Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy neveljek beléjük lelkesed...

Hogy neveljek beléjük lelkesedést?

Figyelt kérdés

Nagyon okos kutyáim vannak, akik bármit megtennének értem, bármit megtanulnak, több szakértő is megcsodálta már őket. Csak egy baj van hogy munka közben "nem nagyon mutatják magukat". Magyarul semmibe sem hajlandók több energiát fektetni mint amennyi az elvégzéshez szükséges... Mindent megtesznek azonnal és elsőre de nem szépen. :( Pedig sosem bántottam őket, klikkerrel meg jutalom falattal tanulunk. De pl lábnál követésnél csak addig néznek fölfelé amíg tartom nekik a kaját. Ha nem tartom akkor is megcsinálják de nem parádéznak... :( Tudom lehetne ennél nagyobb gondom de úgy szeretném hogy élvezzék.

http://www.youtube.com/watch?v=qm80ogLsvts ilyen kutyáim vannak, ő csak pár hónapos és mégis milyen szépen csinálja, én mit rontottam el? :(

Szóval hogy kell egy kutyát úgy tanítani hogy lelkes legyen? Az kutyáim ujjonganak ha hozom a jutalmat de amint kérek tőlük valamit megkomolyodnak és úgy csinálják...

2010. máj. 5. 14:08
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Egyszerűen kiszámítottak. Amikor lelkesedés nélkül dolgoznak tudják hogy nem kapnak jutalmat, ezért nincs is mire lelkesedjenek. Ne tudják hogy mikor van nálad jutalom és mikor nincs, kezdj velük úgy dolgozni hogy nem mutatsz fel kaját, helyes gyakorlatvégzést pedig jutalmazd. Meg fognak lepődni de biztos hogy átváltanak lelkesbe. Ritkán tréningezz falat nélkül, ha sokáig csináltatod velük a feladatokat jutalom nélkül akkor monoton munkavégzést kapsz.
2010. máj. 5. 14:28
 2/13 A kérdező kommentje:
De akkor is kapnak jutalmat csak nem tartom az orra elé mert már tujda mit kell csinálni csak a végén odaadom.
2010. máj. 5. 14:30
 3/13 anonim ***** válasza:
Rendszer a rendszertelenségben elve szerint mindig máskor jutalmazz. Ha mindig ugyanabban a pillanatban kapják meg akkor monoton. Ha váltogatod a jutalmazási módszereket akkor nem fogják tudni mikor mi következik és végig érdeklődőek maradnak. Labdával nem szoktál jutalmazni? Csak mert azzal több a variációs lehetőség. /vagy elédobom, vagy madzagnál fogva lenyújtom, vagy eldobom és szaladhat utána/
2010. máj. 5. 14:37
 4/13 A kérdező kommentje:
Ők nem labda mániások. Kicsit szeretnek vele játszani de annyira nem hogy azzal neveljem őket. Nem sokára viszem kutyaiskolába, ott megmutatják ezt? Mert csak ezért mennék meg a társaságért mert ahhoz van tapasztalatom hogy szófogadó kutyát neveljek akivel lehet együtt élni, és hát otthon nem is baj hogy nyugodtak de szeretnék velül versenyezni.
2010. máj. 5. 14:40
 5/13 Akiteki ***** válasza:
Lehet, hogy simán unják. Próbálj meg szünetet tartani a kiképzésben és hátha lelkesebbek lesznek, ha már hiányozni fog nekik a foglalkozás.
2010. máj. 5. 14:56
 6/13 anonim ***** válasza:

Kutyaiskola jó ötlet. Ott legalább látni is fogják a kutyáidat és ennek megfelelően hasznosabb tanácsot adni. Ha meg versenyezni akarsz velük akkor rendszeresen kell kutyaiskolába járnod. A kutyával való versenyzés soha nem egyéni munka, minden esetben áll mögötted egy csapat. Másképp nem is lehet sikeresen csinálni.

Amúgy mit csináltok a kutyáiddal? (agility, mondioring stb?)

2010. máj. 5. 15:27
 7/13 A kérdező kommentje:
Munkaverseny, terelés, dogdancing, agility stb. Amelyik nekik tetszik, munkaverseny, terlés mindegyiknek tetszik. Agilityt még csak egyikkel próbáltam, a másik meg érdeklődik a frizbi után. A harmadik még fiatal. :) Amúgy látták már kiképzők a kutyáimat és azt mondták tehetségesek csak rendszeresen nem jártunk iskolába.
2010. máj. 5. 15:37
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Még nagyon régen olvastam a kutyák motivációjáról egy könyvet. Nem emlékszem már rá pontosan, de a lényege az volt, hogy vannak könnyen, és vannak nehezebben motiválható kutyák, illetve olyanok is, akik a "tökéletes" motiválás ellenére sem lelkesednek eléggé. Ez olyan, mintha valaki jó matekból, rendesen tanul, meg is írja ötösre a dogákat, de valójában nem élvezi, mert nem is igazán érdekli.

Lehet, hogy nálad is erről van szó. Hangsúlyozom, csak lehet.

2010. máj. 5. 16:39
 9/13 A kérdező kommentje:
De hát nem értem mert könnyen és gyorsan megtanulnak mindent. :(
2010. máj. 5. 16:41
 10/13 A kérdező kommentje:
Meg olyan nincs hogy egyik sem élvezi. Valamit tuti én rontottam el oO
2010. máj. 5. 16:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!