A kutyák miért rettegnek még a lakásban is a szilveszteri petárdázástól?
Egyrészt mert ő nem tudja, hogy ez petárda vagy tűzijáték, egyszerűen csak a hirtelen semmiből előtörő hangot hallja.
Másrészt pedig a hallása kb 20x jobb, mint egy átlagos embernek, így neki ezek a dörgések olyanok, mintha neked közvetlen melletted dörrenne egy ágyú.
Harmadrész pedig az állatoknak sokkal erősebbek a természetes tudatalatti ösztöneik. Nem véletlenül érzik meg előre a természeti katasztrófákat. Te csak a durranást hallod, a kutya az azt követő hirtelen nyomásváltozást is megérzi elég messziről is (amibe közelről pl az ablaküveg beleremeg), illetve a közelben megrémült állatok félelmét is érzi. Mint a vágásra vitt malacnál. Ha közvetlen a robbanásnál megijed egy állat azt a messzebb levő állatok is megérzik és bepánikolnak.
"A kutyák miért rettegnek még a lakásban is a szilveszteri petárdázástól?"
-hogyhogy a kutyák? A Te kutyáid? Mert ha nem így értetted, akkor ez elég elhamarkodott általánosítás, ugyanis pl az é kutyám még az utcán sétálva is tojik nagy ívben a petárdázásra. Idegrendszer- kérdés az egész.
valóban nevelés és szocializáció meg persze egy kis genetika kérdése.
az én jackiem pl végigalussza az egészet, a borderem, aki támad és ugat rá, ha velem van semmi baja.
Az enyemek kozul az egyik fel a masik nem. De aki fel az amugy is felos...
O akkor is megijed ha egy kipufogo puffan meg ilyesmi.
Tehát akkor neked is KÓSER kutyád van!? :D:D:D:D
Hidd el kérdező, akármennyire nem tetszik, az a normális, ha egy kutya NEM fél a petárdázástól-sem!
Az enyém se fél, egyedül a kertben sem. Persze felfülel minden durranásra, de nyugodt marad. Volt már, hogy ott álltam mellette a nagy durrogtatáskor, nekidőlt a lábamnak és éreztem, hogy gyorsabban ver kicsit a szíve, de nyugodtan nézegette a tüzijáték fényeit. Amikor született, az volt az az év, amikor mindent lehetett, olyan volt az év vége, mintha kitört volna a háború, az ember ment az utcán és ott robbantak mellette az idióták petárdái, na, akkor szilveshterkor volt 5-6 hónapos, annyira aranyos volt, kiállt a terasz közepére, felszegte a fejét és minden durranásnál ugatott egyet, de egyáltalán nem félősen, hanem ilyen morcosan, jókat nevettünk rajta :)
De persze én is ismerek amúgy tök normális kutyát, aki halálra rémül ettől, meg a vihartól is, például a szomszédon goldieja vagy egy haveromék kutyája, akit egyedül hagytak szilveszterkor és konkrétan bekaparta meg rágta magát a teraszajtón a lakásba, annyira félt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!