?

Figyelt kérdés

Van egy golden retrieverem, aki 4 éves. Még nem most szeretnék kutyát, hanem majd az elkövetkezendő hónapokban, évben/ekben.

Utána olvastam kutyafajtáknak és ez a két fajta nyerte el a tetszésemet. Nem keresek kimondottan olyan kutyát, hogy megvan mit szeretnék. Először megyek a kinézetre és ha még mellé a jelleme is tetszik akkor eltudom képzelni magamnak. A borderrel eltudnék menni agilityzni. Az akitával, mivel úgy olvastam nagyon jó örző kutya, ezért megpróbálkoznánk az örző-védővel is. Obdiencre szeretnék majd mindenképp járni vagy munkakutyázni és sok mindenki mondta, hogy bármelyikkel kezdek neki, biztos megtudom neki tanítani.

Ti melyiket javasolnátok és ha lehet ne úgy, hogy " mert én imádom az akitát/bordert, azt vegyél" és hasonló nem, az érdekel, hogy a fentebb leírtak alapján melyik lenne jobb.

Köszönöm

2010. máj. 5. 18:13
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%

Már bocs utolsó de egyénisége nem attól lesz a kutyának hogy nem fogad szót ha épp nincs kedve. Minden kutyának van egyénisége mint ahogy minden embernek, még akkor is ha egy csendes, szófogadó ember... Nem tudom az emberek honnan veszik ezt a butaságot, szerintem csak ezzel akarják nyugtatgatni magukat hogy miért nehéz a kutyájukkal... Mégis milyen legyen egy border? Pontosan azt csinálja amire kitalálták... Mi rossz van abban hogy szótfogad, és nem csapja el az első autó mert neki akkora egyénisége van hogy most épp nem fogad szót?

Amiről te beszélsz azt dominanciának hívják legfeljebb...

2010. máj. 5. 20:23
 12/19 anonim ***** válasza:

Ha számodra csak e két fajta létezik, másról nem akarsz tudomást venni, akkor én a border colliet választanám.

Én csípőből tudnék legalább kettő olyan fajtát mondani, amely akalmas agilityre, engedelmességizni, munkakutyázásra és jó örző is egyben (divat szóval élve All-in-one). De ezzel nem untatlak, mert erre nem vagy kiváncsi. Ahogy elnézem, neked a kinézet fontosabb, mint a felállítot követelmények teljesítése.

2010. máj. 5. 23:13
 13/19 anonim ***** válasza:
Elöző vagyok: felállított akart lenni, csak elgépeltem.
2010. máj. 5. 23:15
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Igen,a borderrel remek eredményeket lehet elérni agilityben,ahogy azt már írták,de nem első agilitys kutyaként. Viszont ne mondja nekem senki,hogy a golden után egy border nem kihívás :-)

Én igazából egyik fajtát se ajánlanám neked,sok más kutya van,amik remekül megfelelnének az elvárásaidnak. Az akitához erős kéz kell,a borderhez is,csak másképpen.

Viszont én azt javaslom,hogy ne az itt elhangzó véleményel döntsenek,hanem keresd fel a bordereseket és akitásokat,menj el kiállításra,terelőversenyre,agilityversenyre/edzésekre,ismerkedj meg tenyésztőkkel, kutyatartókkal és a kutyáikkal,és utána döntsd el,mit is szeretnél.

Ajánlom a netboard.hu fórumot,ott sok kutyást megtalálsz

2010. máj. 6. 12:43
 15/19 anonim ***** válasza:

Egyébként az Akita tényleg öntörvényű. Ha nekem módomban állna ilyen kutyát venni, megtenném.

Egyébként nézd meg a Hachi című filmet. Arról szól, hogy egy kutya mennyire hűséges tud lenni. És valóban megtörtént eset.

Egy Akita, aki annyira szerette és tisztelte gazdáját, hogy 10 éven keresztül várta a vasútállomáson mindhiába, mert sosem jött többet a gazdája. Ilyen egy hűséges kutya.

A Border Collie nagyon nagy mozgásigényű, neki nem elég a kertben ellenni, neki szaladgálnia kell.

Én az Akitát választanám. Magadnak is jobbat teszel. Collie olyannak való, aki eljár terelni a kutyával. Mert ha mindenki divatból tart ilyen kutyát, akkor előbb utóbb el fog veszni a faji jellegzetessége.

2010. máj. 7. 11:00
 16/19 anonim ***** válasza:

nekem volt már akita keverékem, most pedig van egy border kanom. a border nekem jobban bejön, mert simulékonyabb, tudásszomjas, és igényli, hogy foglalkozzanak vele ( persze minden kuty igényli a foglalkozást, de az akitáknak szokott olyan visszavonulós kedvük lenni...). valamint a borderek bohókásak, és úgy van egyéniségük, hogy közben szófogadóak is.

de ha neked úgyis fontosabb a kinézet, mért nem veszel egy showkutyát? sok köze nem lesz a fajtához, de azokat elég tetszetősnek tartják... :/

2010. máj. 8. 17:05
 17/19 anonim ***** válasza:

Nem tudom miért oltogatjátok, hogy neki csak a kinézet a fontos. Elmondása alapján először kinézet alapján döntött és ha megfelel neki a jellem is, akkor azt választja. És ha egyáltalán dolgozni akar vele, miért kell show kutyát mondani, hogy inkább azt vegyen? Nem értem...

Amúgy 23:13as, milyenre gondoltál még? Mert engem az érdekelne. :)

Amúgy kérdező, a goldeneddel mit dolgoztok? :) Nekem is goldim van.

2010. máj. 8. 18:29
 18/19 anonim ***** válasza:

Nekem is akitám volt de mindenkit beengedett:D Egyáltalán nem őrizte a házat, mégcsak nem is jelzett. Mindenkinek örült aki jött:D Mehettem én vele akármilyen örző-védőre nem sokat ért.

Szerintem inkább border illik hozzád:)

2010. máj. 8. 18:36
 19/19 A kérdező kommentje:
A goldieval a barátnőm dolgozik, agilityzni jár vele, de mostanában emlegeti, hogy talán kipróbálná őt milyen lenne ha valóban azt csinálhatná amire kitenyésztették, szóval vadászatra járni meg képesség vizsgát tenni.
2010. máj. 8. 21:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!