Szerintetek huskyt vagy samoyedet vegyek?
Szamim volt. Tudni kell róla, hogy ez nem az a fajta, ami első szóra ül, fekszik, pacsit ad. Makacsak és önállóak, erős vadászösztönnel. Erőskezű, tapasztalt vezető kell neki. Hatalmas mozgásigényű, ha nem kapja meg a napi minimum 2-3 óra mozgást szökik, rombol, ás. Igaz, az utóbbit akkor is fogja, ha megkapja... Imádnak ásni. Szóval a szép kerttől elbúcsúzhatsz. A miénk amikor már olyan öreg volt, hogy fél óra séta után elfáradt, akkor is ott gyártotta a lövészárkokat a kertben.
A szami mindezek ellenére könnyebben kezelhető, mint a többi szánhúzó, de így sem egyszerű fajta. Nagyon gondold meg, hogy biztosan lesz-e türelmed hozzá. Ja, és nem házőrző, beengedi a betörőt.
Pont ezért szeretem ezeket a kutyákat mert nem házörzők.
Szerintem annyira a samoyed nem hozzám való, 14 éves fiú vagyok és szerintem magam nem bírnám kezelni mivel a család többi tagja sokszor elvan foglalva mással de néha néha ha van idejük félóra-egyórát eljátszanak a kutyussal. Huskyt még meg kell gondoljam. Egy kérdés,a huskyk hogyan reagálnak ha egy kutya van a közelben? Nem figyelnek rá vagy inkább nekirohannak? Mivel szeretném összeszoktatni egy másik kutyával, mondjuk úgy hogy együtt sétáljanak egy Staffordalnyugodtan,békében. Amúgy mindenkinek köszi a segítséget :)
Nem úgy gondoltam. Nem tudnék róla sokat, a huskyról többet tudok és több tapasztalatom van. A környéken 3-4 embernek huskyja van. Szerintem könnyen feltalálnám magam. A samoyed nekem igazából új kutya, lehet hogy könnyebb eset de én a huskyval könnyebben jövök ki. Szerbiai vagyok és itt nem nagyon láttam még samoyedot,nehéz lenne mivel nincs aki árulja. Aki árulja az pedig nem hiszem hogy tenyésztő lenne.
Valaki megválaszolná ezeket a kérdéseket?:
a huskyk hogyan reagálnak ha egy kutya van a közelben? Nem figyelnek rá vagy inkább nekirohannak? Mivel szeretném összeszoktatni egy másik kutyával, mondjuk úgy hogy együtt sétáljanak egy Staffordalnyugodtan,békében.
Köszi :)
"a huskyk hogyan reagálnak ha egy kutya van a közelben? Nem figyelnek rá vagy inkább nekirohannak? Mivel szeretném összeszoktatni egy másik kutyával, mondjuk úgy hogy együtt sétáljanak egy Staffordalnyugodtan,békében. "
Ez nem fajtától függ, hanem megfelelő neveléstől és szocializációval. Első kutyának a huskyt nagyon nem ajánlom.
"a huskyról többet tudok és több tapasztalatom van. A környéken 3-4 embernek huskyja van."
Ez nem tapasztalat. Az, hogy láttál már husky-t, nem sokat jelent. Hidd el, alaposan meggyűlne vele a bajod 14 évesen.
Kezdőként én egy nyugodt menhelyi keveréket javaslok.
Kérdező, te nagyon nagyon rosszul közelíted meg ezt a témát és akkor még finom voltam és nőies. Továbbra is tartom azt az állításomat, hogy te a kutyákról alkotott elképzeléseid totál hibásak. Jó lenne, ha legalább odáig eljutnál kutyaválasztás előtt, hogy tudd, mi az, ami az, ami tanult viselkedés egy kutyánál, mi az, a fajtajelleg, illetve mi az, ami reálisan elvárható egy kutyától. (Pl. olyan nincs, egy kutya eredendően jól kijön más kutyákkal, cicákkal, vagy éppen gyerekekkel - ez nevelés kérdése.)
"Esetleg tudsz egy olyan oldalt ahol lehet keresni kezdő kutyatartóknak kutyákat?"
Komolyan, azzal sem lennél kisegítve. A kutyaválasztás alapja ugyanis az önismeret és most tök mindegy, hogy csilli-villi fajtatiszta kutyáról beszélünk vagy egy borzas kis keverékről, a lista nagyjából ugyanaz. Ráadásul 10+ évre előre kellene látnod, hogy mi az, amit biztosan nyújtani tudsz a kutyának (lehet, hogy most 14 évesen úgy érzed, hogy a tiéd a világ, de 19 évesen, 3 zh-ra készülve már nem biztos, hogy pont arra fogsz vágyni, hogy Buksikával fussál 3 órán keresztül).
Szóval, olyasmiket kellene átgondolni, hogy:
- Mennyit tudnál a kutyával mozogni?
- Mennyit tudnád a kutyát tanítani?
- Kinti kutya lenne, teljesen lakáskutya, vagy mivel van kertetek benti kutya kijárással?
- Van-e lehetőség arra, hogy normális viselkedésű kutyákkal és kutyásokkal összejárjatok?
- Van-e biztonságos, körülkerített kutyafuttató a környéketeken (én pl. agárban emiatt nem is gondolkodok)
- Szeretnél-e valami kutyás sportot űzni vele? (flyball, agility, bike-jöring, dogdancing, ö-v stb.)
- Érdekel-e mélyebben a trükktanítás?
- Mennyit tudnál foglalkozni a szőrével? Szeretnél-e kozmetikaigényes kutyát?
- Milyen méretű kutyára gondoltál?
- Van-e olyan tulajdonság, amit kifejezetten nem szeretnél a leendő kutyádban.
-Stb. (Biztos van még, de hirtelen ennyi jutott az eszembe.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!