BARF etetesn gondolkodom de felmerult bennem par kerdes?
Dragabb mint minosegi tappal? Pl. Brit premium
6 kilos kutyanak tenyleg 120 g a napi adagja??? Az hihetetlen keves mennyisegu hus foleg ha teszunk melle zoldseget meg gyumolcsot...
Milyen husok johetnek szoba es hol veszitek oket? Tudom hogy malacot nem ehetnek csak fozve. A tobbi hust ehetik? Fagyasztani kell elotte?
Milyen plusz vitamin kell nekik?
Mit csinaltok ha baratok vigyaznak rajuk vagy kempigezni mentek? Akkor kaphatnak pl konzerv kajat? Vagy tapot? (Csak gondolom a szaraz nem lenne nekik olyan szimpi a barf utan)
Szerintetek ket 6-8 kilos kutyara mennyire jonne ki egy honapra?
Irnatok egy pelda kajat erre a kilora? Hogy hogy nez ki egy barf vacsi egy kistestu kutyara?
Koszonom ha szantok ram idot.
- Itt vannak fennt húsok is illetve receptek is. A hús elérhető áron van.
- Itt konkrét étrend összeállítási minta van.
Lehet adni nyersen is, illetve fagysztva is.
Nincs szükség plussz vitaminra, hiszen ez az étrend mindent tartalmaz, de lehet adni pl halolajat neki. Az imguros linken menézheted az "Optional suppliments"-nél.
Ha vissza szeretnél válltani, illetve BARF-ra válltani normál étrendről várj legalább 12 órát a két étkezés között, egyszerre nem ehet nyerset és főttet is.
Én konzervet személy szerint nem adnék egyik kutyámnak se.
Itt pedig a receptek: [link] /index.php?route=information/recepties
(Itt mindenre választ találsz: [link] )
Köszönöm. Elolvasok mindent
Jöhetnek még válaszok saját tapasztalatokkal is. Nehézségek, mik a jó oldalai...stb.
Illetve nagyon erdekelne a konkret koltseg/hó. Persze csak kb. Két 6-8kg-mos kutyára.
Költségben hasonlóan jön ki, mint egy középkategóriás táp (mint a Brit). Persze attól is függ, milyen áron tudsz húst venni.
Mindenféle hús mehet, a disznó és vaddisznó kivételével.
Pulyka, kacsa, csirke, nyúl, hal, marha, szarvas például, ill. belsőségek is.
Lényeges a csontos és színhús aránya.
A felnőttkori testsúly 2-4%-a az irányadó mennyiség, tehát nem feltétlen elég a 120 g, lehet ennek duplája is. Annyi kell, amennyitől nem fogy és nem is hízik a kutya, hanem jó kondiban van. Ez kiderül elég hamar a gyakorlatban.
Ha barátok vigyáznak rájuk, akkor az előre kiporciózott és lefagyasztott adagot ők is oda tudják adni. A kempingezésnél, vagy olyan helyzetben, ahol nem megoldható ez, adható átmenetileg táp, konzerv ne nagyon.
Nekem közepes testű kutyám van (22-25 kg körül van most) de kb ugyan annyira jövök ki mintha tápon élne, talán egy kicsit több elhanyagolható a különbözet.
A sertéshús az aujeszky vírus miatt nem adható a kutyának. Nem tudom, hogy mennyire terjedhet át másik nyers húsra érintkezés során de nem nagyon tudok olyan esetről amikor ez megtörtént volna. (Évek óta rendszeresen etetünk BARF étrendet és jónéhány ismerősöm is).
Ahogy a 2. válaszoló is írta, a pontos mennyiséget ki kell tesztelni, de a testsúlyának 2-4% között valahol az optimális és ennek is legalább 80%-a legyen hús. De ha megnézed az előző hozzászólásomban a 2. linket akkor ott részletesebben levan írva az összeállítás. A jó oldalát ugyan úgy megtalálod ezen a képen de azért leírom pár szóban.
Nincs benne gabona és egyéb adalékanyagok amire amúgy nincs szüksége a kutyának. A nyers csont jót tesz a fogaknak. A szőre fényesebb, simább lesz. stb.
Koszonom valamit szerintem rosszul csinalok, mert nekem a linken recept nem jon elo csak kep. Arrol meg nem feltetlen tudom kitalalni mi van a talban 🙁
Azt a kepet viszont lementettem ahol az aranyok vannak meg amiket nem szabad adni.
Ha vam hemtes ismerosom o gondolom meg tudja mondani hogy van e husija kutyaknak ugye? Vagy hulyebek fog nezni?
Egyszer egy baratom csirkemellett vett a macskajanak. Botor fejjel megmondta es ugy neztek ra mintha csecsemoket olne.
- Direkt fagyasztani nem kell, de ha megnyugszol tőle, csináld nyugodtan. A nagy része úgyis le lesz fagyasztva, mert különben megromlik, vagy kétnaponta járhatsz húsért :)
- Az, hogy ne lehetne egyszerre adni a nyerset bármi mással, alaptalan dolog. A különböző emésztési időt szokták felhozni indoknak, csak azt nem tudja megmondani senki, hogy az miért baj, és ha baj, akkor miért nem gáz, hogy a zöldség meg a hús sem egyszerre jön ki a kutyából, hanem látványosan két külön hurkában, tehát nyilván az egyik előbb ért az emésztőrendszer végére, mint a másik :)
- Én nyaraláshoz is viszek húst, hűtőben elvan pár napi adag, de ha van fagyasztó, akkor meg végképp nincs gond, egy hűtőtáskával többet kell pakolni :) Kempingezni nem járok, olyankor muszáj lehet tápozni. Nyaralás előtt fokozatosan kell visszaállni rá, kb. egy hetet érdemes erre rászánni, mert az emésztésük nem mindig tolerálja a rendes kaja után. Ha más vigyázna rá, akkor meg ott lenne a kaja bezacskózva, dobozolva, felcimkézve, hogy csak ki kelljen olvasztani és beleborítani a tálba.
- Hogy mennyibe kerül, az nagyon attól függ, hogy mennyiért tudsz húst és zöldséget venni. Nálam húsnál 700 Ft/kg a lélektani határ, de a legolcsóbb alkatrészt meg 99-ért veszem, szóval elég nagy tud lenni a szórás. Nézz körül a helyi piacon, állateledelesnél, és számolgass, de alapvetően ugyanaz a nagyságrend, mintha rendes táppal etetnéd.
- A disznóhússal az van, hogy a házisertés állományt igyekeznek tisztán tartani az Aujeszkytől, úgyhogy kicsi az esélye a fertőződésnek, legalábbis ennyitől, hogy esetleg érintkezhettek a vágóhídon vagy a hentesnél. Én mindent leöblítek, biztos ami tuti. Az igazán veszélyes a vaddisznó, az könnyen lehet fertőzött, úgyhogy amit csak úgy árulnak, hogy "vad", de nem lehet 100%-ig tudni, hogy micsoda, azt érdemes messzire elkerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!