Ki ért egyet azzal hogy a komondor kutya rendithetetlenül bátor és talán a legszivósabb fajta kutya kiváló házőrző?
Már bocsi, de ha valaki egy fajta jelleméről kérdez, miért kell azonnal belekeverni a "szaporító"kat?
Van ezer és egy kérdés, amihez illene ez a válasz, de nem feltétlenül kellene mindenhová beírni. Vagy akkor elé egy nagy "OFF" -ot!
Az más kérdés, hogy az elmaradottnak mondott vidéki területeken sok birkanyájat és nagy területeket őriznek a mai napig törzskönyvezetlen komondorok, és mivel ezekben a térségekben orvos még a gazdákat sem látja, a kutyák nyilvánvalóan szaporodnak is egymás között, azonban az ilyen típusú kutyáknál pont e miatt mai napig létezik természetes szelekció.
És még valami: ezek a kutyák sok esetben alkalmasabbak is az eredeti feladatukra, mint a generációk óta tenyésztés alatt álló társaik, hiszen kevés kennel engedhet meg magának egy 200-500 fős birkanyájat, ami mellett a kutyái végezhetik a dolgukat (És itt nem arra gondolok, hogy nem képeznék az ebeket megfelelően, de a komondor nem a kiállításokra lett kitalálva, hanem kőkemény munkára, fegyelemre.)
Egyik fajta sem kiállításokra lett kitalálva, de ahhoz, hogy a fajta létrejöjjön, szükség van rájuk, el kell őket bírálni valahogy, nem? Nem a magyar juhászok, az ország különböző pontján élve, egyszerre találták ki x évvel ezelőtt, a kollektív tudattalanuk alapján, hogy akkor "hozzunk létre a komondort".
Én ismerek tanyás kutyát is, az is végtelenül kedves, az idegenekhez is csak simogatásért megy oda. Pedig nem kiállítási kutyának született, az hétszentség. A mentett kutyák pedig mind családban, van, amelyik gyerekkel az ágyban hemperegve éli a mindennapjait (nem Mo-on, természetesen). Egyszóval szimpatikus fajta, biztos szívós és bátor is, aki akarja, az majd erre használja és tenyészti, de családban is megállja a helyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!