Szerintetek melyikek a legszívósabb vadászkutyák?
Szerintem a legszívósabb vadászkutya az argentin dog. Vaddisznóra, pumára, pekarira vadásznak vele. Másodiknak pedig valamelyik északi fajtát (karéliai medvekutya, ahogy valaki korábban írta, vagy akár az akita inu). Az utóbbiaknál azért már nem nagyon találni munkavonalas példányt, max Japánban, horror összegért. :) Persze dogo-ból is a legjobbakat Argentínából lehet venni.
Agár. Orosz, magyar, stb., amelyiknél még vannak vadászvonalasok. Én is úgy gondolom, hogy le vannak becsülve, pedig régen (ma már tiltva van Magyarországon, konkrétan bűncselekmény agárral vadászni) vaddisznóra, szarvasra, farkasra is mentek velük. Keleten még vadásznak velük. Viszont azért írtam utoljára, mert szerintem nem szívósak, vagyis nem ez a jó szó rájuk. Ők sebességből, lendületből, támadási gyorsasággal győzik le a vadat. Ők inkább olyanok, mint a puskagolyó, de ha nem jó helyen találnak, akkor egy vaddisznó kettétöri őket. A dogo/karéliai fizikailag erősebb, szívósabb és ők erőből is letudnak nyomni egy vaddisznót, persze csak 2-3 kutya.
Kaukázusi egyrészt nem vadászkutya, mint ahogy a többi pásztorkutya sem, másrészt soha nem vadásztak vele és soha nem ölt medvét. Farkast is ritkán és csak falkában, vagy valami fiatal, öreg vagy beteg példányt. Nekik pont hogy nem lehet zsákmányösztönük. Amúgy van kivétel is, mert pl. a kuvaszról vannak középkori feljegyzések, hogy pl. Mátyás idejében konkrétan vadásztak velük vaddisznóra és szarvasra is. De ők gyorsabb lábúak is, mint a náluk robusztusabb kau, komondor, stb...
Jaja, az agarászat orvvadászatnak minősül. Kivéve ha munkavizsga, ami egy évben kb. 2x van.
Állítólag azért, mert a "puskás" vadászok szerint állatkínzás a vadnak. Természetesen a puskával, számszeríjjal megsebzett vad szenvedése szerintük más dolog.
Persze igazuk van. Az agár a nyulat/rókát azonnal megöli. Egy rosszul meglőtt nyuszi és ravaszdi, de akár nagyvad is söréttel a lábában, oldalában nem szenvedi végig az életét vagy a nyarat és nem hal éhen megsebezve, sántán, főleg télen nem...
De hát ez a mai vadászetikett. :) A Simabőrű urak. Megnézném, ha úgy kellene vadászniuk, ahogy a régiek tették, lándzsával vagy vadászkarddal... Az ilyenek akkor egyből agarászni akarnának. :)
A kopászat továbbra is legális. Persze csak vadászengedéllyel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!