Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Segítség! A kutyámban kullancs...

Segítség! A kutyámban kullancs van/volt?! Mit tegyek? Fotóztam!

Figyelt kérdés

Kb 10 perce megetettem a skótjuhászom és azt hittem elájulok mikor simogattam a jobb szeme mellett egy óriási szürke göböt vettem észre!!!! Gondoltam kullancs biztos nem lehet mert nem voltunk fás részen sétálni már hónapok óta, erdőbe konkrétan legutóbb a télen vittem még tavaly! Gyorsan elszaladtam a fényképezőgépért és lefotóztam:

[link]

Ebben a pillanatban a göb LEESETT!!! és mozgó csápok álltak ki belőle na ekkor már majdnem elsírtam magam!

[link]

A göbhöz nem nyúltam hozzá, magától esett le! Ezek szerint mégiscsak kullancs! A kutyusomnak óvatosan megvizsgáltam a szeme mellett, egy elég kemény göb maradt a helyén, megvan keményedve ott neki a bőr ahonnan leesett ez a szemét dög! Mit tegyek?? Május 1 van nincs nyitva az orvosi rendelő, az állatkórház a város másik végén van, a szüleim hétfőn jönnek haza tehát kocsival nem tudok menni, a buszra meg nem engedik fel a kutyát! Semmilyen kullancs elleni védőoltása nem volt mert nekem nincs rá keretem, a szüleim meg ilyen oltásokra nem hajlandóak pénzt kiadni csak a kötelező oltásra! Általános orvosi vizsgálatra pl elszoktam vinni de csak ha van rá pénzem... és most kullancs ellen nem volt beoltatva.... mit tegyek még nem voltam ilyen helyzetben teljesen kivagyok a gondolattól hogy valami baja lesz valami betegséget elkap, mit csináljak segítsetek valamit mondjatok valami tanácsot!! A kutyusom 4 éves, és tegnap még nem volt rajta ez az undormány ez egészen biztos, tegnap még bontottam a szőrét és semmi nem volt a szeme mellett! Sétálni se voltunk azóta! Mit tegyek írjatok kérlek!!!

2010. máj. 1. 12:52
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
De képzeld utolsó egy darabtól is nagy beteg lehet. Neked csak szerencséd volt...
2010. máj. 1. 13:30
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

A lényeg, ha találsz benne kullancsot, úgy szedd ki, hogy ne nyomd össze a potrohát! Nem kell csavargatni sem, mert úgy nagyobb az esély, hogy visszanyomod a kutyába a vért. Egyszerűen a tövénél megfogod, óvatosan, nehogy összenyomd és egyetlen rántással kitéped. Nem baj, ha beszakad a feje, mert az kilökődik magától egy idő után. A lényeg, hogy ne nyomd össze és kész. Aztán fertőtlenítővel lekened a helyét. A kullancsot, amíg benne van a kutyában, nem szabad kenni semmivel, mert ahogy megfullad, visszaköpi a váladékait a kutyába és ha fertőzött volt, beteg lesz a kutya. Lehet kapni ilyen kis villa szerű kullancs kiszedőt, azzal a legjobb kiszedni. És spot on-nal, nyakörvvel védekezni. Így is belemehet, de mint írtam, elpusztul benne, tehát csak annyi lesz a dolgot, hogy ez előbb leírt módon a döglött kullancsot kiszeded a kutyusodból.

Enyémbe is most volt tegnap, meg a múlt héten is egy, pedig van nyakörve. Még így is halálra aggódtam magam, abszolút át tudom élni, mit érzel.

2010. máj. 1. 13:44
 13/23 anonim ***** válasza:
0%

Miért kell szegény kérdezőt idegelni?

Az én kutyámban rendszeresen/hetente akár többször/ is találok kullancsot. Egyszerűen kiszedem belőle, spotja nincs, állatorvostól nem tudom milyen oltásokat kap. Semmi baja nem lett az évek során.

2010. máj. 1. 13:49
 14/23 A kérdező kommentje:
Na átbogarásztam de akkora szőre van még, nemrég kezdte el levedleni és még bőven van rajta a téli szőréből szóval ahogy tudtam átnéztem főleg a fejét, nem láttam rajta semmit. A kullancs helyét megnéztem mégegyszer, ott piros neki a bőr nagyon. Befújtam neki Pansi-val, az volt itthon, ilyen fertőtlenítő fújóka kutyáknak. Egyelőre olyan mint máskor, de figyelem mit csinál hogyan viselkedik. A szemét dögöt már nem találtam meg a nagy kukában remélem megdöglik ott, jól lezártam a fedelet nehogy kimászzon (bár szerintem tuti nem fog). Életemben így nem voltam még megijedve remélem nem is lesz semmi baja!! köszönöm a sok bíztató tanácsot tudtam hogy ide érdemes írnom legelőször, a képeket is azért csináltam mert ezen az oldalon eddig még mindig hozzáértő tanácsokat kaptam!
2010. máj. 1. 13:49
 15/23 anonim ***** válasza:
Ez nem idegelés hanem az igazság.
2010. máj. 1. 13:50
 16/23 anonim ***** válasza:

Az, hogy mennyire kell aggódni, attól is függ, hogy az ország melyik területén élsz. Vannak területek, ahol nagy a fertőzöttség, míg például az ország keleti részén alig van kullancs és a fertőzöttség is alacsony.

Ha azt sem tudod, milyen oltásokat kap a kutyád, ahhoz csak gratulálni tudok, kedves nem tudom hányas válaszoló. Felelősségteljes kutyatartó lehetsz...

Amúgy a fertőzöttségről íme egy kullancs térkép, érdemes tanulmányozni!:

[link]

Eszerint lehet mérlegelni az aggodalom és a védekezés létjogosultságát!

2010. máj. 1. 13:54
 17/23 anonim ***** válasza:

A kutya egészséges, ezért az orvos szakértelmében megbízom.

Térképet köszönöm.

2010. máj. 1. 13:58
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

nem kell pánikba esni egy kullancstól...

nekem szobakutyám van, spot on-t használunk, de van egy hétvégi telkünk, ahol így is belemegy, életemben többszázat kiszedtem már belőle.

írtad hogy nem voltatok fás területen...hát nem is kell. a fű is telivan kullanccsal.

számomra meglepő, hogy ennyire kiakadtál, de talán csak azért ilyen meglepő, mert igazából azon lepődtem meg, hogy most először fordult elő, hogy belement a kutyába egy kullancs.

2010. máj. 1. 13:59
 19/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm a térképet, hát én Debrecenben lakok és szerencsére ahogy látom a térképen ott nagyon kicsi a fertőzöttség...
2010. máj. 1. 15:30
 20/23 anonim ***** válasza:

Én is Debrecenben élek, és most halt meg egy kutyus a környéken, kullancs okozta fertőzés miatt.

Sőt a gazdik mesélik h tele van a kutyájuk folyton kullanccsal.

Nem értem h lehet valaki annyira felelőtlen, h semmit nem használ a kullancsok és egyéb élősködők ellen.

Kezdő kutyatartó vagyok, mégis március 1.-jén már raktuk rá a spot-ont!!

Ilyet..

kérdezőnek üzenném, h remélem nem lesz semmi baja a kutyusodnak!! Használj rá mindig spot ont!! Advantixot vagy exspotot tudom ajánlani.

2010. máj. 1. 16:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!