A törpe tacskókra mi a jellemző? Milyen ellátást igényelnek?
Gyakran makacsok, következtetesen kell őket nevelni. Néhányuk megrögzötten kitúrja a kertet és nem könnyű leszoktatni erről. Egeret nem fogsz látni a ház körül, de lehet, hogy a szomszéd macskája is eltűnik. Nagyon ragaszkodóak és hűségesek. Bátrak, akkor is ha a gazda védelméről van szó, de a rosszalkodásban is. Többségük okos és ravasz.
De ezeket a jellemzőket ne vedd kézpénznek, minden kutya egy különálló jellem, lehet te kifogyz egy gyáva, macskaimádó tacsit.
Nagyon energikusak. Alapvetően munkakutyák, ezért sokat kell velük foglalkozni tanítás terén is. Fizikai és szellemi kihívásra van szükségük. Kaparnak. Nekem a kanapém közepében lett egy lyuk, mielőtt megtanulta volna, hogy hol szabad kaparni, hol nem :)
Okos, vakmerő kutyák, állandóan pörögnek.
Ez még nem hangzott el: hosszú hátukra nagyon-nagyon kell vigyázni. Tudod, ha már egy betegség egy fajtáról kapta a becenevét (tacskóbénulás) ott már súlyos gondok lehetnek. Tilos lépcsőzni, tilos ugrálni (kanapé, fotel, gazdi ölébe), sőt, egyes források szerint még a farkukat sem kéne csóválniuk.
Cuki pofi + ravasz természet + makacsság = úgy vágják át a kevésbé dörzsölt gazdit, mit szart a palánkon. Nem egy olyan tacskót és tacskó keveréket ismerek, akit körbeugrál a családja, "nem simogatjuk meg Fifikét, mert Bubuka féltékeny" "nem nyúlunk Morzsi lábához, mert nem szereti" meg amúgy sem szeretnék elnyomni a kutya személyiségét, rákényszeríteni az akaratukat... hát, gáz.
Azt mondják rosszul tűrik a fizikai kényszert. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz, de nem árt felkészülni pozitív megerősítéses kutyanevelésből és problémamegoldásból, klikkerezésből, megvezetésből, szabad formálásból. (Nekem egy mentett, hosszú hátú, nem törpe, majdnem-tacskóm van, rá ez fokozottan igaz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!