Egy falka összeállításán gondolkodom, szerintetek jó lenne így?
A falkám egy francia bulldogból, egy malinoisból, egy akitánól és talán egy pitbullból állna. Viszont aggódom hogy nem e lenne túl változatos a mozgásigényük és az agyi fárasztásuk. Nem tudom milyen sorrendben lenne érdemes beszerezni őket (természetesen 1-2 év eltéréssel, tenyésztőtől) nem kérek kioktatást tapasztalatom van, a kérdés sem erről szól. Szerintetek működő képes lenne egy ilyen falka? Mert ugye az akita makacs míg a mali engedelmes a pit meg talán a kettő között, a bulldog lusta a másik 3 meg közepes és nagy mozgásigényű.
A harmadik problémám hogy a yorkie-kat is szeretem viszont 4-5 kutya már sok lenne. Mit gondoltok erről? Véleményeket, tanácsokat, ötleteket várok. Előre is köszi. (építő jellegű akármik jöhetnek de a kioktatástól kíméljetek)
Ja és mind az 5 fajtát jól ismerem, tudom az igényeiket és mind az 5 a kedvenc fajtám.
*akitából
Ja és mind az 5 fajtát jól ismerem, tudom az igényeiket és mind az 5 a kedvenc fajtám.
Akkor miért ilyen oldalon érdeklődsz ami tele van idiótákkal?
"Szerintetek működő képes lenne egy ilyen falka? Mert ugye az akita makacs míg a mali engedelmes a pit meg talán a kettő között, a bulldog lusta a másik 3 meg közepes és nagy mozgásigényű. "
Ezek mind-mind egyedül a te problémáid, a kutyáid megfelelő nevelés és tartás mellett tök jól meglesznek. Azt meg neked kell tudnod, hogy lesz-e kapacitásod ennyiféleképpen foglalkozni velük.
Annyiból jó az összeállítás, hogy egyik sem kifejezetten érzékeny lélek, szóval jó esetben nem kell majd élesen váltogatnod a stílusok között, amivel hozzáállsz a kutyákhoz. Nekem eleinte baromi nehéz volt a makacs pofátlan pitem mellett visszaváltani az érzékeny együttműködő idősebb kutyámra.
Amúgy mire kell neked ennyi kutya, és főleg ennyiféle, ilyen tervszerűen?
A mali komoly munkát igényel, nem csak kutyasulit. Itt nem csak kicsit több foglalkozásról van szó, hanem egy olyan életstílusról, amibe belefér a sportolás, ami drága, rohadt sok idő és rengeteg lemondással jár. És nem engedelmesek maguktól. Domináns, magas agressziójú, hatalmas tsákmányszerző és védőösztönű kutyák, amik rossz gazda mellett közveszélyesek lesznek. Mit teszel majd, mikor először morog meg a kutyád egy kisgyereket az utcán?
A pitnek nem elég az otthoni fárasztás! Munkakutyák, a terhelhetőségük, ösztöneik nagyon magas, ez tudod mit jelent? A nevelésük piszok kemény. Egy cuki gazdi, aki rajong a kutyái mosolyáért, de mondjuk nem adna két akkora pofont a pitjének, hogy utána fülét-farkát behúzva, összehúzott testtel sprinteljen arrébb, mikor először próbálkozott be a gazdinál vagy akár más kutyánál, az veszélyes ember. Veszélyes, mert fel sem méri milyen kutyát tart a kezében. Hogy reagálnád le mondjuk az első macskavadászatot, vagy az első komoly játék bevédést?
Az akita nem lusta, nem fog pihengetni egész nap. Ha nincsen fizikailag lefárasztva, szökni fog. Önálló, dzintén magas ösztönű, erős habitusú, domináns kutyák. Nem simogatni való plüss macik. Mit gezdenél az első behívás megtagadással? Vagy amikor először próbálna egy kisebb kutyát levadászni?
Még a francia bulldog a legenyhébb. Az egyetlen valódi családi kutya. Bár én is ismerek olyat, amelyiktől rettegnek a gazdái, mert az ételt, a fekhelyét bevédi vagy ha a nyakához érnek harap. Ezzel mit csinálnál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!