Melyek azok a kifejezetten ház- és területőrző kutyák, melyek tartásához/neveléséhez nem kell ( túl. ) kemény gazdi?
Olyasmit direkt nem írok, hogy feladata ellátása mellett legyen még családbarát, illetve gyermekpárti is - nem ilyen kutyát szeretnék, hanem egy (vagy akár több) "megvesztegethetetlen" házőrzőt!
Konkrétan erre az egy célra keresek kutyákat, melyek nem feltétlen kívánnak tekintélyt parancsoló fellépésű gazdát.
Első, nem tudsz olvasni, bocsi. Az áll fent, hogy ne kelljen hozzá (túl...) kemény gazda, nem pedig az, hogy ne kelljen tanítani.
Második, úgy véled, hogy a következetesség elég a legtöbb fajta legtöbb egyedéhez? Nem kell a nevelésükhöz holmi túlmisztifikált giga-mega-alfa vasmacsó kisugárzása?
Félre ne érts, remélem igazad van! ;)
Nagytestű pásztorok erre a célra a legjobbak. Következetes és határozott gazdi kell hozzájuk, de ez bármely kutyára igaz tulajdonképpen.
Komondort ajánlanék közülük.
"A jó őrkutyák mind dominánsak."
Az rendben van, de ne kelljen a gazdinak IS nagyon dominánsnak lennie. Olyan(ok) kellen(én)e(k) ezek közül, mely(ek)nek nem kell feltétlen tekintélyt parancsoló falkavezér. Mely(ek)nek elég lenne a következetesség is.
Talán a pireneusi hegyikutyát és esetleg a komondort mondják valamennyire e célnak megfelelő(ek)nek.
Nekem német juhászom van. Családbarát, gyerekbarát, állatbarát. Kiváló házőrző. De ehhez az kellett, hogy èn legyek a dominánsabb és amikor 1 évesen bepróbálkozott a következetesség ellenére,hogy ő az erősebb, meg kellett neki mutatnom, hogy nem így van.
Nem tudod milyen vérvonalú, habitusú kutyát fogsz ki. Nekem munkakutyám van, nagyon értelmes, okos, tanulékony, szófogadó és nagyon kemény. Emellett borzasztó makacs és kemènyen kell fogni ha azt akarom, hogy megmaradjon a tekintélyem. :D
De egyik ismerősömnek a yorkie-ja is a fejére nőtt, hiába mondtam neki, hogy attól még hogy pici ès cuki, ugyanolyan kutya mint a többi, max nem okoz nagy sérülést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!