Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen módon lehet a kutyával...

Milyen módon lehet a kutyával megértetni, hogy a gyerek minden esetben "felette áll" a falkában?

Figyelt kérdés

A szüleimnek van egy yorkijuk, közepesen stabil kutya, bár eléggé elkényeztették. Anno pár hónapig kiképeztem, akkor sokat javult a helyzet, például azóta nem harap meg senkit.

Néha jönnek látogatóba (amúgy messze laknak), és a most két éves lányunk egyre jobban érdeklődik utána. Természetesen figyelünk és tanítjuk, hogy finoman kell bánni a kutyával, mit szabad, mit nem. De 100%-ig nem érti, vagy néha egyszerűen csak örömében visítva rohan a kutya felé, amitől az megijed.

Tegnap a kutya ült, a gyerek pedig meglökte a vállát. Fájdalmat nem okozott vele, csak megtaszította kicsit. A kutya vicsorogni kezdett, ekkor keményen rászóltam, hogy nem szabad.

A lényeg az lenne, hogy a gyereket semmilyen körülmények között nem bánthatja, nem viselkedhet agresszívan. Felnőttben ugye nagy kárt nem tud tenni, de a gyereknek még az arcába is belekaphat, mert feléri.

Ezen a fogmutogatáson kívül még nem volt agresszív megnyilvánulása a gyerek irányába, de szeretnék biztosra menni.

Ha a kezét kapja el, akkor az begyógyul, de az arca miatt félek, ott maradandó sérülést is okozhat.

2016. szept. 4. 10:20
 1/5 anonim ***** válasza:
Ne engedd őket ennyire közel egymáshoz, egy kiskutyának egy hadonászó gyerek nagy fájdalmat tud okozni. Nekem is van egy 2 éves húgom, nagyon erőseket tud csapni. Nem is nagyon engedem a 2 csivavámhoz, bár ők még soha senkit nem harapnak, de nem engedem hogy a húgom fájdalmat okozzon nekik.
2016. szept. 4. 10:45
 2/5 anonim ***** válasza:

a fogmutogatást egyáltalán nem nevezném agresszív megnyilvánulásnak, csak figyelmeztető jelzésnek. örülj neki, hogy nem ugrott neki a gyereknek, hanem szólt. a kutyának volt igaza, jóval kisebb, nem tudhatod, mi fáj/kellemetlen neki...

nem minden kutya szereti a gyerekeket. az enyém nagyobb testű és nincs oda értük. soha egy gyereket se bántott, mert figyelek, ha látom, hogy sok neki a gyerek akkor először annak szólok, hogy hagyja békén. utána eltávolítom onnan a kutyát.

amíg a gyerek nem érti, hogy egyszerűen nem rohanhat visítva a kutya felé és hasonlók addig én nem engedném össze őket. mindkettőjüknek lehet nagyon rossz élménye amit utána sokkal nehezebb megoldani. legyen mondjuk az, hogy amikor odaértek és már mindenki nyugis, odahívjátok a kutyát, együtt, mindenki guggol vagy ilyesmi, szépen megsimogatja a kutya hátát és ennyi, mehet a dolgára. csak kontroll alatt érjen a kutyához és rövid időre. tanulja meg, hogy a kutya nem egy játékszer, amit kényére-kedvére macerálhat.

a kutya sem egy szent az alapján amit leírtál, de ha meg tudod, hogy harapott meg embert, pláne nem kéne engedni, hogy a gyerek piszkálja.

2016. szept. 4. 15:31
 3/5 A kérdező kommentje:

Általában finoman megfogjuk a kutyát és olyankor simogatja. A fülét 4 hónapos korában húzta meg egyszer, de egy 4 hónapos csecsemőnek még nem tudod elmagyarázni, hogy ez miért hülye ötlet. Azóta kerülte a kutya.

Kajával korrumpáljuk, a lányunk adja neki. A kutya kicsit hülyén veszi el, mert "odakap", bár figyel rá, hogy az ember kezét ne sértse meg, de ijesztő lehet annak, aki nem ismeri.

A lányunk már annyit tud, hogy érdemes játékosan "meghajolni" és úgy játékra hívni, a szőnyeget csapkodni a kutya előtt, mert mi is így játszunk vele. A lába felé csapunk a padlóra, ő jobbra ugrik, aztán balra, közben csóvál.

Fogócskázni az udvaron hagyjuk őket, ott a kutya gyorsabb, a gyerek meg legalább elfárad, amíg hajkurássza. A jutalomfalatozás még fejlesztés alatt, mert a fogcsattintós kajaelvétel miatt nem meri kézből adni neki, hanem inkább elé dobja.

Bár a múltkor a fél vacsoráját stikában betolta a kutyába, aki az asztal alatt koldult, akkor hirtelen sokat javult a kapcsolatuk :) Érdekes, hogy akkor a szájába adta, nem ledobálta neki.

2016. szept. 5. 10:34
 4/5 anonim ***** válasza:

szerintem az is elég, ha odahívja magához a kutyát és a földre dob kaját, a gyerekek szeretik etetni az állatokat, a kutya szereti a kaját és senki sem sérül. esetleg azt próbáljátok, hogy úgy ad neki enni, mint a lovaknak, nyitott tenyérrel, kisebb eséllyel kapja meg a kutya (én is így etetem az enyémet, mert vehemens).

de továbbra is azt javaslom, hogy ameddig nem érti, addig inkább kerüljék egymást, messziről ismerkedjenek. a játék jó ötlet, esetleg ha szeret a kutya labdázni azt is lehet, ezt a csapkodósat én nem erőltetném még, mert véletlen a kutyára csap (gyerek, még nem tudja úgy koordinálni annyira a mozgását) és kész a baj. a kergetőzés, ha a kutyának is tetszik, jó móka :)

2016. szept. 5. 12:54
 5/5 anonim ***** válasza:

Úgy tudod ezt elmagyarázni a kutyának, hogy kellő mértékű büntetést adsz neki már akkor is, ha csak befeszül a gyerekre. Gyakorlatilag bevéded tőle a gyerekedet. Egy ilyen szituációban én nem csak rászóltam volna, hanem egy hatalmas pofont kevertem volna le neki, főleg ha nevelési, szocializációs hiba miatt mutat agressziót emberek felé.

Ha a kutyát zavarja a kisgyerek, nem az a megoldás, hogy agresszív lesz -mert a morgás, vicsorgás is agresszió, nem csak az, ha meg akarja ölni a gyereket-, hanem hogy arrébb megy.

2016. szept. 5. 15:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!