Bullterrier vagy Rottweiler vagy Skot juhaszkutya vagy Mudi vagy Dobermann?
Figyelt kérdés
Ti melyiket javasolnátok egy 14 éves lánynak? Alkalmasak házőrzésre? Alkalmasak kutyás sportokra?2010. ápr. 19. 12:11
21/22 anonim válasza:
Miért itt valaki külön kiemelte? Ha nem úgy érted hogy itt akkor az szerintem csak azért lehet, mert a mudi ritka fajta, még ritkábban tudják az emberek hogy lehet vele menni terelni is. De akik megveszik azoknak rendszerint fontos hogy jó ösztönű kutya legyen. A mudinál nem nagyon tenyésztenek küllemre, ott azért valamennyire mindig fontos a munka, ezért emelhetik ki hogy van neki ösztönpróbája. Míg a skót juhásznál felesleges ha úgyis csak a küllemmel foglalkoznak és senki nem akar dolgozni vele.
22/22 anonim válasza:
Még annyit, hogy a mudinál ok, hogy nem emeli ki senki, hogy ösztönpróbás, mivel szerintem ha egy átlagember a mudira gondol, akkor a birkákat is mellé képzeli. Ezzel azt akarom mondani, hogy őket én szoktam látni aktívan dolgozni nyájak mellett a mai napig, és ránézésre is munkakutyák (remélem nem félreérthető, nagyonis kedvelem őket). Egy colliet viszont már senki sem a nyáj mellé képzel, inkább "udvardísznek". Elég régóta nem is használják őket terelni, inkább családi kutyák lettek. Ezért írtam a sok példát, attól, hogy (főleg Lassie láz után) az emberekben már nem egy munkakutya képe él, még bennük van az ősi ösztön. Sokan túl békésnek, nyugodtnak és már-már lustának nézik őket, de ez szerencsére nem teljesen igaz. Egy jó képzéssel nagyon sokoldalú munkakutya válhat belőlük. Én idősebb ebem iszonyat aktív, egész nap mozog, fáradhatatlan, sajnálom, hogy a környékünkön nincs lehetőség agilityzni, mert biztos élvezné, és jó is lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!