Hogyan magyarázzam el a szomszédnak? Én megértem a kutyásokat, szeretem a kutyákat és türelmes vagyok, de.
Pedig nem marad más megoldás, ha kérted szépen, kérted csúnyán, és hatása nem volt, hogy az illetékes önkorminál bejelentést teszel, és ők majd egy környezettanulmány után jól megbüntetik a szomszédot.
Visszább fog venni az arcából.
Nekem is kettő kutyám van a lakásban, de.
-Eszembe nem jutna kint hagyni a közös területen, ha nem vagyok otthon. Ha otthon vagyok, akkor is csak úgy mehetnek a folyosóra, ha épp én is kint vagyok és nincs ott senki, nincs senki ajtaja nyitva, hogy ne tudjanak másokhoz bemenni, ill. csak ha olyan szomszéd van kint, akit nem zavar.
-Mikor magamhoz vettem a másik kutyámat, előtte utánajártam a helyi ebrendeletnek, hány kutya tartható.
A ti esetetekben eleve jogtalan két kutya tartása a szomszédnak, ezt csak akkor tehetné, ha a ház lakói írásban hozzájárulásukat adták volna, plusz a jegyző is. Tehát már ezen a ponton szabályt szegett. Emellett eleve jogilag tiltott dolgot művel azzal, hogy a kutyáit kint hagyja, pláne felügyelet nélkül. Szerintem először is beszélgess el vele indulatok nélkül, szép nyugodtan. Ha ez nem használ, akkor megint szép nyugodtan el lehet neki magyarázni, hogy jogtalan dolgokat művel, ezért a hatósághoz fordulhat bárki, de azt is mondd el, hogy te nem szeretnél ártani a kutyáknak, nem akarod, hogy elkobozzák vagy elaltassák őket, ezért csak akkor folyamodsz ehhez, ha nem változtat. Viszont ha ezt sem érti meg, akkor nincs más választás, tegyél panaszt a jegyőznél vagy egyszerűen jelentsd fel. Ez még nekem, mint kutyásnak is bicskanyitogató, és még belegondolok, hogy a lépcsőházba is ürítenek vajon? Én nem tenném ki ennek a kutyáim, annak sem, hogy akárki etesse bármivel tudtomon kívül stb. Csak nehogy egyszer legyen egy olyan szomszéd, akit majd annyira zavar ez, hogy szépen megmérgezi mindkettőt. :S A kifogása pedig, hogy megfulladnak a kis lakásban, nevetséges. Erre nem gondolt előre, mielőtt egyáltalán kutyája lett, nem hogy kettő? Sétáltatni szokta egyáltalán? Jaj milyen emberek vannak. Szomorú ez, mert vannak, akik általánosítanak az ilyenek miatt, aztán majd azokon csattan az előítélet ostora, akik normális kutyatartók. Na meg a kutyákon, pedig ők nem tehetnek semmiről. :(
Nagyon Köszönöm a válaszokat! Megnyugtató, hogy van hivatalos mód, de nem akarom, hogy a kutyák menhelyre kerüljenek. Párom ez előtt az incidens előtt nem félt a kutyáktól. Az a baj, hogy ha egyedül vannak otthon, félnek, éhesek, és hisztisek lesznek! Én a keksszel már elértem, hogy az "ül" szóra leüljenek, de amúgy a páromra is azért ugranak, mert védik a saját ajtót, ami előtt nekünk el kell menni, amikor rá ugráltak, morogtak és vicsorogtak. Rám már nem morognak, mert én gyakrabban járok ki és persze kapnak kekszet. De ha egyedül vannak kinn, én is félek kicsit, mert 2-en vannak. A házban mások már
nagyon ki vannak borulva, mert amikor 10-12 órára egyedül vannak, minden zajra őrületes koncertbe kezdenek (lift, ajtónyitás, stb).
A barátkozást mindenképp megpróbáljuk, de a gazdának ez nem annyira fontos, neki mindegy. Szerintem tapintatlan. El fogom neki mondani, milyen jogi következményekkel járhat, hátha tényleg visszavesz az arcából.
KÖSZÖNÖM MÉG 1X!
A jog nem tesz különbséget ebben az esetben a kutyák mérete között. Ha a rendelet egy kutya tartását engedélyezi, teljesen mindegy, hogy kis vagy nagytestű kutyákról van-e szó. A fajtakorlátozások másra vonatkoznak.
Kedves Kérdező. Tökéletesen megértelek és engem is zavarna. Sajnos más lehetőséged viszont nincs, ha nem tudod szép szóval elérni. A szomszédod egy bunkó, ráadásul a leírtak alapján felelőtlen kutyatartó, aki se a kutyáira, se a környezetére nincs tekintettel. ezek után föl merem tenni a kérdést, vajon jó helyük van-e a kutyáknak egy ilyen embernél? Aki így áll hozzá, ahogy a szomszédod, annak nem való sem kutya, sem semmilyen állat. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha esetleg jogi útra kellene terelni a dolgot, lehet egy másik gazdánál sokkal jobb dolga lenne annak a két kutyának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!