Dobermant vagy Magyarvizslát vegyek?
Ha a vizsla felé hajolsz jobban, akkor ne is gondolkozz. A doberman kissé makacs kutya, de természetet figyelembe véve nem sok különbséget találsz a két kutya között.
Mindkettő sportos, házőrzés céljából inkább a dobermant, míg a sportoláshoz a vizslát ajánlom.
Én a helyedben a dobermant választanám. Nagyon szép, okos kutya, és első kutyának annak nem megfelelő, aki nem tud bánni a kutyákkal. Ilyen esetben nem is akarj kutyát.
Remélem tudtam segíteni.
A dobermann munkakutya (személyvédelem elsősorban). Pörgős, értelmes, kissé konok tud lenni, de a gazdáját imádja. Kutyákkal általában domináns, ezt kiskorától kordában kell tartani.
A vizsla vadászkutya. Ő szintén pörgős, de könnyebben kezelhető, nevelhető.
Mindkettő csak úgy tartható, hogy alapvetően a helye a lakásban van (ideális esetben kertes ház, szabad ki-be járással).
Lehet dobit is vállalni első kutyának, de csak akkor, ha vállalsz vele kutyasulit, lehetőleg munkakutyás szemléletűt, ahol értenek is a fajtához.
Nekem az első kutyám doberman volt. Közel sem annyira problémás, mint ahogy azt állítják, de a kutya iskola elkerülhetetlen.
Képzeld el amikor egy ilyen kinézetű és hírrel rendelkező kutya neveletlen, esetleg szökdös vagy rángat a pórázon, nem túl bizalom gerjesztő.
A másik fontos dolog a szocializáció. Szerintem ezen a téren sokkal több odafigyelést igényelnek, mint a többi kutyafajta.
Most vizsla keverékünk van egy menhelyről hoztuk el majdnem egy évesen.
Sokkal több a mozgás igénye mint a dobermanunknak volt, kiásta anyum rózsáit ezenkívül szét tépte a hintaágy párnáit.
Mostanra már lehiggadt és sokkal kezelhetőbb is, de az elején sok gondunk volt vele.
Barátságos, jól kijön a többi kutyával, és nagyon jó házőrző.
Szóval mindkét fajnál vannak pozitív és negatív dolgok, de odafigyelése mind kezelhető.
Itt inkább az a kérdés, hogy mennyire veszed hamar észre a problémákat és hogy kezeled őket.
Egyik fajtánál sem lehet azt mondani, hogy ráér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!