Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek a kötelező...

Mi a véleményetek a kötelező pórázzal való kutyasétáltatásról?

Figyelt kérdés

2016. szept. 15. 10:49
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%

Egyet is értek vele, meg nem is.

Az utcán teljesen egyetértek vele, hogy kötelező a póráz!

Akármilyen jól nevelt kutyája van valakinek, nincs melléduma, tegye rá. És legyen már mindenki tekintettel a többi járókelőre (igen, sokan félnek a kutyáktól vagy egész egyszerűen nem kíváncsiak Bubukára) és az autósokra is.

Viszont legyenek akkor normális futtatók, amit KARBAN IS TARTANAK! És ne pofázzanak a tévében, hogy minden kerületben több futtató van és húdejók, meg húdenagyok. A pofám leszakad. Az odajáró gazdák egy részére is ráférne egy verés (otthagyott kutyakaki, ehemm!), mert rengeteg igénytelen vadbarom van. De ilyenek, hogy lerohadt kuka helyett másik felszerelése... Kikopott kavics újratöltése... Néha nagytakarítás....Ez igazán ráférne a legtöbbre.

Én budapesti vagyok, kora reggelenként szoktunk pár kutyással kimenni a Margitszigetre, amikor még nincs forgalom. Ott póráz nélkül futkároznak, játszanak, DE SOHA NEM ZAVARUNK SENKIT! De meg is vannak nevelve, első szóra visszajönnek, pórázas kutyához meg eleve tilos odamenniük (ha a másik gazdi szeretné, akkor lehet persze).

Pórázról is csak akkor engedjük el őket, amikor már beértünk a füves, szélső területre és már nincs ott a közelben az autóút (amúgy sincs nagy forgalom). Ha biciklis jön, lábhoz jön mind. Ha közmunkásokat látunk, hatalmasat kerülünk. Ha szemetesautó jön, lábhoz bejönnek.

A környékbeli futtatók közül van, amelyik elmegy, de pédául a VI. kerülethez tartozó teljesen felháborító, aki járt ott, tudja miért.

A kedvencem az Erzsébet téri futtató (az talán V. kerület). Remek helyen van, az összes környéken iszogató suttyó itt könnyít magán. Könyörögni kellett az önkormányzatnál egy kukáért (igen..), este meg a téren iszogató és bulizó emberek BEFELÉ HUGYOZNAK a futtatóba (akkor is, ha van bent valaki, nem zavartatják magukat) esetenként még össze is sz..ják. Guszta, mi????

Na, amíg ilyen állapotok uralkodnak, addig viszont abba se kössenek bele, hogy zöldterületen, a kora reggeli órákban, senkit nem zavarva elengedjük őket mozogni egy kicsit.

Amúgy pórázról evidens, hogy csak olyat kutyát szabad elengedni, amit meg is neveltek. Vagy ha nevelés alatt van, kétszer annyira figyelni és elnézést kérni, ha netán zavar valakit (odaszalad valakihez..). Sajnos a mindenhová, mindenkihez odarohangáló, mást zavaró kutyák gazdái 90%-ban nem is érzékelik, hogy ez helytelen, ebből kifolyólag nem is fegyelmezik a kutyáikat. Példának a vizslásokat hoznám föl. Én szeretem a vizsla fajtát, de olyan idióta a legtöbb vizslagazda, hogy döbbenet. (Tisztelet a kevés kivételnek.)

Egyébként kutyásként engem felháborít, hogy amíg én megkötve viszem az enyémet és haladni akarok, állandó jelleggel lerohannak minket a nagykörutakon is (4 sávos autóút + villamos megy pár méterre!!!) a póráz nélkül sétáltatott kutyák, nagy részük totál neveletlen, de a gazdák is valahol egy másik dimenzióban vannak szellemileg. Hatalmas pofátlanság. Pórázos kutyához NEM engedünk oda szabadon lévő kutyát. Főleg az a kedvencem, mikor a 15 kilós kutyámat meg haverom 10 kilósát összeugrálja egy 30 kilós hiperaktív, tankként odarongyoló vizsla. Gazdi részéről se helló, se szabad-e, se B+, semmi! És ha az enyém netán oldalba kapja őket, mert már elege van, akkor meg sokszor föl vannak háborodva. Mert hát a vizsla az cuki, az csak játszik, az enyém meg agresszív, holott tök jogos, hogy elküldi a pcsába a másikat, mert totál bunkó. És elegem van, hogy más trehánysága miatt az enyémet kell 2x annyiszor fegyelmezni, meg rászólni, hogy nyugodjon le, mert más kutyája provokálja.

Példának okáért tegnapelőtt mentem a nagykörúton, Spar bejáratóból kikandikál egy nagy vizsla feneke. Igen, valami észlény bement vásárolgatni, kutya meg póráz nélkül a 4sávos (+villamos) út közelében ott hagyva. Isteni. Direkt messzire kerültük, kb. 6-7 méterre, hát nem odarohan?! Mint a tank. Amikor már 3. alkalommal szagolt be a kutyám alá, neki elege lett és felé kapott, vizsla elhátrált, enyémre azonnal rászóltam, lenyugodott.

Erre mennénk tovább, hát megint jön a vizsla, hát mondom ez nem igaz. Rászóltam, hogy nem, el akartam hessegetni, semmi reakció, úgyhogy nyakörvénél fogva kellett NEKEM odébb pakolni, hogy végre értsen a szóból és tovább tudjunk menni. Itt se a kutya a hibás, hanem a barom gazdája.

Tehát a véleményem összefoglalva: az utcán és minden forgalmas helyen póráz kell és nincs mellédumálás meg okoskodás. Félreeső, parkos helyen, nem zavarva senkit viszont ne kössenek már bele pár labdázó, kergetőző, jól nevelt kutyával rendelkező kutyásba. Ennyi!

2016. szept. 15. 13:05
 12/34 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem inkább a kutyaovit-kutyasulit vagy valamilyen vizsgát kellene kötelezővé tenni. Vagy legalább opcionálisan választhatóvá, hogy ha valakinek jól nevelt, engedelmes kutyája van, azt ne kelljen már mindenhol pórázon vinni. Én speciel a flexipórázt utálom, és veszélyesnek tartom, az átlag póráz viszont nincs két méter, és én pórázon azt várom el a kutyáimtól, hogy nagyjából láb mellett közlekedjenek, ergo nemigen szaglászhatnak szabadon. Sajnos, a mi környékünkön egyáltalán nincs kutyafuttató, de még nagyon olyan hely sem, ahol egyáltalán nagyobbat sétálhatnának, csak utcák. Ahol korábban laktunk, ott meg csak nevetségesen kicsi kutyafuttató volt, ráadásul forgalmas út szélén, és hasonló sétáltatásra kijelölt hely körbekerítés nélkül, meredek rézsű tetején. Még egy labdát sem lehet eldobni.

Nem hiszem, hogy Magyarországon nagyon sok esélye van annak, hogy mindenhol elérhető közelségben legyen megfelelő méretű futtató és sétáltató hely. Sokkal logikusabb lépésnek tartanám tehát azt, hogy egy vizsga letétele esetén adott kutyára nem vonatkozna mindenhol, ami közterület, pórázkötelesség. Nyilván forgalmasabb helyen mindenki érdeke, a kutyáé is, hogy pórázon legyen, de kis mellékutcákban hadd engedjem már el őket, vagy más olyan helyeken, ahol kevés az ember, autó.

Az meg az egésznek a teteje, hogy erdőn-mezőn sem lehet őket szabadon engedni hivatalosan. :( Magyarán, a pár mini "futtató" meg a saját kert kivételével szinte minden közterületnek számít.

2016. szept. 15. 13:25
 13/34 anonim ***** válasza:
50%

"Az meg az egésznek a teteje, hogy erdőn-mezőn sem lehet őket szabadon engedni hivatalosan."

Az is jogos.

2016. szept. 15. 13:28
 14/34 anonim ***** válasza:
100%
#12: Nemeteknel igy van. Csak az a kutya setalhat poraz nelkul akik aalp engedelmessegi vizsgat tettek le (amolyan jogsi a poraz nelkuli setahoz nemetul: "Hundeführerschein").
2016. szept. 15. 16:19
 15/34 anonim ***** válasza:
50%

Ostobaság.

Közterületen jogos, ott a kutyának így is úgy is a gazda mellett kell maradnia, akár pórázon van, akár nem, nem jelent nagy különbséget.

Erdőben, mezőben, szántóföldön pedig a legnagyobb ostobaság. A behívhatatlan, kontrollálhatatlan kutyáknál jogos, de a többinél? A kutya abba fog megbolondulni, hogy nem rohanhat, nem mozoghat, csak pórázon sétálhat. Ez rengeteg stresszt szül benne, persze, hogy kialakulnak viselkedési problémák emiatt!

2016. szept. 15. 16:39
 16/34 Szilvi & Argos ***** válasza:
84%

11-es, 12-es válaszoló maradéktalanul leírta a véleményem.

Nagyon sajnálom, hogy 3 évvel ezelőtt nem sikerült átvinni a városi kutya vizsgát, amely mentesítette volna az engedelmes, megbízható kutyákat a póráz alól, legalább a zöld területeken.

Ez jelentheti a megoldást a jelenlegi helyzetben is mind a kutyások, mind a nem kutyások örömére. Egy városi kísérőkutya vizsga kidolgozásával pozitív megkülönböztetésben részesülhetnének a jól nevelt, vizsgázott kutyák és felelős gazdáik. Olyan követelményrendszer kidolgozása lenne kívánatos, melyben kutya és gazdája bebizonyíthatják, hogy alkalmasak a póráz nélküli városi közlekedésre, nem jelentenek veszélyt sem emberekre, sem más kutyákra, sem a közúti forgalomra. Ennek fényében megkülönböztethetőek lennének a póráz nélküliségre jogosult kutyások…a vizsgával nem rendelkező, de póráz nélküli sétáltatókat pedig keményen meg lehetne büntetni…hasonlóan azon gazdákat, akik nem szednék fel az ürüléket kutyájuk után.

Szerintem a kizárólag pórázon való sétáltatás teljesen ellentmond az állatvédelmi törvénynek, miszerint az állat tartója köteles gondoskodni a faj által igényelt mozgatás biztosításáról. Pórázon a kutyák nem tudják kifutni magukat, nem tudnak társas életet élni fajtársaikkal, bennük marad az energia, frusztráció, ami viselkedési problémákhoz vezethet. Lásd a rengeteg pórázon őrjöngő kis szoba kutya például!

Az általános pórázkötelezettség szerintem idejétmúlt szabályozás, tekintve, hogy a kutyák milyen szerepet töltenek be jelen társadalmunk életében. Egyre inkább társakká, családtagokká válnak a pusztán házőrző funkciót betöltő állat helyett. A megfelelően szocializált, jól nevelt kutya képes arra, hogy akár póráz nélkül, a gazdával teljes harmóniában, biztonságosan közlekedjen az utcán, nem veszélyeztetve más emberek és állatok biztonságát. Élő példa erre a számtalan vakvezető-, mozgássérült segítő-, terápiás kutya, akik nem futnak el egy macska után, faképnél hagyva a rájuk utalt szerencsétlen embert. A felelős kutyatartók úgy nevelik kutyájukat, hogy azok mindig, minden körülmények között kontrollálhatóak, irányíthatóak legyenek, akármilyen ingerkörnyezetben.

Aki azt képzeli, hogy a gazdája kíséretében szabadon közlekedő kutya veszélyesebb, mint pórázon vezetett társa, hatalmasat téved. A gazdája kíséretében sétáló eb az esetek elsöprő többségében teljesen ártalmatlan. A kutyaharapások, kutyatámadások túlnyomó részét bántalmazott, rossz körülmények közt tartott, szocializálatlan kutyák okozzák, legtöbbször a család saját udvarán, illetve a felelőtlen gazdák által, felügyelet nélkül utcára kiszabadult ebek.

Igazságtalannak tartom, hogy a másokkal harmonikusan együttműködő, felelős kutyásokat minden alap nélkül egy kalap alá veszik a felelőtlen, mások érdekeit semmibe vevő kutyatartókkal! Egyáltalán nem tesznek különbséget a felügyelet nélkül csavargó, másokat zavaró és veszélyeztető, valamint a felügyelettel, póráz nélkül sétáló kutya között.

Ezt a helyzetet meg kellene szüntetni. Míg a kutyájukat felügyelet nélkül az utcára bocsájtó, az ürüléket nem szedő, mások testi épségét veszélyeztető gazdákat kőkeményen meg kellene büntetni, addig a mások érdekeit figyelembe vevő, ürüléket szedő, póráz nélkül sétáltató gazdákat tolerálni és támogatni kellene. Teljesen sértőnek tartom, hogy egy jelentős társadalmi réteget kényszerítenének szabályszegésre, miközben a problémát okozó kutyatartók büntetlenül zavarhatják a járókelőket a neveletlen, agresszív kutyáikkal.

Másik szempont, hogy a meglévő kutyafuttatók minősége, mennyisége és eloszlása elég kedvezőtlen. Gyakori, hogy más kutyákkal agresszív ebekkel lefoglalja a gazda a futtatót, amíg a többi, szocializált kutya kint toporog, hogy mikor mehet már játszani.

Elvileg a kutyafuttató arra való, hogy a kutyákat legyen hol szabadon engedni, hiszen az érvényben lévő rendeletek szerint közterületen csak pórázon vezethetők. Csakhogy a kutyafuttatásra kijelölt kisebb-nagyobb területek többségéről elmondható, hogy a célnak nem felel meg. Egy adott futtató környékén élő összes kutya mozgásigényének még a legnagyobb, valóban zöldterület jellegű kutyafuttatók sem képesek eleget tenni, ám a belvárosi ebfuttatók legtöbbje csupán drótkerítéssel határolt üres grund, és olyan kicsi, hogy még két kutya sem tud egy kiadósat kergetőzni rajta. Nézzünk szembe a tényekkel: ha hirtelen megtízszereződne a kijelölt helyek száma, az sem lenne elég. Ráadásul nyilvánvaló, hogy míg a kutyafuttató az egyik ebtartónak a szomszédban van, addig számos másiknak a lakásától messze esik, és ha egyáltalán elérhető távolságban van, mire odaér, a kutya már minden lehetséges anyagcseretermékétől megszabadult. Gyakorlatilag tehát elmondható, hogy a kutyafuttató területek nem az ebek és gazdáik érdekeit, hanem a kutyák és a kutya nélkül élő társadalom egymástól való izolálásának lehetőségét szolgálják. De valóban ez volna a célravezető megoldás?

Amúgy mi leginkább szabadon sétálunk. Emberek között szigorúan láb mellett, amúgy had menjenek.

Ha jönnek szemben, jönnek lábhoz a kutyák. Ha gyerekkel, pórázos kutyával közelednek, akkor kerülök, vagy lefektetem őket, amíg a többiek elhaladnak. Sarkon, beláthatatlan helyen nem engedem őket tovább.

Igaz, hogy sokkal nehezebb ezt elérni, mint pórázon egymást rángatva haladni, mint ahogy a többség teszi sajnos :( Nehezebb annyiból is, hogy FOLYAMATOSAN figyelni kell előre-hátra-oldalra, és a kutyáinkra is...de megéri...a kutyáknak is jó, mert szabadok adott korlátok közt, ráadásul elfáradnak a folyamatos szellemi feladatoktól. Gazdinak is hasznos, mert jobban megismeri a kutyáját. A kutyátlanoknak sem gáz, mert a NORMÁLIS gazda behívja a kutyákat, amint közeledik vki...nem engedi bringák elé ugrani, pórázos kutyákhoz incselkedni, stb...És nagyon jóleső érzés, mikor megköszönik az emberek a figyelmességet, vagy mosolyogva odavetik, hogy de jól nevelt kutya...és legalább látják, hogy így is lehet, a kutya nem vadállat alapból...a gazdák teszik azzá :( Valahogy azt kéne tudatosítani, hogy NEM KÖTELEZŐ kutyát tartani...de ha már van, akkor neveljék-oktassák őket és tartsák őket felelősen.

2016. szept. 15. 16:59
 17/34 anonim ***** válasza:
100%

sajnos ez a legjobb kompromisszum, de nem megoldás. szerencsére én falun lakom, van nagy udvarunk, benne egy fél agility pálya, szóval a kutyák lemozgatását kerten belül el tudom intézni. hetente 2-3x elmegyünk a határba, a dülőkre sétálni(a többi nap csak a faluban sétálunk) és ott el szoktam engedni a kutyákat. viszont van egy erdős szakasz, ott mindig megkötöm a biztonság kedvéért. én egyszerűen imádom, amikor minden kötöttség nélkül(a szó szoros értelmében) csak sétálgatunk. ez egy olyan érzés, amit nagyon nehéz leírni. mikor tudod, hogy 100%-os kontroll alatt vannak a kutyák és nem azért, mert egy pórázzal korlátozva vannak/a kezedbe van egy kavicsos palack és félnek tőle.

néha bemegyünk a városba is és nekem az a véleményem, h a kutyások között ki kéne alakulnia valamiféle íratlan szabálynak, h csak a parkokban lehet póráz nélkül a kutya, de ott sem engeded minden boldog-boldogtalanhoz oda és nem hagyod, h mindenkit lemorogjon. Mert szerintem sétával nem lehet egy kutyát lefárasztani, labdázással már igen, de kavicson pedig nem lehet labdázni. ahhoz minimúm sima föld kell de egy füves rész se túl nagy igény. egy 10x20 m-es kutyafuttatót pedig pár nap alatt széttaposnak a kutyák. nem értem h miért ne lehetne a margit szigeten/ a városligetbe elengedni a kutyámat egy fél órás labdázás erejéig. ha labdázik úgysem fog senkihez odamenni, mert csak a labdára van beállva az agya.

2016. szept. 15. 17:20
 18/34 Szilvi & Argos ***** válasza:
100%

Totál igazad van kedves 17-es.

Ma esti "futtatós" tapasztalat.

Laza másfél órás, szabadon történő séta utáni, ma esti (21 óra) "idill" a kutyaketrecben:

A pici "kutyafuttató" végig tele mély, akár lábszárközépig érő gödörrel, kutya vizelet szaggal...A kutyákkal gyorsan beugrottunk, a kis palánkot akartam csak behívásból oda-vissza megcsinálni a srácokkal gyakorlásként, mert így már hibátlan lesz a nagy, de lankás munkakutya palánk is. A másik futi részben roti meg vmi másik nagy kutya ugrott neki a kerítésnek őrjöngve :O Gazdi csitítgatta, szart se ért...Ezalatt mi gyorsan megcsináltuk, amiért mentünk, majd indultunk kifele...Nem volt 10 perc az egész...a szomszéd részben a két nagy kutya folyamatosan őrjöngött, ugatott...csodálom, hogy a panelból a nyitott ablakokból nem ordított le senki :O Oké, egyik nálam lévő kutya is vakkantott 3-at!!! De azonnal leállítottam.

Az a baj, hogy a "futikat" arra használják a gazdák, hogy beülnek dumálni, az antiszoci, frusztrált, nem nevelt, nem mozgatott kutyáikat szabadjára engedik és lecarják, mit csinál a kutya...ás, őrjöng, stb :(

2016. szept. 15. 22:41
 19/34 anonim ***** válasza:
28%

# 16

Szep hosszu iras volt, ket apro megjegyzesem lenne:

- egy csomo ember akkor is fel a kutyaktol ha azok fekszenek. Ertem en hogy szerinted az ugy oke, meg jol neveltek meg minden, csak nem birod vagy nem akarod belekepzelni magad a masik oldalon allo ember helyebe. Akkor miert csodalkozol ha o sem akarja belekepzelni magad a te helyedbe?

- Nagyon jol osszeszedett volt a kutyafuttatos tema, meg az allatkinzas osszefuggese, csak nem a helyes valaszt talaltad meg pedig egyszeru: kutya kertes hazba valo, nem pedig tarsashazba. Eleve ott kezdodik a kinzas hogy be van zarva egy lakasba. Nyilvan kistestu kutyaknal ez maskepp nez ki, nade nem is azoktol szoktak felni az emberek....

Aki nagytestu kutyat akar tartani az koltozzon videkre, vegyen egy bazi nagy telket aztan ott rohanhatnak annyit a kutyak amennyit akarnak.

2016. szept. 16. 06:59
 20/34 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, utolsó, hogy azt nem érted, hogy a kutyát akkor is ki kell vinni legalább hetente párszor sétálni, ha nagy kertben lakik és nem lakásban. És természetesen ugyanúgy igénylik a póráz nélküli sétát. Világ életemben kertben tartottam a kutyáimat, akiket minden nap vittem sétálni 2 órát. Ez hozzá tartozik a kutyatartáshoz.
2016. szept. 16. 09:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!