A keverék kutyák szívósabbak mint a fajtatiszták? És miért?
Ez ugyanolyan tévhit, mint bármi amit a kutyákról általánosságban állítanak.
Egy jó helyről származó fajtatiszta kutyát ugyanúgy csak a kötelező oltásokkor kell orvoshoz vinni. Valamint egy keverék kutyán is kijöhet a dp vagy egyéb örökletes betegség ha a génjeiben benne van.
Igaz is meg nem is. Öröklött betegségekre a keverék kutyák kevésbé fogékonyak mint a fajtatiszták. De a parvót ez is az ugyanúgy felkaphatja...
Az egy dolog, hogy egy jó helyről származó kiskutyával kevesebb kockázatot vállalsz, de ha jobban megnézzük, hogy régen mikor a tenyésztés kezdődött hogy működtek a dolgok oda lyukadunk ki, hogy az is ugyanúgy lehet DP-s. Régen ugyanis nem volt "divat" a szűrés, még az oltás se nagyon. Meghagyták ezt a természetes szelekciónak, ha úgy jobban tetszik.
Nekem a keverék, menhelyről hozott kutyám parvós volt. Annyira keverék, hogy nem is lehet benne egy fajtát sem felfedezni tisztán :) Azt mondta a doki, hogy ha túléli, akkor azt a keverék mivoltának köszönheti, ha fajtiszta lenne, már elpusztult volna. Csodálkoztam, rákérdeztem, erre elmondta a doki, hogy a keverék kutyáknak jobb a génállománya (?), ennek köszönhetően szívósabbak, erősebbek, mint a tenyésztettek, akik innen-onnan minden fajtából összeszednek bizonyos vonásokat.
Hát, ráhagytam :)
A kutya amúgy valóban túlélte, most 3 éves.
Meg az is szerepet jatszhat,hogy pl. a kobor keverek kutyaknal valoban ervenyesul egyfajta szelekcio,hiszen a gyengek hamar kihullanak,ha nincs gazda,aki gondoskodna roluk,es csak a szivosabbja marad eletben es szaporodik tovabb.
De a "haznal keszulo mixek" eseten viszont nem latom azt a tenyezot,ami miatt egy keverek szivosabb lehetne,mint egy TK-s.
Ezt így nem lehet kijelenteni. Két örökletes betegséggel rendelkező, eltérő fajtájú kutya kölyke keverék lesz, és nagy valószínűséggel beteg.(ha recesszív módon öröklődik a betegség, és mindkét szülő beteg, akkor 100%, hogy a kölyök is beteg lesz)
Viszont az is tény, hogy ha nagy egyedszámnál vizsgáljuk a kérdést, akkor a keverékek körében több az egészséges példány a genetikai változatosságnak köszönhetően.--> A fajtatiszta túltenyésztett kutyák ezért betegesebbek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!