Segítség! A kutyámban kullancs van/volt?! Mit tegyek? Fotóztam!
Kb 10 perce megetettem a skótjuhászom és azt hittem elájulok mikor simogattam a jobb szeme mellett egy óriási szürke göböt vettem észre!!!! Gondoltam kullancs biztos nem lehet mert nem voltunk fás részen sétálni már hónapok óta, erdőbe konkrétan legutóbb a télen vittem még tavaly! Gyorsan elszaladtam a fényképezőgépért és lefotóztam:
Ebben a pillanatban a göb LEESETT!!! és mozgó csápok álltak ki belőle na ekkor már majdnem elsírtam magam!
A göbhöz nem nyúltam hozzá, magától esett le! Ezek szerint mégiscsak kullancs! A kutyusomnak óvatosan megvizsgáltam a szeme mellett, egy elég kemény göb maradt a helyén, megvan keményedve ott neki a bőr ahonnan leesett ez a szemét dög! Mit tegyek?? Május 1 van nincs nyitva az orvosi rendelő, az állatkórház a város másik végén van, a szüleim hétfőn jönnek haza tehát kocsival nem tudok menni, a buszra meg nem engedik fel a kutyát! Semmilyen kullancs elleni védőoltása nem volt mert nekem nincs rá keretem, a szüleim meg ilyen oltásokra nem hajlandóak pénzt kiadni csak a kötelező oltásra! Általános orvosi vizsgálatra pl elszoktam vinni de csak ha van rá pénzem... és most kullancs ellen nem volt beoltatva.... mit tegyek még nem voltam ilyen helyzetben teljesen kivagyok a gondolattól hogy valami baja lesz valami betegséget elkap, mit csináljak segítsetek valamit mondjatok valami tanácsot!! A kutyusom 4 éves, és tegnap még nem volt rajta ez az undormány ez egészen biztos, tegnap még bontottam a szőrét és semmi nem volt a szeme mellett! Sétálni se voltunk azóta! Mit tegyek írjatok kérlek!!!
A lényeg, ha találsz benne kullancsot, úgy szedd ki, hogy ne nyomd össze a potrohát! Nem kell csavargatni sem, mert úgy nagyobb az esély, hogy visszanyomod a kutyába a vért. Egyszerűen a tövénél megfogod, óvatosan, nehogy összenyomd és egyetlen rántással kitéped. Nem baj, ha beszakad a feje, mert az kilökődik magától egy idő után. A lényeg, hogy ne nyomd össze és kész. Aztán fertőtlenítővel lekened a helyét. A kullancsot, amíg benne van a kutyában, nem szabad kenni semmivel, mert ahogy megfullad, visszaköpi a váladékait a kutyába és ha fertőzött volt, beteg lesz a kutya. Lehet kapni ilyen kis villa szerű kullancs kiszedőt, azzal a legjobb kiszedni. És spot on-nal, nyakörvvel védekezni. Így is belemehet, de mint írtam, elpusztul benne, tehát csak annyi lesz a dolgot, hogy ez előbb leírt módon a döglött kullancsot kiszeded a kutyusodból.
Enyémbe is most volt tegnap, meg a múlt héten is egy, pedig van nyakörve. Még így is halálra aggódtam magam, abszolút át tudom élni, mit érzel.
Miért kell szegény kérdezőt idegelni?
Az én kutyámban rendszeresen/hetente akár többször/ is találok kullancsot. Egyszerűen kiszedem belőle, spotja nincs, állatorvostól nem tudom milyen oltásokat kap. Semmi baja nem lett az évek során.
Az, hogy mennyire kell aggódni, attól is függ, hogy az ország melyik területén élsz. Vannak területek, ahol nagy a fertőzöttség, míg például az ország keleti részén alig van kullancs és a fertőzöttség is alacsony.
Ha azt sem tudod, milyen oltásokat kap a kutyád, ahhoz csak gratulálni tudok, kedves nem tudom hányas válaszoló. Felelősségteljes kutyatartó lehetsz...
Amúgy a fertőzöttségről íme egy kullancs térkép, érdemes tanulmányozni!:
Eszerint lehet mérlegelni az aggodalom és a védekezés létjogosultságát!
A kutya egészséges, ezért az orvos szakértelmében megbízom.
Térképet köszönöm.
nem kell pánikba esni egy kullancstól...
nekem szobakutyám van, spot on-t használunk, de van egy hétvégi telkünk, ahol így is belemegy, életemben többszázat kiszedtem már belőle.
írtad hogy nem voltatok fás területen...hát nem is kell. a fű is telivan kullanccsal.
számomra meglepő, hogy ennyire kiakadtál, de talán csak azért ilyen meglepő, mert igazából azon lepődtem meg, hogy most először fordult elő, hogy belement a kutyába egy kullancs.
Én is Debrecenben élek, és most halt meg egy kutyus a környéken, kullancs okozta fertőzés miatt.
Sőt a gazdik mesélik h tele van a kutyájuk folyton kullanccsal.
Nem értem h lehet valaki annyira felelőtlen, h semmit nem használ a kullancsok és egyéb élősködők ellen.
Kezdő kutyatartó vagyok, mégis március 1.-jén már raktuk rá a spot-ont!!
Ilyet..
kérdezőnek üzenném, h remélem nem lesz semmi baja a kutyusodnak!! Használj rá mindig spot ont!! Advantixot vagy exspotot tudom ajánlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!