A híres kutyák között a keverékek vagy a fajtatiszták vannak többen?
Híres kutya alatt értem azokat a kutyákat, akik nagy dolgokat tettek az emberekért, a mentő kutyákat, Baltót, Kántort, Mancsot, Emmát stb.
Például Baltó sem volt husky, vagy malamut, csak valami északi keverék, Kántor is keverék volt. Mancs fajtatisztának tűnt, de hát az nem sokat jelent. A mentőkutyák többnyire labik, de rengeteg keverék is van köztük, ahogy elnézem.
Nem szeretnék ellenérzéseket kiváltan ezzel a kérdéssel, inkább keverék párti vagyok, de egyáltalán nem vagyok elfogult, és hogyha anyagilag megengedhetném magamnak biztos tartanék fajtatiszta kutyákat IS, minden hátrányukkal előnyükkel együtt.
Szóval csak érdekelne, hogy milyen az arány a híres kutyák között.
Amikor azt irtam, hogy egyformak, nem a belso tulajdonsagaikra gondoltam, hanem arra, hogy jobbak-e a keverekek a fatatisztaknal, vagy forditva. Termeszetes, hogy valamelyik a juhaszkodasban jobb, a masik pedig a szant huzza jobban.
En viszont arra gondoltam, hogy sem a fajtatisztak, sem a keverekek nem szeretik jobban a gazdaikat, es egyik sem "jobb" a masiknal.
A masodik valaszolo vagyok. Lepontoztatok, pedig nincs igazatok. Meg mindig tartom magam ahhoz, hogy sem a keverekek, sem a fajtatisztak nem jobbak a masiknal.
Ha szerintetek ekkora kulonbseg van keverekek es fajtatisztak kozott, akkor valoszinuleg ranezesre meg tudjatok mondani, hogy melyik a keverek es melyik a fajtatiszta? Van azert egy par szaz fajta, kizart, hogy mindegyiket ismeritek. 100%ig biztos vagyok benne, hogy 50, maximum 100 fajta kutyanal alig ismernek tobbet a legtobben.
Ha valaki pont a 120.at latja, arra kapasbol ravagja, hogy keverek. A legtobben a szanhuzo kutyak kozul csak a huskyt es a malautot ismerik, pedig sokfele van, amelyik hasonloan nez ki, de ha meglatjak es mashogy nez ki, mint a husky, akkor ravagjak, hogy ez tuti keverek.
Nekem mindeket kutyam volt, bejegyzett es keverek is es egyik sem volt jobb a masiknal csak azert, mert az egyik ilyen volt, a masik olyan. A kutya az kutya, egy fajba tartozik. A Maltipoo meg yorkipoo meg egyeb kutyak is keverekek, pedig maltipoot maltipooval tenyesztenek, szoval akar kulon fajta is lehetne, de nem ismerik el, ezert hivatalosan meg mindig keverekek. (Mondjuk ezt nem is banom).
De, ha eleg kitartoan tenyesztik oket, akkor oket is elismerik majd hivatalosan. A biewer yorki is csak nem regen lett hivatalosan kulon fajta.
Az pedig, hogy a fajtatisztaknak kiszamithatoak a kulso es belso tulajdonsagaik, az nem magara a kutyara jellemzo tulajdonsag, hanem a fajtatisztasagra, mint fogalomra jellemzo tulajdonsag.
Basszus, ha provokálni akarom a válaszadókat, akkor úgy teszem föl a kérdést, hogy:
"Ugye a keverékek jobbak a fajtatisztáknél?
Hisz ott van Baltó, Kántor, stb."
Nem ezt kérdeztem. :( Provokálni sem akartam, s mivel sejtettem, hogy egyesek ennyire túlreagálják, odaírtam a megjegyzésbe, hogy tulajdonképp pártatlan vagyok, vágyálmom egy igazi tk-s angol am.staff terrier... Úgyhogy nálam annyiban rosszbbak a fajtatiszták, hogy csak hitelre tudnék venni.
A kutya kutya, ebben szerintem mind egyet értünk.
1. válaszoló
Kicsit benézted, gondolom rossz napod van és most itt jól kidühönghetted magad. Mindent lehet provokatív, hülyeség, ha úgy akarod látni.
2. válaszoló
Nagyon okosakat írtál, csakhogy én ezt egyáltalán nem kérdeztem. Én felesre pontoztalak, mert jó válasz ez, csak nem erre a kérdésre.
2. válaszoló
Engem is érdekelne, no meg mivel csak nagyjából ezt a 4 hős kutyát ismerem azt vártam, hogy majd kapok még neveket, támpontokat. Élvezet ezekről a kkutyákról olvasni.
Utolsó, igen meg tudom különböztetni hogy keverék vagy fajtatiszta mivel nagyon érdekel a téma és ezer könyvet olvastam és megmarad a fejemben. Ha azt nem is tudom biztosan milyen fajta akkor is meg tudom állapítani hogy nem keverék, legfeljebb épp nem jut eszembe, vagy nem tudom kiejteni a nevét... Miért ne lehetne ilyen?
És mindegy kutya EGYFORMÁN ÉRTÉKES, de te nagyon leegyszerűsíted hogy a fajtatiszta azért fajtatiszta mert sokáig tenyésztik és akkor szervezetek egyszer majd elismerik fajtának. Hát ennél azért kicsit többről van szó... Maltipoo majd akkor lehetne fajtatiszta kutya ha megszilárdítanák a jellemzőit és be tudnának mutatni egy szépen kitenyésztett vonalt amihez idő kell..
Nem úgy van az hogy kitenyésztem a Buski meg a Foltos kölykeit és akkor azokat elismerik, ez komoly munka és igenis különböznek a keverék meg a fajtatiszta kutyák (bár mint mondtam NEM ÉRTÉKEIKBEN de efölött elsiklottál)
Kérdező: ha fáj hogy félreértik a kérdésed akkor tedd fel érthetően. Pl: milyen hős kuyákat ismertek? A te kérdésedből ne haragudj de egyértelműen az jött le hogy szerinted milyen királyak a keverékek hiszen még a hős kutyák között is azok voltak túlsúlyban... Talán máshogy fogalmazz máskor.
Szerintem pont hogy kiemeltem, hogy nem ezen van a hangsúly, de igazad lehet. :( Kár, hogy ennyire foglalkoztatja az embereket, hogy egy mondatban hányszor fordul elő x szó...
Ha ismernétek Emmát tudnátok, hogy fajtatiszta labi volt. Példának okáért. Így tehát említettem fajtatisztát és keveréket egyaránt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!